用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

ozduckie 發表於 17-12-7 16:34
累積捐五千已經可以在泳池刻名啦,話哂班仔會游到12年,捐少少都合理既。
...

聽人講捐二萬父母可參加陸運會,係唔係真的?

RunningPig 發表於 17-12-7 21:16
聽人講捐二萬父母可參加陸運會,係唔係真的?

吓!捐兩萬先可參加!咁點解我從末捐過1蛟也可以參加他們的陸、水運會嘅?

porkbau1 發表於 17-12-7 21:37
吓!捐兩萬先可參加!咁點解我從末捐過1蛟也可以參加他們的陸、水運會嘅?
...

我講得不太準確,朋友講的應該是這個

https://topick.hket.com/article/1905961/英華書院200周年接力跑%20%20%20%20%20家長參加要捐2萬?校方:屬自願性質

RunningPig 發表於 17-12-7 21:55

https://topick.hket.com/article/1905961/英華書院200周年接力跑%2 ...

這個是籌款活動,而校方亦已經説明了這是自願性質! 咁當然啦,你捐多d咪跑多d囉!好似我依d又想幫學校又冇錢嘅咪捐幾百蚊亦都跑少d囉!

https://topick.hket.com/article/1905961/英華書院200周年接力跑%2 ...

有人鍾意捐10萬來跑,學校不會拒絕,2萬是此活動的最低要求。沒有強迫,只係有家長見到2萬呢個數字有啲反應過大。

活動有兩款,一款是兩萬起跳,一款是三百大元,有錢又想贊助的咪自願玩兩萬嗰款,其他90%學生就玩$300嗰款。
英華是平民直資,只是名氣可能算大少少,但絕唔係斂財的學校。你見學費每月千幾,雜費一年幾百就知道啦。

其實,英華只是一間平民直資,學校只收1800大元的學費。咁校園基金當然靠舊生和家長去十卜啦!坦白說每家的家長每年加多籌款這300多元這數目,也都算平啦!而且這籌款是自願性,你不俾也可以!

porkbau1 發表於 17-12-8 02:04

所以世襲制係有其存在價值,基金可以資助一些活動或校外課程,win win

醒目開學勳章

Kathylo2012 發表於 17-12-6 20:22
你可以問下呀!
我朋友細仔今年入u ,要佢講返小學啲嘢都有十幾年前!

乜你講緊十幾年前嘅事呀?

醒目開學勳章

ckcleung 發表於 17-12-7 15:32
"又要年年損$,便服日,個個又要名牌上"
咁既說法真係第一次聽

我都係第一次聽。實在太好笑。明顯有人老點佢。

bigboyenzo 發表於 17-12-10 22:14
即係話幾錢學費,值定唔值係同成績掛勾,簡稱性價比,明晒

不如問吓學校: 點解會同學生講, 可以隨意選呈分或不呈分? 不過選擇呈分就不能直升

現實中, EDB係唔允許學校咁做..... 香港所有學校, EDB只接受全校一齊呈分或不呈分, 亦不能隨意今年呈分, 下年唔呈分.

截止上年向EDB查詢, 你口中好照顧學生既學校, 係EDB既記錄之中, 依然係屬於無呈分.

如果學校唔清楚香港學制, 又如何教好學生? 而且, 呢間學校唔係第一次講一D唔正確既香港學制資訊了.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:59
不如問吓學校: 點解會同學生講, 可以隨意選呈分或不呈分? 不過選擇呈分就不能直升

現實中, EDB係唔允許學 ...

你是指英華or 真道?
都是你心水清知道根本冇家長選擇這一項。

woyj 發表於 17-12-11 10:21

你是指英華or 真道?

一間一向有呈分, 一間一向無呈分..... 只會係無呈分學校先可以叫人"選是否呈分"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-11 10:31
一間一向有呈分, 一間一向無呈分..... 只會係無呈分學校先可以叫人"選是否呈分"

明白。朋友剛插入有呈分個間,所以想確定吓, thank you

woyj 發表於 17-12-11 10:36
明白。朋友剛插入有呈分個間,所以想確定吓, thank you
有呈分個間, 其實升中時都係無乜得揀, 因為小六未考呈二, 已要求達標學生簽直升協議.

唔簽或成績不達標既學生, 先會收到學生資料表同自行表格..... 如果簽咗直升協議又想攞自行表格? 同學校講, 不過佢會話你知, 你收咗表之後就會取消直升個位.....

hkpapa852 發表於 17-12-11 10:49
有呈分個間, 其實升中時都係無乜得揀, 因為小六未考呈二, 已要求達標學生簽直升協議.

唔簽或成績不達標既 ...

明白,吾該唒。等佢讀埋小五視乎成績怎樣,再作決定。

mcl203 發表於 17-11-16 19:08
英華啦,始終有自己B1中學,直升要求又唔高~~~
真道100%直升 , 都係B1 中學

miujoey 發表於 18-1-5 15:52
真道100%直升 , 都係B1 中學
以DSE成績計, 應只有B2水平, 不過IBDP成績還可以, 令學校整體入U率和B1中學接近.

但IBDP成績開始有下滑跡象, 上年更首次出現有學生 IBDP 唔合格

hkpapa852 發表於 18-1-5 18:05
以DSE成績計, 應只有B2水平, 不過IBDP成績還可以, 令學校整體入U率和B1中學接近.

但IBDP成績開始有下滑跡 ...

IB 成績好的都是真道的親生仔女, 都市學校栽培出來的 ,又點會和DSE 成績分開計呢。
‹ 上一主題|下一主題