用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-2-26 11:34
<完全是個失敗者。。。沒有內容。。。直到一天找到自己的興趣>

中間入面既故事應該係幾精彩,家長可以係 ...
公开试成绩差,被校长奚落,再考,仍差,碰到programming, 着迷,潜心苦读操写,一面储钱,爸爸卖出唯一的资产供他出国,先读社区学院2年,住在host family学英文,极节俭,搏老命争取全A, 再转到劲public U读第三年,毕业后到顶级电脑公司工作,落户在美国,老爸甚得安慰。
真人真事,也真的可以拍部感人的微电影

ar_mak 發表於 18-2-26 11:52
拿,導演,我地而家再考慮一個問題:如果個結局,最後(就如你既例子所言)是美滿的,咁ok,好感人;但假 ...

故事的确是如此发展下去。如果结局仍然是失败?假设他去不了美国,困在香港做office boy(他那时的工作)? 在这个故事中,人力可以掌控的是他自己的努力,即使没有美国的教育,相信他也可以凭“知识”改变“命运”。至于如何令他醒觉,当中当然有点“运气”的成分,谁知道他什么时候什么境遇下碰到自己的“最爱”呢?
再想想,其实他的爸爸做得对。当我朋友考得差后,没有立刻卖资产送他出国,反而是等到他找到自己的路,确认知道自己要什么,才全力帮他,同时也要他自己出去打工,为自己的决定付出劳力。

小曳人 發表於 17-12-1 10:58
關於需要重讀問題

我有個case可以分享,孩子係讀完中一轉去真道,去到讀year 9 (sorry,我對佢地嘅級別名 ...

你誤會佢嘅意思,他說當年 lB 位爆咗,因為EDB 有 Quota,而非學校問題!所以不是想重讀/留班,學校都可以安排,要有位才可以安排。

你們說的可能都正確,不用太排他性。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Kathylo2012 發表於 17-12-7 16:28
原來可以吾損,我朋友仔可能大,所以要求老豆損五萬定五十萬,可以刻名在泳池內喎!
我都相信名牌不名牌是 ...

你都唔清楚,咁又可必亂噏呢?

見到講名校點差就實牙實齒,好多時的資訊都是錯的,或者誤解,如果是是事實,又不怕講出來,我相信名校會接受到負面評論的,有則改之,無則加勉。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-26 12:21
你都唔清楚,咁又可必亂噏呢?

見到講名校點差就實牙實齒,好多時的資訊都是錯的,或者誤解,如果是是事 ...

一講損$,有好多用家出來澄清,所以你話我有冇亂講,你是否用家,用家一定知內情,yw好神,吾好講任何負面消息!

Kathylo2012 發表於 18-2-26 13:03
一講損$,有好多用家出來澄清,所以你話我有冇亂講,你是否用家,用家一定知內情,yw好神,吾好講任何負面 ...
你唔識陳Sir!

Kathylo2012 發表於 17-12-7 16:28
原來可以吾損,我朋友仔可能大,所以要求老豆損五萬定五十萬,可以刻名在泳池內喎!
我都相信名牌不名牌是 ...

"要求老豆損五萬定五十萬" 如果真有其事,可能囝仔深愛學校愛到不能自拔....或爸爸平時星期六賣旗都買過萬,呢位小朋友只係睇得起佢老竇嗜。"測考三次不合格校長會幫手搵埋另一間學校,只要簽個名就走得人轉校!" 呢位校長都算唔話得,肯做咁多售後服務

不過一間學校冇呢尐神話負評,又點配得上"名校"呢個稱呼呢?

Soundervolt 發表於 18-2-26 16:45
"要求老豆損五萬定五十萬" 如果真有其事,可能囝仔深愛學校愛到不能自拔....或爸爸平時星期六賣旗 ...

你不是用家?用家應該都知,我認識的朋友家長平時都不會説負面,只是當我今年要選校時,他們都分享一下給我,等我考慮清楚些!
學校是否不喜歡爆大x?

Kathylo2012 發表於 18-2-26 17:03
你不是用家?用家應該都知,我認識的朋友家長平時都不會説負面,只是當我今年要選校時,他們都分享一下給 ...

我冇咁榮幸做到YW用家,不過如果想真正了解呢啲聽起上嚟比較偏激嘅負評,而本身唔係用家,就算唔可以從學校核實真偽,最好聽多幾個用家嘅資訊先至下定論會比較穩陣。

你不是用家?用家應該都知,我認識的朋友家長平時都不會説負面,只是當我今年要選校時,他們都分享一下給 ...
如果你真係識兩間學校既用家, 而佢地又真心分享, 你應該知道小朋友要係呢兩間學校中保持成績, 唔係想像中咁輕鬆.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

紙永遠包不住火,一間學校閑閑地都成千人,點可以搕得住咁多人把口?宜家又資訊發達,如果真有呢啲咁有話題嘅材料,早就上咗A1頭條,仲使鬼年年喺名校門口訪問新港人,話佢地搶香港教育資源咁悶咩!

我觉得重点不是Soundervolt/陈sir是不是用家,而是你是不是用家。只要你是用家,你说的就有多些credibility. 或者说,你说讲的事实,应该由你的朋友家长说出来,hearsay永远会被人challenge的。下次你应该鼓励你的熟朋友鼓起勇气爆大wok.

hkpapa852 發表於 18-2-26 17:13
如果你真係識兩間學校既用家, 而佢地又真心分享, 你應該知道小朋友要係呢兩間學校中保持成績, 唔係想像中咁 ...

對,所以佢地叫我不要揀,有一位重講好多衰野比我聴,叫我吾好揀

猴子爸 發表於 18-2-26 17:44
我觉得重点不是Soundervolt/陈sir是不是用家,而是你是不是用家。只要你是用家,你说的就有多些credibility ...

我不是用家,所以想了解學校多些,只有三位線人報料 ,知多了和大家分享下,大家都知學校好好,大家都想入,不過我知多後,覺得學校不是我杯茶,!三位缐人都話有損$,第一位話仔要佢損好多,第二位話年年都有損,不小$,第三位話有損,吾覺好多!
嘜ek 要用家先可發表意見咩,你們好好保護這所神校吧!

Kathylo2012 發表於 18-2-26 18:51
我不是用家,所以想了解學校多些,只有三位線人報料 ,知多了和大家分享下,大家都知學校好好,大家都想入 ...

我並沒有保護這間神校的意思,只是覺得你用錯方法揭秘。在此平台分享分析結論和觀感,當然冇問題,但當你要講一d並非人所共知但又影響當事人的「事實」時,就要小心,想想怎樣讓人信服

siubbsw 發表於 18-2-25 17:31
一級有6班,身邊起碼有4班係'個別例子'。

你真的認識其他四班的所有學生?

那麼其他年級呢?

大佬呀,係捐不是損,個意思可以差十萬八千里,不斷睇錯字你地都答到,服

artroboy 發表於 18-2-27 08:38
大佬呀,係捐不是損,個意思可以差十萬八千里,不斷睇錯字你地都答到,服 ...

哦⋯⋯係「捐人利己」個「捐」嘛,當然看到啦⋯⋯駛唔駛咁認真
‹ 上一主題|下一主題