用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 文理書院(九龍)
go

文理書院(九龍)

文理書院(九龍)

是英文或中文學校?

B2a?

佢網頁寫初中地理, 數學, IS 用英文教
高中通識, 中史, 歷史, VA, 旅遊用中文, 其他英文教
出面好似評2A, 但聽聞黃大仙唔夠BAND 1 位, 所以都會有BAND 1派入.

sang@yee... 發表於 17-11-10 09:56
文理書院(九龍)

是英文或中文學校?
11月25日有開放日
可以去參觀

sang@yee... 發表於 17-11-10 09:56
文理書院(九龍)

是英文或中文學校?

除了西史同通識係中文教之外,其他科係用英文..

回覆樓主

唔該曬

文理書院(九龍)

是英文或中文學校?

多年嚟從未對外公佈過公開試成績,去簡介會索多D料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢間中一收生好過好多Band2,DSE成績麻麻,簡介會都唔肯講,照hkpapa852你嘅講法係增值唔到仲要負值。

978212 發表於 17-11-11 12:42
呢間中一收生好過好多Band2,DSE成績麻麻,簡介會都唔肯講,照hkpapa852你嘅講法係增值唔到仲要負值。 ...

因為完全無資料,所以我唔知點評價好了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-11 14:37
因為完全無資料,所以我唔知點評價好了
簡介會曾經有家長問,但副校長含糊應付咗,等於冇答或者答非所問。hkpapa可唔可以分析吓聖文德書院?唔該!

978212 發表於 17-11-11 12:42
呢間中一收生好過好多Band2,DSE成績麻麻,簡介會都唔肯講,照hkpapa852你嘅講法係增值唔到仲要負值。 ...

文理1c尾至2a左右,係咁多band2學校最好,其實dse應比其他band2學校好,當然不能同band1比較啦,就算個小朋友入到band1學校,如果係打後幾年跟唔上的話,係dse都可能唔會好,又假如一個band2生入到自己應付到的中學,又開心,只要自己肯努力,dse到會考得好好的

978212 發表於 17-11-11 15:08
簡介會曾經有家長問,但副校長含糊應付咗,等於冇答或者答非所問。hkpapa可唔可以分析吓聖文德書院?唔該! ...

FANWONG80 發表於 17-11-12 02:10

文理1c尾至2a左右,係咁多band2學校最好,其實dse應比其 ...
以中一收生來講佢收到嘅學生比區內Band2都好,但6年後嘅成績咩都冇公開,唔似有啲學校最起碼對外唔公開對內公開,其實都明白呢6年學生自己嘅因素係最主要,但最起碼都要有個大概嘅信息俾家長知。依家講緊唔係同Band1比較,學校真係冇公開DSE成績,簡介會都有家長問但得唔到答案,問係呢度讀緊嘅學生佢哋知唔知,佢哋都話唔知。

回覆樓主:

上次聽過文理學生講, 話兩年後有新校舍, 係麗晶花園,何壽南小學附近

回覆樓主

係,如無意外應該2019年搬去啓德。
我女而家係黃大仙讀,住就九龍城,想佢入文理,但今年文理仲係黃大仙區,而黃大仙無咁多學校選擇,而家頭痕緊轉唔轉區好⋯
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

文理書院(九龍)

是英文或中文學校?

朋友囝囝B1生 須然當年出生率少
但區內競爭激烈 所以派到文理
佢無灰心 讀得輕鬆 年年保持top5內
假設佢地校入大學率得5%
佢仲有keep咁嘅讀書心態
都係大機會入U
入到精英班就讀英數 其他班係中文數

文理去左九龍城後,收生可能差過依家

TwinWong 發表於 17-11-17 07:38

朋友囝囝B1生 須然當年出生率少

如果入大學率得5%左右,可能得Band2尾至Band3!

sky_walk 發表於 17-11-17 22:17

如果入大學率得5%左右,可能得Band2尾至Band3!

只係假設
文理係band2A

TwinWong 發表於 17-11-17 22:19
只係假設
文理係band2A

當然係假設,佢最差都有B2。

ykbb 發表於 17-11-17 07:25
係,如無意外應該2019年搬去啓德。
我女而家係黃大仙讀,住就九龍城,想佢入文理,但今年文理仲係黃大仙區 ...

當然返九龍城網啦、band 1位足、band 2又有不少選擇。