用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫St Nicholas用家分享
go

金巴倫St Nicholas用家分享 [複製鏈接]

請問有金巴倫的家長可以分析一下對學校的睇法嗎?感激。
   3    0    0    0

回覆樓主:

追,我收到Offer, 但唔知比唔比留位好,因為車程遠,學費又唔平,心儀個間又未有消息,心急中

wcyjessica 發表於 17-11-14 23:10
追,我收到Offer, 但唔知比唔比留位好,因為車程遠,學費又唔平,心儀個間又未有消息,心急中
...

Me 2 ...same situation

回覆樓主:

車程遠不是今天知,佢又無搬過

回覆樓主

小朋友剛畢業上小一。

SN小朋友大都活潑主動,有自信,英文很好。

數學教得唔淺,用蒙氏好處是透過實體操作去明白概念。學校有不同付費講座/活動讓家長自由參與,慳了搵課程時間。

小朋友三年都同班,所以一班同學好好朋友,班主任也是,畢業了我們也有聯絡呢

雜費不少,但其實好多都是optional,你可選擇的。我小朋友自帶茶點、好多選項都是自備,花費不多。

OP妮歌 發表於 17-11-15 15:01
小朋友剛畢業上小一。

SN小朋友大都活潑主動,有自信,英文很好。
我覺得$既問題大家都考慮過,反而好想知SN升小既野。
你小朋友的同學仔升到不錯的直私嗎?
我相信Montossri 有很多好處,但最想知學校競爭力夠唔夠?
十分感謝你的分享

回覆樓主

已付留位費, 不過都希望聽多啲用家意見作考慮, 謝謝

我都交左留位費,想知學校會否太著重英文而中文唔夠呢?

Cadbury_biscuit 發表於 17-11-15 18:46
已付留位費, 不過都希望聽多啲用家意見作考慮, 謝謝

takfai0811 發表於 17-11-15 15:17
我覺得$既問題大家都考慮過,反而好想知SN升小既野。
你小朋友的同學仔升到不錯的直私嗎?
我相信Montossri  ...

我小朋友有幸被心儀學校取錄,我們沒外補任何學術。

不是所有人有考直私,有考的我想7-8成左右都有offer,大抽獎結果也得不俗,同班有人中甲一

kitty331 發表於 17-11-15 20:45
我都交左留位費,想知學校會否太著重英文而中文唔夠呢?

中文確實要家長多跟進

英文和數學則不用擔心

我小朋友都有offer,但interview麻麻
有啲疑問
1.請問呢間學校係咪人人都收架呢?
2.同埋見資料,好似K3全部都係下午班?
3.好似話每年都加好多學費?
4.另外,雜費,校車費太約多少錢?
謝謝解答

OP妮歌 發表於 17-11-15 22:22
我小朋友有幸被心儀學校取錄,我們沒外補任何學術。

不是所有人有考直私,有考的我想7-8成左右都有offer ...

小朋友都是今年升小一
同班同學大多在6月放榜前都已經有直私offers
6月放榜後叩門成績也不錯 我也是跨區叩到心儀小學的

回覆 lamlokyo 的帖子

我唔係用家 , 亦無考到d間 K1 , 不過 , 我可以答你 , 點解有d幼稚園會將小朋友轉晒落下午班上堂 , 原因好簡單 , 學校要幫小朋友戒午睡時間 , 所以 , 有好多幼稚園到 K2 或 K3 就會將全級的小朋友轉左返下午班...!!

k3 is changed to afternoon classes.Tea snacks about 1700 per semester and misc charges about hkd 2000 per semester.

the school hires more foreign teachers. The school fees are higher, but still lower than YXXK
‹ 上一主題|下一主題