用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局d直資點解咁平?
樓主: alantam2017
go

保良局d直資點解咁平? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-15 18:02
妳無留意我用“大集團”咩,其他大部份辦學團體都唔係大集團。

有良心既大集團香港真係唔多

聖公會不是「大集團」嗎?

alantam2017 發表於 17-11-15 19:01

正正就係,既然條數公開,保良局d學校可以响邊度cut?

圓玄乜背景?$

ppmmbb 發表於 17-11-15 20:28
圓玄乜背景?$

我就係睇直資學費,一拉到尾,有間保良直資一萬蚊學費,但係d野又齊喎。

校長係前油天,NET有八定九個,英小,普教中,新泳池整左6000萬, 我剩係知咁多,然後發覺保良四間學校真係平一截。

有冇四間小學用家,出黎講講自己間學校不足之處呢

alantam2017 發表於 17-11-15 19:46
我暫時都唔係保良用家,所以先致力研究直資學費流向,起碼實在知道自己比左錢換左d咩,唔係靠word of mout ...

我覺得研究一間直資學費去向/ 查數基本上可以參考每校的budget, 唔係咩秘密.  只是知道了去向, 要將
學費同教學質素掛上, 去發掘到底有咩 "係數" , 就要去數量化咩是你指的教學質素 (升中, 金牌, 校際第一..??先.)
eg, XX萬起多個泳池, 多左`XX名學生取得XX金牌...

另你的質素4柱起碼未包 "入學的學生質素",  其實會唔會多人報, 學校家長可以多機會互選, 減少左資源錯配, 學校的有限資源用得好些, 以致畢業生質素上升?  但是雞同雞蛋問題呢.  
你提出的4間保記小學直資係平過好多學校, 但保記直資中學如NPL 又唔算是直資中平的學校.  另外平又多受歡迎的直資都好多唔係保記.  

回覆樓主:

神奇的保良,我啱啱揾直資財務報表,找到親中報有以下新聞…(今晚我會試下响d直資網站上面揾下d財務報表)

自部分直資學校鬧出財政風波後,教育局規定學校須於每年11月底或以前上載上一學年學校報告及財務報表,其中財務報表要交代累積盈餘和獎助學金情況,但分別學校只以營運開支為基數提供盈餘比例,並無交代具體金額。

眾多直資學校中,以地利亞修女紀念學校(月華)虧損較多,相等於全年開支4.99個月;另有學校學年出現較多盈餘,如保良局香港道教聯合會圓玄小學有3.5個月盈餘,而其累計盈餘為直資學校之冠,有11.9個月,迫近教育局要求直資校累計盈餘不應多於12個月開支的水平。整體而言,普遍直資學校符合教育局規定。

回覆樓主:

保良局學校的確收費便宜, 抵讀

fatcheuk 發表於 17-11-15 20:59
我是陳守仁家長, 學校硬件軟件配套簡直一流.
基本上所有活動安排流程,準備和場刋都完美過大型私人機構。
...

請問你有冇d項目係覺得(例如出去比賽或同其他家長分享果時),其他直資有果樣好充足,我地就孟孟緊既情況呢?

回覆樓主:

可能有

alantam2017 發表於 17-11-15 16:21
學費平到笑,價錢會否反影質素?

陳守仁(英小) 17800

大家有冇諗過保良局係社福機構,年年星光熠熠耀保良,理應服務社會弱細社群,但點解會開辦蔡繼有同建造業學校呢?
這種學校都只可以服務社會中上階層,基層根本沒有機會升讀。
大約一萬元學費,真的不是每個家庭可以負擔,其學校更成明星富商爭入學校。

回覆樓主

以我所知圓玄小學泳池綜合大樓名為「梁安琪泳池綜合大樓」校長亦聲明此大樓係四姨太資助興建的。

劫富濟貧乎!

回覆樓主:

保良局D總理個個係有錢人,全部会捐款俾保良局,又有籌款活動,係一間好有錢的慈善機構。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Mchacha 發表於 17-11-15 21:19
以我所知圓玄小學泳池綜合大樓名為「梁安琪泳池綜合大樓」校長亦聲明此大樓係四姨太資助興建的。
...

呀!你提醒左我既方向,原來間間校監都係大善長兼富豪。

我終於知點解保良局D直資咁平啦。

咁講,讀保良直資,真係付出一萬八,隨時有雙倍回報。

virgokaren 發表於 17-11-15 21:39
保良局D總理個個係有錢人,全部会捐款俾保良局,又有籌款活動,係一間好有錢的慈善機構。
...

你諗下,如果單靠籌款,個款項上上落落,保良仲點會收咁平,而家講緊,每間學校總收學費,距離中位數成千幾萬一年喎,所以應該唔係由大小籌款而來嘞!

㸃解其他直資學校不會這麼平?起碼3至4千

alantam2017 發表於 17-11-15 21:47
呀!你提醒左我既方向,原來間間校監都係大善長兼富豪。

我終於知點解保良局D直資咁平啦。

好多學校都有灌名贊助呀!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Terencema7 發表於 17-11-15 21:16
大家有冇諗過保良局係社福機構,年年星光熠熠耀保良,理應服務社會弱細社群,但點解會開辦蔡繼有同建造業 ...

蔡繼有家族當年希望出錢興建一間理想嘅學校,但佢地無辦學經驗及能力,所以搵咗保良局去營運。因為咁,所以蔡繼有係私校。情況好似津校嘅番禺華仁小學咁,出錢同營運係兩班人。

gg33 發表於 17-11-15 20:07
聖公會不是「大集團」嗎?

聖公會係「超級大集團」,大到好似美心咁,有海逸軒、Lawry’s the prime rib、Cova,做高檔客,但又有美心MX、元氣壽司或千燒百味做大眾化顧客。

Soundervolt 發表於 17-11-15 23:15
聖公會係「超級大集團」,大到好似美心咁,有海逸軒、Lawry’s the prime rib、Cova,做高檔客,但又有美 ...

聖公會有冇好似保良咁優惠d用家? 如果睇果三家直資既學費都幾貴呀!  不過話說回頭,聖公會應該係宗教團體,保良咁係慈善團體,性質不同。

virgokaren 發表於 17-11-15 22:34
好多學校都有灌名贊助呀!

我睇倒校監係咩人物之後,我相信唔止係冠名贊助,可能係長期支持
‹ 上一主題|下一主題