用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 培橋
樓主: Joannekmhung
go

港同 vs 培橋 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-15 12:28
唔講得保母車資料,sorry
係咪要去另一版先講得?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=717
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Joannekmhung 發表於 17-11-15 11:00
27/11 就知港同,28/11 就知培橋。我有諗過港同收大,我幫仔叩間津校係附近,一家搬去港島住,但又怕插小 ...

我覺得又唔係話厚此薄彼0既, 雖然係孖生兄弟但始終係兩個獨立個體, 如果佢地的性格興趣強弱項都唔同, 可能選擇比佢地讀唔同的學校會對個人發展更好。聽過其他孖媽的分享, 讀唔同學校的好處係兄弟之間少D直接的比較又可以有自己的朋友圈子, 都幾好呀!
當然我都明白接送上或安排考試溫習/旅行就會麻煩D, 不過凡事取其輕重, 要睇吓你自己覺得邊樣重要D。

學你所講, 如果大孖被港同收了, 細孖可考慮大抽獎/叩門其他官津, 14/16網都有唔少好學校呀!

(我自己都有對孖仔, 都計劃緊幾年後點玩呢個升小一遊戲..... @.@)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:48
係咪要去另一版先講得?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=717

回覆樓主:

樓主係問都應該問番自己小朋友,想兩個一齊番定兩個分開。而我就暫時睇唔到港同有明顯比培僑優勝地方,不過最緊要都係睇樓主家庭。我怕煩,我會傾向兩個讀同一間。

teambuilder 發表於 17-11-15 16:28
樓主係問都應該問番自己小朋友,想兩個一齊番定兩個分開。而我就暫時睇唔到港同有明顯比培僑優勝地方,不過 ...

teambuilder 發表於 17-11-15 16:28
樓主係問都應該問番自己小朋友,想兩個一齊番定兩個分開。而我就暫時睇唔到港同有明顯比培僑優勝地方,不過 ...

培橋係英小定中文小?
‹ 上一主題|下一主題