用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs 德望的選擇
go

民生 vs 德望的選擇   [複製鏈接]

可幫忙分析兩間學校嗎?囡囡屬活潑主動型,有自信,自尊心亦好強。因本身讀民幼,對民生有少少了解。但對德望了解不多。Thx!
   5    0    0    0

tung_yuen 發表於 17-11-14 10:31
可幫忙分析兩間學校嗎?囡囡屬活潑主動型,有自信,自尊心亦好強。因本身讀民幼,對民生有少少了解。但對德 ...
大把同學仔同你小朋友一齊上民小,唔好咩?況且民小又不差

回覆樓主:

起碼升中有保障D

回覆樓主:

2間小學都係打生打死先上到中學部

民小上中學係九龍城網

我會揀民小

回覆 gracelam 的帖子

以我淺顯的認知:如升不到民中,即使係九龍城校網,亦入唔到其他band1中學,只可選band2,請問正確嗎?其實現在比較擔心係女女性個活潑,唔係文靜内向果種小朋友,但上堂都算專注。德望適合呢類性格小朋友嗎?雖然都知民小亦較傳統,但見幼稚園同學仔不少都活潑開朗。

tung_yuen 發表於 17-11-14 16:24

以我淺顯的認知:如升不到民中,即使係九龍城校網,亦入唔到其他band1中學,只可選b ...

九龍城網band 2女仔有培道/九真。

利申: 我個人唔like傳統天主教女校, 但客觀因素加上小朋友活潑性格, 呢2間我會投民小。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

以我淺顯的認知:如升不到民中,即使係九龍城校網,亦入唔到其他band1中學,只可選b ...

"即使係九龍城校網,亦入唔到其他band1中學,只可選band2", 何解呢? 可否分享一下?

如果民小都怕佢傳統, 德望係天主教女校, 更加傳統呀!

gracelam 發表於 17-11-14 12:36

2間小學都係打生打死先上到中學部
咁民生至少保障有99個直屬位, 德望呢...... 中學部校長話所有中一學額Open to public
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-14 17:58
咁民生至少保障有99個直屬位, 德望呢...... 中學部校長話所有中一學額Open to public
...

非常同意!! 起碼保障大過德望。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

民生升中唔知係咪跟成績,冇分男女隊。如果係冇分男女隊,咁女仔係民生升中就有優勢喇,話晒女仔係小學階段都係早熟啲,成績普遍容易考得好過男仔。但係如果全女校,咁個個女仔都係咁叻。我投民生一票。
:wave:

如果升唔返德望,在黃大仙網想入其他b1校更難,要選b2比九龍城網更頭痕!德望是大班教學,紀律唔嚴點攪得掂?如小朋友較開朗活潑,有男仔在班中會開心點。當然德望名氣較大,貴氣點,民生感覺較平實。

Thanks all!

happyapple 發表於 17-11-14 18:20
民生升中唔知係咪跟成績,冇分男女隊。如果係冇分男女隊,咁女仔係民生升中就有優勢喇,話晒女仔係小學階段 ...

唔係喎,民小男仔成績唔差過女仔,宜家好多男仔讀書都好叻

民生,起碼升中知道只要考頭 99 位,就一定有保障。GH 就校長話 6 成,但係都有機會只收 5 成。

GH 好傳統,不過如果女女專注力強,可以連續一小時聽書的話 OK(GH 一節課係一小時),就 OK。班人數接近 40 人,早上 7:30 開始上堂,如果住得遠會比較辛苦要早起。

論校網,九龍城一定係大贏家,而且民生有班男仔墊底,女仔讀書會比較優勝容易考得好。GH d 女仔好打得好谷得,個個都全能選手,如果想培育個全能小朋友的話,GH 會非常適合。

1998Ruby1998 發表於 17-11-14 19:52
民生,起碼升中知道只要考頭 99 位,就一定有保障。GH 就校長話 6 成,但係都有機會只收 5 成。  ...

GH 係唔係好多小朋友都全能? DSE 就好像比民生優勝!

tung_yuen 發表於 17-11-14 10:31
可幫忙分析兩間學校嗎?囡囡屬活潑主動型,有自信,自尊心亦好強。因本身讀民幼,對民生有少少了解。但對德 ...

Good Hope

nhi 發表於 17-11-14 21:03
GH 係唔係好多小朋友都全能? DSE 就好像比民生優勝!

GH 讀書嘅女仔,多數運動音樂藝術樣樣都有水準,未必係最厲害,但係一定唔失禮。以前小學讀書比賽交過手,宜家有學生係讀 GH,讀得非常開心,程度夠 challenging,又多活動比賽可以參加。

至於 DSE 成績,的確唔錯,不過奇怪地不及一些官津。
如果讀 GH,要預左幾乎個個禮拜 Quiz 同默書,需要女女坐定配合。呢個未必個個家長接受到,週末未必有好多時間去遊山玩水。我以前唔係讀 GH,但係課程功課測驗量一樣多,係幾辛苦,個個禮拜六日都要陪太子讀書。

回覆樓主

其實選校睇小朋友性格,兩間學校培育出來的學生係不同類型。如果想穩穩陣的㨂民生,如果你覺得個女自理能力高,有自信勇於挑戰,自我要求高,又可以在傳統女校讀書,可以選GH,不過家長預咗小朋友絕對唔係hea讀,挨得到小學個六年相信唔係白過。

其實差不多。名氣德望勝,感覺noble 啲,民生就平實啲。
成績差不多,如果小朋友是醒目的話,兩間都有優良環境給他發揮。

近年數據,可能有變:德小5成升德望,民生就7成,不過我覺得不太重要,因為無論是5成還是7成,都要同樣博命。
其實最大不同是宗教和一間女校一間男女校, 我覺得學校距離也是一個考慮因素。

siden    發表於 17-11-15 00:11
‹ 上一主題|下一主題