用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 港同?
樓主: YYYF
go

德望 vs 港同?   [複製鏈接]

回覆樓主

其實兩間都是好學校,但教學風格迥異,最重要順應小朋友性格和學習模式而去揀。我覺得甚至可以帶小朋友再去多次呢兩間學校,由佢地揀。考得到這兩間,小朋友能力與思維都強,在面試過程中,佢哋已有自己想法和觀感,加上係佢地讀嘛,揀間佢地較喜歡的,有助心理上的適應。試下聽聽小朋友的意見。

不過,我估到了今天,樓主應已有選擇。
唔知樓主最後選了甚麼?

Penipony 發表於 18-2-6 17:29
入到咪讚,入唔到咪彈⋯⋯人之常情

我會聽畢業生意見

LinusYip 發表於 18-2-6 16:57
體育就普通喇
但中學都叫今年升左上D1既,當然都係‘護級’份子,真係好難同齋校比
藝術同其他課外活動應 ...
同意,GOOD HOPE脫龍確是令人有些卻步的原因

客觀D睇:

如果小朋友跟得上德小既課程, 學術能力, 尤其係英文一定會較在港同好一點

但要面對以下問題:

德望中學多年來沒有保証收回多少小學部學生, 亦沒有定出小學部學生既直升條件. 加上小學部對學生近乎零既升中支援
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-6 16:43
不如等佢地小朋友過埋小六, 再做一次評價, 睇吓有冇分別
如果因為過埋小六, 上唔返中學, 個評價由正變負, 咁呢位家長嘅正負評都可以不理。

回覆 relaxd 的帖子

点解港同係最具人氣嘅?我以為係英華添!

ok3 發表於 18-2-7 14:01
如果因為過埋小六, 上唔返中學, 個評價由正變負, 咁呢位家長嘅正負評都可以不理。 ...
個人認為:

一間學校, 如果不願協助所有學生去升讀合適既中學, 咁同只會"教。好學生"既學校, 其實分別不太
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

relaxd 發表於 18-2-7 00:12
喺EK,有幾間學校特別多fans架,仲要同喺EK最具人氣獎的港同比,梗係一面倒啦,good hoper 呢次真陰公豬喇 ...

世事都給你看透

港同for sure冇得輸

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

睇呢個帖,幾個港同家長,無一個講過港同sure win。鐘意學校係真嘅,但亦好公道地分析利弊
或者這就是港同少人攻擊的原因,因家長都好尊重每一間學校獨有特質,會建議各位多方面考慮,而唔會惡意評擊其他學校或嘲笑他人想法掛

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 17:25
睇呢個帖,幾個港同家長,無一個講過港同sure win。鐘意學校係真嘅,但亦好公道地分析利弊
或者 ...

只怪港同近三年既成績,將不少一心諗住轉直資去提升成績既傳統名校比下去。

名校學生家長自然不是味兒。

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 17:25
或者 ...

非常認同版主你嘅講法,係EK每個人及每間學校都應該要受到尊重,但係好多人對某幾間學校/家長會特別關照,家長喜歡學校/校長會被人稱為護主、鐵粉、玻璃心、冇修養....等等,希望你可以給與一個和諧、互相尊重平台給大家,以後見到一些惡意批評請立即ban人/ban account。

醒目開學勳章 王國長老

kctsang 發表於 18-2-7 18:07
非常認同版主你嘅講法,係EK每個人及每間學校都應該要受到尊重,但係好多人對某幾間學校/家長會特別關照, ...

太過份會做野嘅

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 18:32
太過份會做野嘅

保護地球靠你啦

突然又做咗雞蛋,我要做高牆

mermaidmama 發表於 18-2-6 17:00

如何挑選合適的學校,每個人把尺唔同: 有人睇升中成績乃 ...

同意你的説法。
每人的要求/期望不同,有人注重成績,有人睇重名氣,有人喜歡多元發展,有人鍾意方便就腳。
有時評論也太過偏頗,作參考看看罷了,最終都係忠於自己信念。

QQfishs    發表於 18-2-7 21:58
:wave:

happyapple 發表於 18-2-7 18:56
同意你的説法。
每人的要求/期望不同,有人注重成績,有人睇重名氣,有人喜歡多元發展,有人鍾意方便就腳 ...

覺得睇完EK意見都係要自己過過慮再分析為上策,誤信數據同山埃貼士受害都係小朋友。其實兩間都係好學校,只係教學理念模式不同,比我會睇下小朋友屬咩類型再作選擇。

QQfishs 發表於 18-2-7 21:57
覺得睇完EK意見都係要自己過過慮再分析為上策,誤信數據同山埃貼士受害都係小朋友。其實兩間都係好學校, ...
誤信咩數據?有更好既方法去衡量學校?

回覆 19841984 的帖子

港同06 年先成立,但係 DSE 成績好過不少傳統英中,更加出到狀元,而且整體成績穩定。短短十幾年就到咁嘅成績,一定係對學生照顧好好,有擺心機去搞教育,真係佩服!

已經2月 請問樓主你揀咗邊間?

回覆 YYYF 的帖子

小女都係服從性極高的孩子,老師叫做一,佢會做三那種(但又不喜歡接近老師)。
因為唔想佢細細個就有枷鎖,反而想她開朗活潑D,所以當年沒有幫她報過任何女校呢。
當年都有幼稚園同學家長奇怪我點解沒有試報任何女校,全部報考活動教學的學校㗎。

慶幸在港同讀書,而家小五,佢個人比起細個時,真係活潑開朗左好多。

haihaimom    發表於 18-2-8 22:11
‹ 上一主題|下一主題