用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完學之園
樓主: 艾妃
go

今日in完學之園   [複製鏈接]

如果INTERVIEW 已經感覺唔好, 咁有OFFER就記住要REJECT. 留俾鍾意既人讀

pollywcw 發表於 17-11-14 16:01
如果INTERVIEW 已經感覺唔好, 咁有OFFER就記住要REJECT. 留俾鍾意既人讀

我係對個別一個老師感覺唔好姐,我女如果入到我點解要放棄呢

PC , SPK自己入去3分鐘, 你覺得老師有冇可能將佢地最好既發揮出黎?
幾千人IN, LH肯用一個鍾分3ROUND去觀察你小朋友已經算係FAIR, 有幾多間名幼會咁做. 冇一個INTERVIEW會係公平, 要怨只能怨自己運氣唔好.

pollywcw 發表於 17-11-14 15:03
其實ST CAT 同GH, 都係一邊INTERVIEW一邊墳問卷,間間都有自己既RULE. 咁容易做到既話, 點SORT OUT 幾千人 ...

其實都唔係好appreciate SC&GH 要即埸填卷,但起碼佢地係小朋友一邊interview , 家長一邊填,作用係家長盡量唔好提水,快靚正。但LH係考完小朋友後再填卷,填完又再等見副校長,過程慢長,大人小朋友又要等,出面未考既又要等,有2nd in 時又要再見多次。我既大龍鳳就係咁既意思。

當然心儀LH既係覺得冇問題無需挑剔,但這個interview 氣氛及模式我就真係麻麻啦。

祝各位考到好offer !

LH 第三ROUND既意義好明顯係想考家長點CONTROL 小朋友, 同埋佢要搵肯坐得定既小朋友.
學校INTERVIEW設計就係要搵佢地覺得適合既人

我都覺得佢個interview安排係精心設計, 可能個設計包括埋唔特別氹小朋友, 無特定指示但叫你陪小朋友看書, 家長填問卷而小朋友坐一旁看書, 所有野都可能係測試一部分, 我in完先諗番轉頭

pollywcw 發表於 17-11-14 16:18
PC , SPK自己入去3分鐘, 你覺得老師有冇可能將佢地最好既發揮出黎?
幾千人IN, LH肯用一個鍾分3ROUND去觀察 ...

同意。
學校都好難做,in得快,話hea
in得耐,又話等咁耐。
依家啲家長好奇怪,叫小朋友等下有咩問題?
等待係學習嘅一種。
家長自己都咁冇耐性,間學校真係唔識適合你
利申: 冇特別喜歡Lh,但覺得老師都叫友善,Interview亦都表現出好公平。

回覆 1218ck 的帖子

報左4間學校,LH係表現最好既一間,一黎小朋友喜歡間學校,佢會表現自己多一啲入2nd in既都唔小嫁

wingjaiii 發表於 17-11-14 16:57
同意。
in得耐,又話等咁耐。

認同。有d話教兩歲幼兒識1-10,a to z, colours係虎爸媽,係怪獸家長,但冇patience, 吓吓投訴又係咩家長呢!
無一間學校係完美,不合適就算吧!

如果等左好耐, 佢最後用十幾分鐘去IN 我小朋友, 我會激氣多D.
其實我小朋友當年IN LH N 班都係咁上下, 老師正常, 但我俾校長寸左幾句, 最後我有OFFER. 我都有TAKE, 小朋友過左愉快一年, 我亦都好滿意LH.
但我唔係DIE HARD FAN, K1 已經轉去另一間龍幼.
我只係想講唔好用自己既準則, 咁快因為INTERVIEW而去否定一間好學校

同意。3分鐘可以睇到d咩丫講真。LH起碼撥好多資源去面試,俾機會學生/家長發揮,俾機會學生warm up。

學校面試揀學生,同時都俾學生/家長了解學校。如果面試時都唔滿意,真係可以唔考慮,咪俾個位鍾意間學校的其他人

pollywcw 發表於 17-11-14 17:19
如果等左好耐, 佢最後用十幾分鐘去IN 我小朋友, 我會激氣多D.
其實我小朋友當年IN LH N 班都係咁上下, 老師 ...

pollywcw 發表於 17-11-14 17:19
其實我小朋友當年IN LH N 班都係咁上下, 老師 ...

俾我再揀都會跳船去龍幼,考小一實在太恐怖

回覆樓主

真心覺得in LH 係浪費自己同小朋友時間

凱帆個校長既咀臉,只能說不敢恭維

wingjaiii 發表於 17-11-14 16:57
同意。
in得耐,又話等咁耐。

考PN,要歲幾人仔在3rd round 坐定定咁耐會唔會要求高左,考K我覺得ok。唔係吹水,識人考PN原本只有英藝收,但都入左LH,可能係緣份吧。

我唔再講咁多啦,免得萬箭穿心。如果以上內容有得罪大家,請多多包涵。

ylylylyl 發表於 17-11-14 17:58
考PN,要歲幾人仔在3rd round 坐定定咁耐會唔會要求高左,考K我覺得ok。唔係吹水,識人考PN原本只有英藝收 ...

人哋學校個style係要坐定,亦都識大部份入到Lh小朋友真係全程坐得定,個人覺得學校要求沒有很過分因為真係有小朋友做到。
如果你話in n識得背乘數表就話癡線姐。
一向人哋間學校都係要求坐得定定嘅小朋友
如果interview坐唔定,可能小朋友真係唔適合學校。

ylylylyl 發表於 17-11-14 17:58
考PN,要歲幾人仔在3rd round 坐定定咁耐會唔會要求高左,考K我覺得ok。唔係吹水,識人考PN原本只有英藝收 ...

同埋唔止架,我識有小朋友pn因為係最後一個交問卷俾校長,等左好耐,坐唔定都有收到。Lh係睇大圍分數,事實上真係有小朋友做到100%。

我就係見凱帆校長, INTERVIEW 俾佢寸, 仲要2次.
開頭都唔係咁鍾意佢, 但讀落你會發現佢係好有心, 好有魄力, 同好盡心.
成日都會見到佢. 相反, 宜家讀間龍幼, 我係好少見到校長.
所以我先話唔好咁快用INTERVIEW去否定所有野

LH 面試仲好抵玩添,份禮物都值$40(emoji)

pollywcw 發表於 17-11-14 18:07
我就係見凱帆校長, INTERVIEW 俾佢寸, 仲要2次.
開頭都唔係咁鍾意佢, 但讀落你會發現佢係好有心, 好有魄力, ...

唔好意思,我好奇,請問校長果時串乜呀? 我想知道下等自己有心理準備,因為會再報PN。好彩果日in K1見主任,佢好nice
‹ 上一主題|下一主題