用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 真心請教-如果讀中文中學,大學係英文即係要重頭適應過? ...
樓主: shootingstars
go

真心請教-如果讀中文中學,大學係英文即係要重頭適應過?   [複製鏈接]

Rattie 發表於 17-11-18 14:22
阿女間英中大部分來自附小英小,附小中一時的確是有若干優勢,不過其優勢中二已經唔明顯,中三大家平起平 ...
呢个情况相當普遍

Yanamami 發表於 17-11-18 14:29
呢个情况相當普遍

所以比我再揀都會選中小,如果入英小,睇怕小一要開始補定中文… 直至中六
中文咁麻煩,要小朋友肯合作至得
我見好多家長小學都 focus 在英文 reader, 小朋友郤喜愛中文書,其實當他們肯睇中文書就讓他們看多一點
去到英中女兒只愛看英文書,學校課程九成係英文,你如何唔擔心中文唔達標

hogwarts 發表於 17-11-17 19:10
當年我個囝花名 二哥,放榜過骨才漏口風,原來所有模擬中文卷都是 level 2, 故名二哥。
...

我驚我仔會做一哥添喎。。。

Yanamami 發表於 17-11-17 20:54
我大女中小升英中,中学第一次見家長时班主任问:你女小学係讀国際学校?要讀中文輔导班~可以想像 ...

希望範文真係死背都背到個3出黎啦,佢兩個作文堅冇眼睇。。。

silvia_ng 發表於 17-11-18 15:54
希望範文真係死背都背到個3出黎啦,佢兩個作文堅冇眼睇。。。
我个中文奇劣既女死既係閱讀同oral两卷,作文同listening反而ok.

Yanamami 發表於 17-11-18 22:19
我个中文奇劣既女死既係閱讀同oral两卷,作文同listening反而ok.

中文oral是好視乎同場考生的配合, 隨時上落一至兩個grade. 英文oral, 一發聲就立見高下.

jessimm 發表於 17-11-18 23:11
中文oral是好視乎同場考生的配合, 隨時上落一至兩個grade. 英文oral, 一發聲就立見高下. ...
真實DSE個案 band3學生 英文4445* 總分5 就是一發聲立見高下
不過 我想即場幸運地有外籍(英?)考試員在吧

其實有時 我都唔喺好明 band 1 學生 讀了十二年中文 點㑹無3 天份加操練下 㑹咁驚
用心睇三 四本好的中文書 已經足以應付吧

Mattison 發表於 17-11-19 02:04
真實DSE個案 band3學生 英文4445* 總分5 就是一發聲立見高下
不過 我想即場幸運地有外籍(英?)考試員在吧 ...

或者係……DSE既英文屬2nd Lang. 而中文既要求係1st Lang吧~~英文係直接过中文,中文根本唔知評卷員想要乜答案,並唔似DSE英文禁1+1=2. 阿女学校係考英文通識,老師曾講过晤洗担心,英文LS比中文好,因為过往經驗係两个評卷員評分相約,答中文LS的曾出現两評卷 分歧頗大,需要第三个評卷員~

有說小学生到升高小时就会傾向用自己舒服既語文学习,甚至思想~~所以成日听到家長診小朋友只睇英文書或只睇中文書,係傾斜左某-边,越無兴趣越倾斜、越逃避就越差,惡牲循環。上到中学就更唔係家長可以控制了~

以我两个女為例,同讀中小、阿媽同样禁教、資源-样,大女从幼稚園学中文能力遠比妹差,-直長大就如我以上所講倾向英文,教佢中文拉牛上树,英文就事半功倍……細女幼稚園时学中文如海綿吸水,唔係学单字,係一組組詞学,但上到小学,英文考試總比中文高幾分,上到而家间出名英文要求高既中学,以為佢可以以科中文揚名立萬,以為从未学过的Eng Lit会成炮灰……誰知英文同Eng Lit竟有Red mark, 中文被評為普通、平平,甚至强差人意?!!!真係R哂头了……佢係个情願睇中文書多过英文書既人啊~

jessimm 發表於 17-11-18 23:11
中文oral是好視乎同場考生的配合, 隨時上落一至兩個grade. 英文oral, 一發聲就立見高下. ...

中文係母語,真係廢噏都可以玩榭成個場。
聽唔少個案係有考生當 debate 咁去考,以為呦贏就係高分。
有人搶嘢講,一輪嘴獨霸時間,唔比人發言。
遇著呢d隊友真係只可以嘆句無奈

Rattie 發表於 17-11-19 13:44
中文係母語,真係廢噏都可以玩榭成個場。
聽唔少個案係有考生當 debate 咁去考,以為呦贏就係高分。
有人 ...

考評局會同大家講,如果搶說話、疊聲、大聲企圖掩蓋其他人聲線的考生會被扣分,可能會很低分。但係佢無講到既係,如果小組內有考生如上述般「搗亂」,其他同組的考生亦會受連累影響而同樣低分!一個考生作個人考試,竟然會受其他考生影響自己分數,仲要係一科直接影響自己能否入讀大學的重要科目,呢種考試制度真係匪夷所思。

wyl    發表於 18-3-15 10:39

回覆樓主:

我仔中中,直頭係F1至F6都係中文教學,上到大學都適應到,仲算係班上英文好的一群,當然佢自小都鍾意英文的。宜家佢幫英中生補習都冇問題,佢話習慣左英文,反而用中文教理科要睇番中文學名,有啲已唔記得,因大學全用英文,佢已大學5年級。
DSE 甘辛苦佢地如果捱得過,就唔使擔心啦,應該唔會有問題。

waic 發表於 18-2-24 09:34
我仔中中,直頭係F1至F6都係中文教學,上到大學都適應到,仲算係班上英文好的一群,當然佢自小都鍾意英文的 ...

甘係因為你小朋友鍾意英文呀

shootingstars 發表於 18-2-24 09:38
甘係因為你小朋友鍾意英文呀

其實語言嘅野,真係好睇本身興趣,我眼見幾個傳統英中出黎,係好怕英文,當然係績較差一群。
所以唔一定中中出黎就英文差,英中就英文好,要睇埋學生本身對邊種語文有興趣。

我仔中學兩課選收都是中文教,上大學一年的確英文好難適應,有時要幫他一把

Yanamami 發表於 17-11-19 06:58
或者係……DSE既英文屬2nd Lang. 而中文既要求係1st Lang吧~~英文係直接过中文,中文根本唔知評卷員想要乜 ...

我一直贊成中小加英文語境,英中最理想!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

英中都有部份同學上唔到大學,又有非英中(畢)業嘅在大學任教。

過分憂慮,最窒礙發展空間。

回覆樓主:

朋友孩子中文中學,英文就…,今年升不番上Y3

brother4 發表於 18-3-8 12:38
朋友孩子中文中學,英文就…,今年升不番上Y3
have to repeat

mansdom 發表於 18-3-8 16:23
have to repeat

佢是副學士一般可 升上大學Y3,但成績…只好出來工作!

回覆 waic 的帖子

Year 5? which major? Medicine?
‹ 上一主題|下一主題