用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一簡介會
go

中一簡介會 [複製鏈接]

聽了幾間中學中一簡介會,自己發覺校長有如推銷員,‍但明顯有高與低的分別。有些聽聽下已無心機聽落去,有些佢已講完,不過你都唔想走,博佢有'安歌'。
   1    0    0    0

的確如此……

乎合—般條件後(成績、校风、活动……),就係睇夾唔夾、感觉良唔良好~就好似睇医生同補习-样,就算係名医名師,都要夾到病人同学生,效果先会好。

校長係带领-校之首,如果佢俾到你有信心同感觉好自然就更心儀间学校。去简介会都可以感受下成个流程同安排~好似考小学时,有d学校整个申請同面試流程舒適暢順,俾人印象良好,有d則令人困擾。

熱媽 發表於 17-11-12 10:16
聽了幾間中學中一簡介會,自己發覺校長有如推銷員,‍但明顯有高與低的分別。有些聽聽下已無心機聽落去,有 ...

個人認為,最精彩部分還是响"答問環節" 和 "台下問問題" 和 "課室操場與學生老師們傾傾計".

lojo11    發表於 17-11-13 15:14

YmOra 發表於 17-11-13 09:37
個人認為,最精彩部分還是响"答問環節" 和 "台下問問題" 和 "課室操場與學生老師們傾傾計".

...
係, 其實校長講好多嘢, 佢哋網頁都講晒, 無乜新料, 只係睇下校長既風度, hard唔hard sell。

主要去感受下個氣氛同睇下學生表現... 不過我無同佢地傾計... 因為上網都知道學校大概係點... 依家透明度好高..

YmOra 發表於 17-11-13 09:37

...
呢d我反而唔重视,问答环節有好多無聊问題……同老師同学倾偈又大概估到佢地俾咩答案……
我颇古怪……鈡意留意其他野~例如简介会流程、简介会內容之類(上網登記?点安排入席前人流?校長同副校,以至申請入学組点present? 过程暢順無俾家長学生hassle? 洗手间乾淨?有無over run? )都好講个人感覺既野……事关官方资料真係上校網已搞掂。

回覆 Yanamami 的帖子

係呀!校長面對無聊問題的反應,有D真係好有急才。

Yanamami 發表於 17-11-13 15:35
呢d我反而唔重视,问答环節有好多無聊问題……同老師同学倾偈又大概估到佢地俾咩答案……
我颇古怪……鈡意 ...

你喜歡留意嗰D都有那方面的價值架!

問問題環節好睇機遇,有時都會遇到有深度的問題呢!其中一次讓我深刻印象嘅是台下有家長問校長,「我女是外區生,心儀貴校,但又怕跨區機會細過貴區之學生,請問貴校多數取錄哪區嘅學生呢?」,自覺這條問題無乜學校會正面回答得你滿意,我多數會向學生埋手,打聽有關數據,誰不知,校長十分有誠意,一方面盡自己的記憶講出大約數字,校長說這方面的數字係有的,怕自己記錯和講錯,所以,另一方面,託副校長到教員室列印相關數據出嚟張貼响地下有蓋操場之企板之上,讓家長响完了簡介會後可以去睇有關數據,我當時嘩然起來,居然有校長咁有誠意把我內心十分喝求嘅數據輕易送上,校長此舉實在令小妹留下萬分的"""好感"""呢!若然阿女有幸入到此校,响這校長的領導下必定過得好的呢!驚喜未完架!去到企板一看,資料並非分區小學生入讀該校的數字分佈咁簡單,而係各間小學過去三年被該校取錄的實數數字呀!對跨區孩子無疑是個十分有用的數據呢!校長此舉,我實在十分之佩服,十分之欣賞,十分之驚喜呢!

YuenBaBa    發表於 17-11-24 13:38
Yanamami    發表於 17-11-13 19:18

YmOra 發表於 17-11-13 19:02

問問題環節好睇機遇,有時都會遇到有深度的問題呢!其中一次讓我 ...

非常好!咁呢間學校有公開試成績嗎?同昨日有人分享係文理簡介會問DSE成績時副校長答左等於無答/問非所答好大對比

josephbaba 發表於 17-11-13 19:10
非常好!咁呢間學校有公開試成績嗎?同昨日有人分享係文理簡介會問DSE成績時副校長答左等於無答/問非所答 ...

咁呢間學校有公開試成績嗎?有架!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 17-11-13 19:41
咁呢間學校有公開試成績嗎?有架!
請問係邊架呀? 講唔講得呀? 唔該

YmOra 發表於 17-11-13 19:02

問問題環節好睇機遇,有時都會遇到有深度的問題呢!其中一次讓我 ...

好想知邊間中學? 好事要公開表揚下

YmOra    發表於 17-11-24 07:48
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-23 15:55
好想知邊間中學? 好事要公開表揚下

支持開名!

回覆樓主:

應該是深水埗區女校(emoji)

YmOra    發表於 17-11-24 07:48

回覆樓主:

講就天下無敵,校長想要自動自覺,自强不息學生

rolandbb 發表於 17-11-23 15:48
請問係邊架呀? 講唔講得呀? 唔該

係"上智"呀!學校網站有DSE成績表現呢!

其中一樣我比較喜歡响"簡介會"留意嘅事就係校長對""答問環節""的處理,因為這時這刻可以睇到學校的""誠意""有幾多,因為去簡介會"""目的"""就是想知多D學校的種種嘛!校長好好,盡量可以滿足家長的都會盡量做,我們一家都十分之喜見的呢!

YuenBaBa    發表於 17-11-24 13:40

醒目開學勳章

YmOra 發表於 17-11-24 07:47

其中一樣我比較喜歡响"簡介會"留意嘅事就係校長對""答問環節" ...

唔該你呀
可惜我女無咁好成績
不過我會推介俾人

YmOra 發表於 17-11-24 07:47

其中一樣我比較喜歡响"簡介會"留意嘅事就係校長對""答問環節" ...

THX

可惜來緊幫係阿仔籌謀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-24 08:54
THX

可惜來緊幫係阿仔籌謀
你小朋友現在是小四 ???
‹ 上一主題|下一主題