用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友對小一升學都會好緊張!!!
go

小朋友對小一升學都會好緊張!!! [複製鏈接]

以下是昨天與囡囡的對話:

囡囡: 媽咪, 老師話過多四個大假期我哋就升小學一年級啦!! 係唔係呀?
媽咪: 係呀! 下年9月就讀小學一年級啦. 做乜事呀?
囡囡: 吓? 咁快, 有啲緊張!
媽咪: 唔洗緊張, 個個小朋友都會升小學. 有任何事唔明或緊張, 你講俾爸爸媽咪知.  
囡囡: 啲BB 返學都有喊呀!!
媽咪: BB? 你講你學校幼兒園啲BB?
囡囡: 係呀, 我之前聽到佢哋喊.

前排我已經同佢講定小學時要向學校食午餐.  要自己分配時間食飯, 執拾, 去洗手間, 有時間餘下就可以同同學仔玩, 識下朋友仔.  其實小朋友對未知既將來係會緊張, 迷茫. 我哋可以點幫到佢哋呢??

而家佢offer 同second in 都冇. 我都開始有些緊張. 尋晚仲發惡夢.

究竟龍年既出生率高過其它年份幾多架???

hppa    發表於 17-11-13 17:06
   0    0    0    0

回覆樓主:

係呀,K3小朋友已經識好多嘢。今年仲多人競爭過兔年,睇陳守仁成8100個人報名已經知道,簡直係歷史高峰。我一直都安慰我個囡無論如何都會有書讀不用擔心,但我自己都壓力好大,具體內容唔記得,但起碼有兩晚係發到關於小學面試的夢

回覆樓主

會唔會自己同學校都俾咗啲無形的壓力小朋友呀?例如講到返小一好忙唔會再有咁多時間玩、好多功課所以要做快啲、自己食晏要食得快否則要收嘢冇得食等等呢?有時講者無心,以為預告定佢知,但其實比較成熟既小朋友未能必咁諗!

不如好好享受吓最後一年既幼稚園生活仲好啦!多好多幼稚園會在暑假前一兩個月向同學仔講解升小既事,半年後,到時小朋友大啲自然更明白!

YuTungMaMa 發表於 17-11-13 17:05

囡囡: 媽咪, 老師話過多四個大假期我哋就升小學一年級啦!! 係唔係呀?

我估多三萬人左右

回覆樓主:

我細仔好期待自己升小學做小學雞

回覆樓主:

我果個知道考到之後仲緊張,成日胡思亂想入面d情形,而家唯有日日兜路車佢去新小學附近食午飯,希望佢見多d盡快減低佢緊張感覺。

而家考小學,三個人承擔既壓力已經咁大,遲d小四後開始玩呈分仲大挑戰!

回覆 alantam2017 的帖子

咁誇張??

YuTungMaMa 發表於 17-11-13 17:05

唔駛擔心,大部份小學都會有小一適應班嘅。到時小朋友一齊玩,唔會緊張架。

反而而家睇嚟係媽媽你緊張d喎。relax ,煮到埋嚟就食,個個都得,成長必經階段。

大人緊張,小朋友會受感染。
以前考十幾間,小朋友都未緊張,拿拿臨走入去考,仲好開心。

放鬆D 啦 ! 好多時係大人影響小朋友心態, 我個仔去考小一係傻下傻下, 無咩特別, 可能平時我自己好忙都無喺仔面前提. relax !!

回覆樓主

好似媽咪緊張過小朋友

LuckyFish 發表於 17-11-13 23:19
我細仔好期待自己升小學做小學雞

我囡都係,佢可能成日想大個,聽到遲的讀小一,好期待咁。

Felix223 發表於 17-11-14 12:09
放鬆D 啦 ! 好多時係大人影響小朋友心態, 我個仔去考小一係傻下傻下, 無咩特別, 可能平時我自己好忙都無喺 ...

我囡考小一,都係傻下傻下,亦唔會問收唔收佢,收同唔收,對佢冇感覺咁!
‹ 上一主題|下一主題