用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國轉校
go

英國轉校 [複製鏈接]

女突然打電話來話想轉校,好似覺得science 老師教得唔好,去左都唔夠一年,如果轉的話,visa喺咪又要簽過?下年就丫10了,所以煩惱中。因為仔下年去sixth form,如果轉就會轉到仔的學校。你哋覺得覺得點?
   0    0    0    0

如果轉完, 老師又教得差, 你又轉?

本身好多原因, 我認為最主要原因,是好難做到, 

一教到學生就明

要解決唔容易, 最抵玩,你狂掃練習, 佢聖誕落機

或者你去訂書, 佢英國接收

帶去英國 自己讀

https://resources.collins.co.uk/ ... cience/combined.pdf

https://www.amazon.co.uk/KS3-Sci ... llins/dp/0007562829

英國中學到大學, 預左俾錢自修

去到大學都係咁, 情況一樣, 去大學出事, 又轉大學?

自己想方法解決, 有錢買練習,容易解決
你那些是很少問題, 買1本唔夠, 買夠3,4本

1-2本NOTES 為主, 2-3本練習為主,要有詳細答案

自己鋤, 加埋1000蚊唔駛攪店!

jj100c 發表於 17-11-13 08:00
女突然打電話來話想轉校,好似覺得science 老師教得唔好,去左都唔夠一年,如果轉的話,visa喺咪又要簽過? ...

因为一個老師教得唔好就轉好似兒戲左D,問下女兒對學校是否還有其他不滿,因為難保下一間學校都有老師教得唔好,何況兒子又未到新學校,沒有內部情況可以參考。但要轉便要Y9走,不能再等,Y10開始要準備IGCSE喇!想當年大仔都係Y9學期尾走,當然新學校會給你CAS要做過簽証,但我好贊成兄弟姊妹同一間學校,不要分開,因為我兩個仔都係同校,他們感情愈來愈好,有很多話題及共同語言。

回覆樓主:

阿女聖誕回港後,從長計議!

回覆樓主

請問邊間學校?

有了,我本來打算明年在亞女附近租屋,仔自己travel火車返學。

回覆 jj100c 的帖子

建議在你女兒聖誕節回來時詳細了解她的情況,除了 Science 老師差之外,是否還有其他困難,例如同學之間的相處、日常寄宿生活等等,另外,學校歷年成績如何?是否女兒覺得自己能力長進了,跟學校有落差,想轉去一間更高程度的學校?不過,佢現在 Yr. 9, 現時的老師也未必是下年的學科老師,所以不要因一時意氣就話要轉校,要了解清楚。

無忘初心、如果這事発生在香港、我門又会否軽言転校呢?千奇吾好神化英国或其他学校、一有不喜歓的、便将一切無限放大。 当然如有其他不能接受地方、又作別論。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 17-11-13 15:28
無忘初心、如果這事発生在香港、我門又会否軽言転校呢?千奇吾好神化英国或其他学校、一有不喜歓的、便将一 ...

可能是自己,孩子中文中學考全级尾尾出囗要佢轉校!另一個孩子間學校要求太高也要佢轉!

brother4 發表於 17-11-13 16:14
可能是自己,孩子中文中學考全级尾尾出囗要佢轉校!另一個孩子間學校要求太高也要佢轉!
...

阿細當年讀小學,個班主任都叫過轉校,我地睬佢都傻。XD

亮燈 發表於 17-11-13 16:26
阿細當年讀小學,個班主任都叫過轉校,我地睬佢都傻。XD

自己的路不一般,25年青春讀16年的書,小學被踢出校便轉校:轉校對自己不是洪水猛獸,孩子幼兒園起轉校,小學也有。。

brother4 發表於 17-11-13 17:07
自己的路不一般,25年青春讀16年的書,小學被踢出校便轉校:轉校對自己不是洪水猛獸,孩子幼兒園起轉校, ...

辛苦你喇!四阿哥

亮燈 發表於 17-11-13 17:10

辛苦你喇!四阿哥

唔辛苦!上天安排,股災/97因冇股票冇樓,平安過渡…非一般的路看見也不一樣,可能是低B

brother4 發表於 17-11-13 17:46
唔辛苦!上天安排,股災/97因冇股票冇樓,平安過渡…非一般的路看見也不一樣,可能是低B
...

四阿哥咁樂觀,咁就唔同喇!我就親眼見證87及97股災,87時冇股票,97時已放晒股票,好彩冇事XD。

回覆 shanna852 的帖子

謝謝你們的意見,正如你們所說,再傾下。

佢喺學校成績中上,英文科雖然冇鬼妹咁叻,但起碼做到老師的要求,science& maths 係set one,只不過佢話見到d鬼妺講粗口,又話有同學好差學校都收,所以好擔心。

brother4 發表於 17-11-13 17:07
自己的路不一般,25年青春讀16年的書,小學被踢出校便轉校:轉校對自己不是洪水猛獸,孩子幼兒園起轉校, ...
Well, different case completely ah.
Mighty
自分に負けるな!!

jj100c 發表於 17-11-13 18:27
佢喺學校成績中上,英文科雖然冇鬼妹咁叻,但起碼做到老師的要求,science& maths 係set one,只不過佢話見 ...
但同当初個THREAD状況又不同了。 可能我太認真了。 認真你就輸
Mighty
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 17-11-13 22:43
Well, different case completely ah.

。。。孩子現下年英國轉校
‹ 上一主題|下一主題