用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日見宣道勁想投訴個老師
樓主: islychiang
go

今日見宣道勁想投訴個老師   [複製鏈接]

anpanman_baby 發表於 17-11-11 11:07

這個面試老師係做多左既,佢唔應該在面試時去教導小朋友。(回應 "沒有禮物,因為小朋友沒有坐下來"這一點)

juneforgbb 發表於 17-11-12 00:11
其實樓主都冇必要咁激氣,學校實際點揀人你永遠都唔知,如果當時老師只focus on 你小朋友,唔理其他小朋友 ...

求學之路才剛剛起步,將來還有三年幼稚園,考小一,六年小學...老師學校好難做到面面俱圓,執著的話總有好多事會睇唔過眼。放鬆啲,幼稚園未開始就先開始投訴之路,自己激氣又何必呢。與其去投訴老師,which學校幾十年見咁多人咁多事,又唔會真係有乜影響,不如收到佢offer時turn down佢,去讀你最心儀果間好過。

ylylylyl 發表於 17-11-12 10:48
這個面試老師係做多左既,佢唔應該在面試時去教導小朋友。(回應 "沒有禮物,因為小朋友沒有坐下來"這一 ...

係喎⋯⋯根本唔需要教導你小朋友。一個不合格,寫上計分別,已完成工作。 明顯係老師係做多咗。需知而家d人,講多句都會投訴你!

islychiang 發表於 17-11-12 00:32
其實我之前已經講過,我個枱最“慘“唔係我個仔,係另一個座旁邊既11月細b,完全無人理,跟唔到,人家個父 ...

有教無類很正確亦很理想,無奈現實未必有咁理想,名校有幾多可以做到有教無類?如果可以就唔需要interview,我相信有些學校做到,亦相信每間學校有好亦有唔好的老師

回覆樓主

其實如果老師顧吾到四個小朋友,單對單見會好啲,我吾覺一次見四個會用多左時間。

我果組,老師有顧其中一個女仔,問小朋友咩名都問左六七次,完全無反應,其他小朋友呆呆在等,小朋友們實吾知自己等咩,同埋小朋友耐性有限,咁樣有點吾公平。

另,行樓梯上幾層樓,樓梯又直又迫,小朋友上到去已經好倦,試唸唸,其實佢地只得兩歲咋!學校應多體諒一下

merrypris 發表於 17-11-12 12:34
求學之路才剛剛起步,將來還有三年幼稚園,考小一,六年小學...老師學校好難做到面面俱圓,執著的話總 ...

慢慢長路,幼稚園面試都睇唔開,真係有排投訴。

放鬆一點,吸收經驗
下一次面試一定會更好
我覺得每一次面試,都令自己同小朋友學識更多野
更加睇到自己同小朋友不足之處

回覆樓主:

上星期四早上in, 我囡坐正中間(2歲8個月), 隔離係一個剛剛兩歲小朋友(在課室外與該媽媽閒聊時知道), 另外坐側面2個小朋友一個應該差不多同我囡年齡, 而另一個細粒的似細B, 四人一同group in。

老師表現有耐性, 沒有忽略4個小朋友, 每個小朋友既提問都一樣, 比較幼小既考生老師更會多耐性引導提示讓小朋友嘗試回答(如答不到),感覺公平, 尊重及有耐性有笑容, 過程唔急趕, 淨計面試部分, 大約15-20分鐘完成。

面試只是小朋友成長其中一個環節, 漫漫長路, 要面對實在還有更多更精彩, 亦都好睇彩數, 小朋友臨場反應及學校收生標準,   無可否認in宣道因為幸運有好老師沒有哭鬧或坐唔定學生影響我囡囡, 而囡囡表現很理想, 最後取錄與否不由家長決定, 心情輕鬆等學校消息, 反而in另一間心儀學校撞正2個哭鬧考生正正坐我囡隔離, 對住佢耳朵喊, 完全聽唔到老師講乜, 唔多唔小影響囡囡集中, 只可以說唔夠運仔, 而整體面試環境比較嘈雜, 最後我以平常心諗, 唔夠運仔注定同呢間學校無緣, 那就算吧!可以反應學校有進步空間, 但無需投訴, 每間學校都有他們特質, 可能就是嘈雜看您的小朋友可以有幾被影響或能否專心(尤其大班教學), 都可能是其中一項assessment。

祝各家長考到心儀學校, 加油 !

hkgra 發表於 17-11-13 10:00
放鬆一點,吸收經驗
下一次面試一定會更好
我覺得每一次面試,都令自己同小朋友學識更多野

十分認同。就當是汲取經驗也不錯。

宣道的面試,我覺得係值得一試。因為這是group interview而家長又可以觀席 。上年,我見個囡很投入主動,又見老師有耐性面對較被動的小朋友,我既感覺係老師很懂得帶領小朋友學習。

同一件事,每個人既觀感認知都唔同。寬容面對,自己和小朋友也會開心啲。

SCboy 發表於 17-11-13 09:11
慢慢長路,幼稚園面試都睇唔開,真係有排投訴。
非常認同~~講真~~自己都番過幼稚園~零碎的記憶中老師會偏心一D同學仔~
如果面試都睇唔順眼老師偏愛某D學生~~
之後真正番幼稚園時果D日子點捱? 偏心係一定會存在架…
仲有如果計公唔公平~一檯4個小朋友問D問題都唔同~咁又算唔算唔公平?
我小朋友IN時~有4件物件~香蕉/叉/餅干/碟~
我小朋友(全檯最細的超細B)識晒頭3樣~
點知就偏偏俾老師問碟~果下內心問點解老師你用隻香蕉呢個咁簡單的去問D大B架~~
最後只能自己輕嘆同呢間學校無咩緣份

回覆 Darklady 的帖子

有時面試,都係睇彩數
有時遇到既老師,面試時間上既安排,小朋友既心情
已經好影響結果
盡量叫自己放寬心

hppa    發表於 17-11-13 16:14

hkgra 發表於 17-11-13 11:30

有時面試,都係睇彩數
係呀~所以我覺得interview幼稚園係好講緣份~
搞到自己又嬲又要投訴就太誇張了~
我相信上到幼稚園老師偏愛某d學生的情況會幾常見~~

肯定,人心肉做
偏心少不免
惟有教導小朋友,做好自己
你無可能討好全世界

apple1990    發表於 17-11-13 12:55

islychiang 發表於 17-11-9 21:28
今日group in, 4個小朋友u型枱座,個老師只係見到正前面兩個小朋友做咩,雙眼發曬光,相反我個座旁邊完全唔 ...

我們舊年面試也是一樣的情況 我小朋友坐側邊 老師好像完全沒有留意到他 眼光係晒同組的twins度 但是最後都有offer。我都唔係好明白

回覆樓主:

呢間學校都好熱門,一次要見幾個小朋友,熱門還熱門,唔見質素有保障

對樓主既遭遇深感同情,係度嗔下發洩下都好過谷住一度氣係自己度。不過為了面試寫投訴信就好似浪費時間,唔讀就得啦。

回覆樓主

我個仔都係坐旁邊,感覺上老師係望小d, 但我覺得差的地方是:
1)我個仔去到要去廁所,義工/老師話可以,但個廁所要行幾層樓梯,去完返黎問係唔係到,問左一輪先答到,叫我可以跟住上去,但上去時義工/老師交接係話我遲到!本來我是早到的,但又係你叫我可以去廁所,去完又花時間找我到未,行政混亂,才攪到我地慢左
2)其中一part有四張圖認,輪流答,其中三張都是大圖,我仔答的第四張是印得唔清楚的一籃生果,老師指其中一個係咩,小朋友根本看不清楚,不公平,出題出得差

PinkyFernando 發表於 17-11-13 15:23
我個仔都係坐旁邊,感覺上老師係望小d, 但我覺得差的地方是:
1)我個仔去到要去廁所,義工/老師話可以,但 ...

話你遲到呀?咁注定冇緣,繼續努力,祝你有更好offer!

caroni 發表於 17-11-11 09:15
我星期四in, 2樓的,我個老師超好,有耐性,4個輪流兼顧,估唔到原來其他老師咁 ...

我個組老師都兼顧4個,房間好靜,好似只有我們一組,後面還有3個老師,我仲以為後面3者是負責Mark 側面的小朋友㖭。

Darklady 發表於 17-11-13 11:26
非常認同~~講真~~自己都番過幼稚園~零碎的記憶中老師會偏心一D同學仔~
如果面試都睇唔順眼老師偏愛某D學生~ ...

正確!
‹ 上一主題|下一主題