用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 培橋
樓主: Joannekmhung
go

港同 vs 培橋 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果考到港同,會唔會考慮搬去近d,搏抽獎?始終港島校網唔錯

Joannekmhung 發表於 17-11-15 08:12
可能我太鍾意港同,有幸有offer,再請教大家意見。這個遊戲真磨人!
的確, 要照顧兩個, 其實一齊方便好多

但唯一可以保証同時收兩個小朋友, 只要靠既大抽奬.

版主建議其實亦不錯, 搬去另一個網 (反正妳本身個網都係麻麻)

不過唔知今年培僑同港同幾時先出offer? 等到有結果先搬又可能遲了一點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 17-11-15 08:30
知道港同有家長組到保母車去沙田馬鞍山,但車費過3000,(8返黎)。你可以問問校務處,雖然唔係佢地安排, ...
知唔知有無車去西九四小龍或南昌站那邊?

回覆樓主:

萬一結果真係一個港同,一個培僑,照讀住先,做左用家先,覺得那一間好D,將另一個努力叩,考,求,插入去。

blueaqua    發表於 17-11-15 09:54
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

PeppermintPatty 發表於 17-11-15 09:15
其實港同小學都算交通方便, 柴灣地鐵站行10分鐘就到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仲有個返幼稚園的要照顧,不能不坐校車

PeppermintPatty 發表於 17-11-15 09:15

2間也是好學校

呢刻當然是港同優先 (人氣學校)

車程也要考慮,小孩如果因為車程長而每日要好早起身(如6點起身、係學校玩下課外活動又成5、6點先返到屋企,怕小孩會疲倦。

我是培僑家長,眼見學校都有很多雙胞胎就讀,兩個讀同一間都有很多好處: 有共同話題,考試時間及學校假期相同(培僑每年有兩次中段假期,分別在十月及五月,一家人可以趁機去旅行), 學校活動又可以共同參與......

分兩間不同學校其實是很煩惱的,實際操作起來會更見困難,退一步說,培僑近年表現大勇,成績不錯,加上現任校長有心將學校更上一層樓,在硬件軟件方面都肯投入資金,相信未來會更加好。

利申: 本人兩個小孩,一個小學部,一個中學部(從一年級一直讀到中學)。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:20
其實港同小學都算交通方便, 柴灣地鐵站行10分鐘就到

仲要天橋+公園唔駛過馬路,好多學生都係咁返

virgokaren 發表於 17-11-15 09:18
萬一結果真係一個港同,一個培僑,照讀住先,做左用家先,覺得那一間好D,將另一個努力叩,考,求,插入去 ...

非常明智

考到入港同係個囝叻,我唔會幫佢放棄機會。順勢而行吧。兩間學校教學有所不同,大哥既教材可用番落細佬度,遲下插班面試筆試可能易D

醒目開學勳章 王國長老

virgokaren 發表於 17-11-15 09:18
萬一結果真係一個港同,一個培僑,照讀住先,做左用家先,覺得那一間好D,將另一個努力叩,考,求,插入去 ...

講明先,港同就算sibling,插班難度分一樣高。早2年8返黎,只收p2p3兩級插班,幾乎300人考(所有考生,不只是sibling) 開放左一半班房。我有朋友去考,見咁多人以為學校有活動,原來全部考插班

回覆樓主

其實如有港同offer 放棄好可惜,一對孖分開讀書又係頭痛。

回覆樓主:

如果分開,小朋友會吾會吾開心,問下佢地意見?
如小朋友係本身資質好,去到邊到都會讀得好。

Felix223 發表於 17-11-15 10:08
其實如有港同offer 放棄好可惜,一對孖分開讀書又係頭痛。

27/11 就知港同,28/11 就知培橋。我有諗過港同收大,我幫仔叩間津校係附近,一家搬去港島住,但又怕插小二唔夠人爭,自始好似兩兄弟,厚此薄彼咁。我同小朋友真係超鍾意港同!!

Joannekmhung 發表於 17-11-15 11:00
27/11 就知港同,28/11 就知培橋。我有諗過港同收大,我幫仔叩間津校係附近,一家搬去港島住,但又怕插小 ...

我有對孖女姨,以我所知孖女孖仔自小很喜歡做什麼都一起,萬一大的有港同offer,你睇睇小朋友的意願會否接受想分開讀書?無話什麼犧牲大為個細嘅...最緊要佢地兩個讀得開心,培僑亦都係一間唔錯的學校。

Charlotte_mom 發表於 17-11-14 23:56
咁又好難照顧wor。仲要地點差咁遠....咁.....我係你會忍痛棄港同揀培僑
...

選港同,返學坐校車,不用照顧,我三個孩子都不同學校啦。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

有四小龍

醒目開學勳章 王國長老

IICHENG 發表於 17-11-15 11:51
**** 該帖被屏蔽 ****

唔講得保母車資料,sorry

Charlotte_mom 發表於 17-11-15 12:28
唔講得保母車資料,sorry

Sorry
‹ 上一主題|下一主題