用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs 啟小附幼 點揀?
go

學之園vs 啟小附幼 點揀? [複製鏈接]

大女12 月大b 學之園k2 細女12 月細b 啟小附幼am offer
一心諗住跟家姐做大b 能力好好多!今年只是試下interview
點知收咗!眼見家姐冇小學backup 將要花很多時間考小學煩惱
而Lh 又只報大b N 班! 冇報K !!! 應該點揀好?
   5    0    0    0

我個人覺得做大b或小b都唔係問題,最大考慮係你小朋友性格同家長想要乜。姐姐讀緊LH K2你覺得佢學習進度如何同開唔開心?LH無小學backup 要自己考壓力一定大d。但如果你覺得大女讀得好好,而細同大女性格差不多咪試下。

我係你先俾啟小附幼留位費,考完LH收先再用多d時間觀察同諗。
小小錢,唔好慳。

回覆樓主:

啟思小學真係會是小學backup?

tkinwong 發表於 17-11-10 08:37
啟思小學真係會是小學backup?

50%學位留俾啟小附幼,我相信好多考到其他直私或派到名津都會唔讀,始終學費貴,所以要直升不是問題

暫時爬文又唔覺有啟幼用家話升唔返,如果有真正用家分享下升小情況就好了

回覆 bk-bb 的帖子

大女讀得好開心好好好鍾意間學校老師各方面都好OK!係真係要跟得好足家長唔可以懶!係冇小學backup 大壓力啲
家姐好大機會考直資私小!又怕最後妹妹冇晒分入官校!
但係難得細B都收又唔想扼殺妹妹嘅機會!所以都幾矛盾

回覆 tkinwong 的帖子

三份一至一半會收原校生

cherrychan827 發表於 17-11-10 05:20
大女12 月大b 學之園k2 細女12 月細b 啟小附幼am offer
一心諗住跟家姐做大b 能力好好多!今年只是試下int ...

啟小係咪你心儀既小學?如果唔係,而LH又收細囡就讀LH。
LH課程係好好。

回覆 konew720 的帖子

唔係話好心儀!但係一條龍有backup 感覺好d ! 可以等家姐睇吓考到邊間小學到時再跟住再考!學之園就一定要做大B先至會收!我怕讀左學之園細妹考唔到私小直資最後官校都冇晒分

cherrychan827 發表於 17-11-11 08:40
回覆 konew720 的帖子

唔係話好心儀!但係一條龍有backup 感覺好d ! 可以等家姐睇吓考到邊間小學到時再跟 ...

你要諗下直資私立唔係必收細佬妹,大把細佬妹冇兄妹果間小學既offer。如果細妹讀啟小,到時出去考其他直資私立有冇競爭力?

konew720 發表於 17-11-11 14:35
你要諗下直資私立唔係必收細佬妹,大把細佬妹冇兄妹果間小學既offer。如果細妹讀啟小,到時出去考其他直資 ...

我又覺得兩間考小學競爭力差不多,兩間學校都著重英普能力和presentation skills. 兩間都有提供 小學interview class俾學生。 啟小附幼升小的track record 也很好,好多私校直資offer, 佢網頁都有list out。不過啟幼係得一間冇分校而且係細校,唔同學之園有好多分校較多學生,相對會有更多家長出來俾到comment. 但見所有啟幼家長都個個讚學校。
其實樓主的case可以先讀一年啟幼,唔喜歡咪明年超大B考學之園K1 lor. 不過明年做超大B亦已經有很大機會考到其他龍校幼稚園啦。

wendee 發表於 17-11-10 09:48
50%學位留俾啟小附幼,我相信好多考到其他直私或派到名津都會唔讀,始終學費貴,所以要直升不是問題

暫時 ...

啟幼我見佢起碼一半會收返幼稚園,優先面試,而且啟小考出面直私的成績亦都不錯,上它的網址睇下
始終考小學真係一個幾辛苦嘅過程,可能最終都係殊途同歸,三年后後考返啟思小學⋯

利申:我朋友係啟幼畢業係讚的

回覆 EggEgg08 的帖子

我就係對啟小認識唔係好多又冇乜特別聽人講comment !!! 見佢英文廣東話普通話都著重!又係會教presentation skill 又一條龍!真係有得諗!起碼考小學唔會好似家姐咁咁大壓力!不過家姐嗰時都放棄左禮賢會同祟真嘅一條龍!誓死要入學之園
不過聽完你咁講啟幼都有一定嘅競爭力都放心啲

回覆 bape0060 的帖子

咁你朋友最後有冇上返啟小?其實in 嘅時候見老師好鍾意妹妹已經問家姐會唔會考慮插班轉過去!
但係我又覺得唔應該轉來轉去已經下年升k3
加上啟小學費真係太貴

cherrychan827 發表於 17-11-12 01:11
回覆 bape0060 的帖子

咁你朋友最後有冇上返啟小?其實in 嘅時候見老師好鍾意妹妹已經問家姐會唔會考慮插 ...

啓小附幼升啓小唔係一條龍,亦都知道係有啓幼生被reject,但正如樓上有網友所講,基於學費考慮,而啟幼生又會先面試及取錄,所以就算是半龍,我覺得取錄機會還是樂觀的。

只是,我個人的睇法是,只要你覺得學費會構成一些壓力,那就要考慮啟小是否適合,因為我諗每月開支至少萬五,例如校車宜家可能都要二千元一個。樓主兩個打算讀私立或直小學,開支可是不少的。

我很慶幸小朋友讀到啟小附幼,英文和普通話尚算流利。升讀一間地區名校,成績也過得去,可能咁講好似唔係咁好,我女小一全年成績唔會差過其他較啟思附幼更加出名的名幼畢業生。佢成績最低係160人考全級最十幾,最高係全級10名內。小女咁好成績,所以我一直很感謝啟小附幼對我女的教育。

沒升啟小,係因應貴,我也有兩個小朋友。啟小附幼沒有具體升小學數字,但派到的學校也是不錯的。也沒聽見負面的評價。

tkinwong 發表於 17-11-12 04:10

啓小附幼升啓小唔係一條龍,亦都知道係有啓幼生被reject ...

想知為何啟幼會比其他名幼好?那一方面較優勝?
其實由私幼上津校聽不少家長說子女考名列前茅,是否每個私幼小朋友競爭力也大一點?家長培訓程度與小朋友天資也有影響嗎?

bape0060 發表於 17-11-12 08:54
想知為何啟幼會比其他名幼好?那一方面較優勝?
其實由私幼上津校聽不少家長說子女考名列前茅,是否每個私 ...

我唔敢講啟小附幼在哪些方面比其他名幼好,因為我小朋友無讀過其他名幼,但啟小附幼起碼做到保持到小朋友對學習的興趣,打好中英基礎。

我明白有家長擔心啟小附幼是happy school, 小朋考直資和讀小學時的表現及不上其他名幼。我作為啟幼畢業生家長,認為無須擔心。小女在考小學時也是有一些offer的。

當然,初小成績好,我是有在背後發功,例如操練習。可是,如果本身底子唔掂,想操都無得操。

請問最後小朋友考上邊間小學?多謝你分享!起碼知道啟幼係好學校又足夠競爭👍🏻
我大女讀學之園英文同國語都唔錯!
就係驚啟思唔知俾唔俾到咁嘅語境畀妹妹

cherrychan827 發表於 17-11-12 11:01

請問最後小朋友考上邊間小學?多謝你分享!起碼知道啟幼係好學校又足夠競爭&#128077 ...

九真、聖母和嶺小。自行入㺫心儀津校後,無再面試落去。

不過,如果你屋企係讀開學之園,可能讀學之園會熟悉些。

cherrychan827 發表於 17-11-12 11:01

請問最後小朋友考上邊間小學?多謝你分享!起碼知道啟幼係好學校又足夠競爭&#128077 ...

啟幼每天約一小時NET英文,約一小時PTH,其餘時間廣東話。著重教phonics(interview 時問卷也有提到會有phonics talk比家長)所以語境也很好,而且三語平均)

舊年我仔都係有學之園同啟附幼offer, 最終放棄了學之園。
宜家佢晌啟附幼好開心,功課不算多,但份份功課係有質素的。我自己都好喜歡這校!
‹ 上一主題|下一主題