用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有乜方法可以改善神經刀特質?
樓主: yubaba
go

有乜方法可以改善神經刀特質? [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-11-24 11:04
我一定唔舉報佢,佢一日抄人一日都唔會努力,越抄越無實力,千其唔好點醒佢,競爭對手少一個好過多一個。
...

可否不視同學為對手? 成日想你死我亡,如何有真心友呢?

shadeslayer 發表於 17-11-24 13:13

可否不視同學為對手? 成日想你死我亡,如何有真心友 ...

事實上就係競爭對手,否認係無意思。我唔會望人地衰,但佢自己要衰我係無責任打救佢。互相鼓勵,良性競爭,係我中學(3間,而家計2間B1A1間B1B)時係無出現,唔互相揭短已經唔錯。反而做野之後,組員為左共同既利益(花紅)係會互相幫助,去完全公司既目標。

greentea000 發表於 17-11-24 13:38
事實上就係競爭對手,否認係無意思。我唔會望人地衰,但佢自己要衰我係無責任打救佢。互相鼓勵,良性競爭 ...

即係老師家長教導孩子,和同學相親相愛,在你來說廢話。

我自己讀書無「對手」之心。阿女現在學校 I am pretty sure 無此心。

都係嗰句,個個同學也是競爭對手,沒付出純真友誼,如何結識知心友? 唔係讀書時最易結識知己咩?

shadeslayer 發表於 17-11-24 13:51

即係老師家長教導孩子,和同學相親相愛,在你來我係廢 ...

道理人人都知道,有幾多人做到?家長全部同自己既同學/同事相親相愛?你追求最高境界,我堅持最低標準。

greentea000 發表於 17-11-24 13:58
道理人人都知道,有幾多人做到?家長全部同自己既同學/同事相親相愛?你追求最高境界,我堅持最低標準。: ...

我有不少小學同學,中學同學,大學同學到今日仍有維持到無利益的友誼。相不相親相愛也好,是否朋友也好,我自己不會視同學為競爭對手。

工作上也有真心友,不過比同學少一些。

相信這情況很普通,不是嗎?是我高境界定你低要求?

‹ 上一主題|下一主題