用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 vs 德雅
go

聖三一 vs 德雅 [複製鏈接]

小朋友係男仔, 有幸有聖三一和德雅offer
想問下在語境和德育方面, 這2間邊間較好?
   4    0    0    0

cherimama 發表於 17-11-14 18:56
...

我會揀德雅

德雅,論成績升中的話,會稍有優勝。

聖三一強網弱校,升中爭 Band 1 位會頗為激烈。語境的話,其實德雅唔會差好遠,有用家分享過,聖三一落堂後嘅語境,唔算特別強。德雅都幾嚴格下,所以德育唔會差。

回覆樓主:

謝謝意見

回覆樓主

但男仔深水埗網升中唔著數

回覆樓主:

論學術及德育一定是德雅好D,但睇小朋友性格來揀吧!
德雅教得快,功課多,壓力大D!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

1998Ruby1998 發表於 17-11-14 21:41

聖三一強網弱校,升中爭 Band 1 位會頗為激烈。語境的話,其實德雅唔 ...
強網弱校是什麼意思?? 是因為多 Band 1 位? 但不是應該較易入到 Band 1 嗎?

cherimama 發表於 17-11-14 18:56
...

男仔

升中綱計  聖三一
品德計      德雅
學術          德雅
愛心          聖三一

六年後再爭過, 所以係咪龍校, 聯系, 中學綱呢D都好重要...

仲有樣野要留意....  德雅 , 九真呢類學校,

每班男仔數目較一般少, 自問介意既就唔好考慮了

回覆 dorothy8 的帖子

我亞女都有德雅 offer
九真就 2nd in 咗, 而家等緊結果....

如果最終 德雅, 九真 都有offer, 應該揀邊間好呢? 請指教 !

whitepurin 發表於 17-11-15 09:26
但男仔深水埗網升中唔著數

請問知唔知讀德雅0既男仔通常升咩中學?
不好意思
唔熟深水埗區學校

1998Ruby1998 發表於 17-11-14 21:41

聖三一強網弱校,升中爭 Band 1 位會頗為激烈。語境的話,其實德雅唔 ...
聖三一強網弱校

請問點弱法呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

P1Girl 發表於 17-11-15 15:46
回覆 dorothy8 的帖子

我亞女都有德雅 offer
德雅

apple1990 發表於 17-11-16 13:34
德雅
謝謝寶貴建議!

可否稍作解釋一吓, 因我都想明白"德雅"同"九真"的不同之處?
謝謝!!

P1Girl 發表於 17-11-16 13:45
謝謝寶貴建議!

可否稍作解釋一吓, 因我都想明白"德雅"同"九真"的不同之處?

升中深水埗校網大利女生,因有幾所 band 1 女校,令到女生上 band 1 (德雅、上智、聖母玫瑰) 學額足夠!
過去往績,德雅小六生升中成績理想!

apple1990 發表於 17-11-16 13:50
升中深水埗校網大利女生,因有幾所 band 1 女校,另到女生上 band 1 學額足夠!
過去往績,德雅小六生升中 ...
明白, 謝謝您!!

P1Girl 發表於 17-11-16 13:52
明白, 謝謝您!!
可以參孝 hkpapa852 喺 2015年11月 發表嘅相關意見如下:

九真/培道: 九真
兩都都在九龍城中學網, 同為基督教學校, 都有一間聯繫B2頭英小, 以B1率計和中學水平計, 九真較佳

禮賢/德雅: 德雅
兩都都在深水埗中學網, 同為沒有直屬/聯繫中學, 水不差不多. 德雅與聖母玫瑰為姊妹學校, 加上即實使與德中脫脫龍, 要上德中應該較外校生有優勢

九真/聖母: 九真
聖母直屬中學只是B2頭, 和九真同級, 水準亦差不多 (今年可能較九真差), 但中學網較九真差, 所以選九真

德雅, 九真:
兩者接近比較難決擇, 著眼點應放在中學想讀女校定男女校. 深水埗區B1中學以女校為主, 九龍城區以男女校為主.

回覆 hkpapa852 的帖子

九龍城區入面相比,比較弱。不過幸好個網強,升入 Band 1 學校機率高。

1998Ruby1998 發表於 17-11-16 14:04
回覆 hkpapa852 的帖子

九龍城區入面相比,比較弱。不過幸好個網強,升入 Band 1 學校機率高。 ...
九龍城區入面相比,比較弱。

同邊D學校比? 舉番D具體例子好喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

apple1990 發表於 17-11-16 13:59
可以參孝 hkpapa852 喺 2015年11月 發表嘅相關意見如下:
謝謝詳盡分析, 資訊非常有用, 感激萬分!

男仔會選聖三一
‹ 上一主題|下一主題