用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完學之園
樓主: 艾妃
go

今日in完學之園   [複製鏈接]

clean112 發表於 17-11-12 01:20
係吖,老師反問時,我都幾無奈,自問日日都會陪個仔睇繪本,講故仔,但一定唔會睇得幾個圓圈,其它一片空 ...

係咪黃色同藍色圈?

fixedstar99 發表於 17-11-11 17:08
應該淨係中英文先後次序唔同,其他大致一樣。青衣先英文group in,再中文individual in,最後問卷
...
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但見有2個老師不停望住同有寫野

開不了口 發表於 17-11-12 01:48
其實可以叫下小朋友數圈圈,圈圈顏色之類呀,加啲幻想搵野同小朋友講
...

有吖,吖B有港顏色,幾個,似咩,但興趣都不大,睇開有公仔既書

moniko 發表於 17-11-12 03:33
係咪黃色同藍色圈?

仲有黃色

CXW 發表於 17-11-12 11:01
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但 ...

你講既puzzle係咪手抓板? 我1:1 in中文臨走前都有見到隔離檯個小朋友玩緊手抓板,但手抓板對in K1小朋友來講唔係太easy佐d咩?點揀到叻既小朋友
我地份情境圖對話都問佐好多問題。

艾妃 發表於 17-11-11 19:41
係囉,好失望個老師黑面

我上年in, 又係part 2遇到個完全冇表情講嘢無尾音的老師,一個課室5組one in one interview, 其餘4組老師全部好生動好友善⋯⋯最唔忿氣係我女part one 係果組入面唯一一個做曬英文老師要求的。

CXW 發表於 17-11-12 11:01
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但 ...

我係揀都無得揀囉⋯⋯

水皮仔 發表於 17-11-12 00:47
可能想睇家長伴讀既情況,我印象中有一part係自己同小朋友睇書,一睇就知平日有冇伴讀開,學校想搵會教小朋 ...

佢想睇吓家長伴讀情況冇問題。但係老師完全冇講過呢個部份做啲咩!淨係俾咗本書我乜都冇講過,我完全唔知要做咩囉!我覺得咁樣好唔公平!

fixedstar99 發表於 17-11-12 12:14

你講既puzzle係咪手抓板? 我1:1 in中文臨走前都有見到 ...
係呀係手抓版,我女係出面等in 時玩滑梯撞爆咀流血腫左,即刻大喊,咁我抱佢係一邊安撫左陣收左聲,飲水果陣就叫名要 in, 佢係group in 都叫肯做但無咩心機,1 on 1 見我果個係主任,佢見到我女無心機,講野又細聲(佢話好痛),知道佢整到,所以可能係咁比佢揀掛,BTW, 我女係呢個情況仲肯答問題同做動作,我已經佢好叻,所以都無咩期望 lu

clean112 發表於 17-11-12 11:35
仲有黃色

有黃、紅、藍圓點嗰本書?本書係咪叫「小黃點」?呢本好書黎喎

小黃點係好睇嫁,對2歲幾既小朋友黎講,咩類型既書我都會睇,我都有本小黃點大冒險

水皮仔 發表於 17-11-12 16:43
小黃點係好睇嫁,對2歲幾既小朋友黎講,咩類型既書我都會睇,我都有本小黃點大冒險 ...

我個仔都好鍾意小黃點,係一本好好嘅互動遊戲書,我之前喺圖書館借,佢日日都要我同佢睇好多次,識得玩其實呢本書好好玩。但第一次睇其實要家長自己睇一次,組織下先同小朋友睇先好玩,如果面試中抽中呢本書係有d難處理,除非之前睇過⋯

bean7714 發表於 17-11-12 17:10

我個仔都好鍾意小黃點,係一本好好嘅互動遊戲書,我之前 ...

我哋無睇過,可能每個小朋友個性唔一樣,我個仔仲未識睇咁深既書

小黃點係一本好出名嘅互動遊戲書, 就算第一次一齊睇都冇可能15秒可以睇完. 如果係小朋友自己一個睇, 就有咁嘅可能. 一d 都唔深, 係好得意嘅書.
你應該要多留意兒童繪本, 同陪讀技巧. 名幼唔只㨂學生, 有d 會揀埋家長

係呀,其實好淺,搵隻手指跟住一齊行,細個睇會岩大左已經唔會睇,但小朋友會記得呢本書

pollywcw 發表於 17-11-12 23:41
小黃點係一本好出名嘅互動遊戲書, 就算第一次一齊睇都冇可能15秒可以睇完. 如果係小朋友自己一個睇, 就有咁 ...

首先老師并無話家長可以指引,所以我在不了解規則時并無過多干預,小朋友15秒睇完再正常不過。第二我哋無睇過這類型書,亦都無有目的性深究邊本書可以培養個仔點點,我一直都遵從吖仔鐘意邊本書就睇邊本書,一晩上甚至睇10次同本書我都照陪,呢個年紀的小朋友,我唔會太過干預。揀學之園純屬近,樓下,無特別大目的性

回覆 CXW 的帖子

我都係in青衣,英文果part 仔做得好好,中文果part 我仔又中又英咁答,老師都係比佢玩手抓板先睇書,老師問題都答到,但老師一樣完全唔笑無表情 講野都好冷淡,! 做完叫我地去等校長,等左勁耐,我仔睇完果幾份書,就開始唔肯坐,又企又郁,仲勁大聲唱歌,有2個老師係到亦到無表情咁計分校長先入來! 呢間學校比感覺最好同友善係門口登記時收錢個職員,至少佢有笑容!😂

回覆樓主

今日in 日出康城,囝囝表現ok 喎!
第一part外籍老師問問題,阿仔第一個擧手答。
第二part情境圖,有兩個著住學之園校服嘅小朋友坐喺個有電視喇叭嘅地方玩玩具,老師問係咩地方,我仔話課室,我仲幫佢repeat一次,但諗諗下似屋企多啲(emoji)(emoji)不過之後問題全部都識答,問左十幾廿條。之後再睇圖書,老師一路問書嘅內容。
最後同校長傾計,早晨同byebye要叫幾次先講,又扭來扭去俾校長叫望著佢眼睛!唔知會否扣分!我問券又填得唔好(emoji)

回覆樓主

今日in青衣
2年都撞著木口木面老師
阿仔都冇心機答問題
聽到隔離老師生動有趣既聲線吸引住,
不停回頭望個老師
個冇表情老師都冇引再問

另外,都冇比阿仔玩puzzle
話遲d先玩
跟住就睇書
問左2,3條問題
就話排隊見校長

2年都係最快in 完等埋其他人見校長個個(emoji)

mikaelajose 發表於 17-11-13 15:12
今日in青衣
2年都撞著木口木面老師
阿仔都冇心機答問題

我囡都係見青衣,英文部份正常,中文見到個老師冇乜表情,答啲唔答啲,又係最早搞掂去問卷房
‹ 上一主題|下一主題