用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 踢爆資優「專家」
go

踢爆資優「專家」 [複製鏈接]

踢爆資優「專家」

資優兒童o既家長請留意今日o既星島日報,佢用左成版篇幅踢爆D資優「專家」點呃錢。

大家都係小心為上。
我個仔叫Horace,快5歲了!

Re: 踢爆資優「專家」

Singtao Daily
6 July 2005

資優「專家」被投訴無效果

近年坊間出現很多資優培訓機構,但部分機構藉智力測試招徠,不斷游說家長參加貴價心理測驗及培訓課程,家長花費數萬元,卻可能未獲得專業輔導,更換來金錢及精神上損失。本報接獲投訴,質疑資優專家李賀若瑩的專業資格及評估能力。她擔任顧問的小童群益會及理大啟迪資優課程證實分別收到投訴,代表業界的香港心理學會表示,已

多謝提供資料

但話得說回來,香港心理學會在要求政府管制心理學家註冊之餘,又做了多少公眾教育的工作去令人認識何謂合資格心理學家?一直以來我們合資格的私人執業心理學家所做的遠比這個學會為多.但當看到傳媒報導某人是"心理學家"而行內人士明知他/她不是時,這個學會又何曾出過聲,教育大家?作為私人執業的只有默默耕耘,希望能藉自己的工作讓大家認識這專業,從而知所選擇...

簡單如大家只要上一個由頗為著名的醫生創立的中心的網頁(現時推行很多所謂全人教育的...),內裡有不少他們號稱的"心理學家"的人士相信都只是有學士學位,絕非專業心理學家...但可笑的是這中心的高層是這學會的資深會員...學會有發表過意見嗎?

這次報章報導中有發言的其中一位人士,據我相熟的記者朋友告知,永遠都是用很差的態度面對傳媒...於是傳媒朋友便寧願找其他人也不訪問他...那又如何能令人對這專業有深入的認識?沒有公眾的認受性又怎能歸咎於政府不為心理學家建立認可的註冊制度?

聲明:我是英國心理學會的特許心理學家(Chartered Psychologist),與電視報導中的李女士沒有任何公私上的關係.

本來參加了「國際資優人士中心」7月份的talk, 現在要考慮去否?

真係無眼睇~~~no eye see...
但聽聞一些出名ge有專業資格ge心理學家...單做test可能係二、三、四千元,但搞搞下找數時都係成萬元架....
仲有,我對於一些互相抨擊ge專業人士都係無乜好感...一樣係為左自己搵錢....用盡各種宣傳手法...
私人執業係有d擔心ge...
唉...天下烏鴉一樣黑...唔知信得邊個....
連政府的cp評估員都唔好得去邊...有時也是一樣是亂up野.....
家長只有自求多福吧﹗
:  :  :  :
如真有問題....可去家庭福利會、協康會、小童群益會裡頭ge特約cp、基督教女青年會....等等都有這方面的專業評估.....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

果個一定唔係我     

一來我唔出名...二來有幾何開萬幾蚊嘅單...:-|

睡覺 寫道:
...但聽聞一些出名ge有專業資格ge心理學家...單做test可能係二、三、四千元,但搞搞下找數時都係成萬元架....

簽名被屏蔽

我都交左唔少學費先識分咩野叫做專業!!!   

Dr.T 唔該晒上次既指點, 可嘆一句, 坊間既所謂專業既包裝實在太靚勒!!!!
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

醒目開學勳章

smilejackie 寫道:
本來參加了「國際資優人士中心」7月份的talk, 現在要考慮去否?

我也曾經去過一次. 不去也吧! 這個女人很自我, 不接受別人的看法. 總是想把你的看法推翻. 而且大部份時間是sell他們的課程 :evil:

暴龍媽,

上一次你miss左蔡教授的研討會, 今次你會去嗎? 我上一次miss左"出類拔萃",今次補番.   會見到你嗎?

Latte, 又名臭Te或臭喵.

veronna ....

my kid will be there....sharing his experience of growing up .....it is on Saturday....right.?

醒目開學勳章

Yes, Saturday Night.

veronna 寫道:

是否會員才可以去呢?

小孩子的天空...

No.....it is opened to the public..
小孩子的天空 寫道:
[quote]
veronna 寫道:

是否會員才可以去呢?[/quote]

oh no!!!!

我都同個囡做過簡單的評估, 收了$2000大元, 就refer 咗我去第二度做評估了(可能知道我不會比好多$做)!

siu_wing_wing 寫道:
小孩子的天空...

No.....it is opened to the public..[quote]
小孩子的天空 寫道:
[quote]
veronna 寫道:

是否會員才可以去呢?[/quote][/quote]

可以pm detail比我嗎?

siu_wing_wing ,

could you please pm the details to me, I am interested to know more about my gifted/trouble kid. thanks.

smilejackie ,

re : 「國際資優人士中心」7月份的talk,

if you can, please join the talk, you can raise questions to bit her. you are helping all of us, which had paid over $20,000 for the assessment but with no valid conclusion. i thank you for your help.

also, if any bk mummies have joined the talk, please share the details here.

thanks.

根本香港政府係呢方面係嘜都冇做,
人地新加坡個個小朋友都有做智力測試,
如証實係資優,必定再加以培訓。
相反係香港,好多資優小朋友都被誤以為問題兒童,
而其資優本質就被活埋。
試問每個家庭都俾得起成千上萬o既測試費用嗎?

醒目開學勳章

嘩! 禽晚見到果個就係你個仔? 好帥, 好smart, 又淡定, 初初仲以為係小朋友添, 原來已經係大學生.

IQ高又EQ高既好難得, 再加上連個樣都得. 不得了呢!

siu_wing_wing 寫道:
veronna ....

my kid will be there....sharing his experience of growing up .....it is on Saturday....right.?

醒目開學勳章

禽晚聽完"出類拔萃", 原來政府有一個叫特別資優既培訓計劃 俾D某一方面特別資優既學生. 但要由學校提名. 不過聽落都唔錯. 修讀完仲可減免讀大學時的學分(兩至三分).

babyhowie 寫道:
根本香港政府係呢方面係嘜都冇做,
人地新加坡個個小朋友都有做智力測試,
如証實係資優,必定再加以培訓。
相反係香港,好多資優小朋友都被誤以為問題兒童,
而其資優本質就被活埋。
試問每個家庭都俾得起成千上萬o既測試費用嗎?
‹ 上一主題|下一主題