用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日見宣道勁想投訴個老師
樓主: islychiang
go

今日見宣道勁想投訴個老師   [複製鏈接]

回覆樓主:

我上年情況同樓主一樣,對呢間學校既感覺好差,真係收都唔讀

islychiang 發表於 17-11-10 12:53
我個小朋友係慢熱既人,group in絕對不利,而個老師對雙眼發光個兩個相反講野叻好多,不過拼圖完全失敗但老 ...

這間幼稚園一提起便火,已經事隔幾年,亦可能只是不好彩當日遇到個無愛心老師。我大仔比較活潑主動,當年k1 已經咁group in, 係同組明顯比較唔怕羞的,老師問邊個想玩遊戲,話想玩就要講名,有兩個比較細聲,個老師副咀念好唔好,放隻手係耳話:你大聲D。個小朋友講多次,佢仲話:再大聲D!完全無鼓勵性。好啦,跟住一路in差不多只有我仔答,連不是問我仔的佢都答,我知咁係唔好,但個老師擺副「覺得好煩」的樣對住我仔,到最後派禮(emoji)物,佢問邊個想要:我仔即彈左起身舉手話:我。個老師再用不屑個樣同佢講:你無禮物,因為你無坐係到。佢地想收D坐定定安靜的小朋友?但點都好,我覺得即使小朋友表現不好,老師也不應用這種態度,當時他只有2歲多,未必在短時間感到個老師對他的厭惡,我在後面看她的神情,真係印象深刻,如果入讀的小朋友唔得佢歡喜,日日受佢咀臉?不過宣幼又出名有愛心口碑又好,所以希望只是一個半個,但我2個小朋友加埋in過咁多學校,從未見過如此冇愛心到出面的老師

anpanman_baby 發表於 17-11-11 11:07

我個谷個老師對小朋友好平均,無論邊1位都俾時間做,唔會催,仲會教點做添
但甘短時間做甘多個task 確係安排得唔太好,只可以說反應快同主動的著數點

其實面試呢d好靠彩數,遇著咩老師無得揀
另1間名幼,我見隔離枱語帶威脅叫小朋友望住佢,怕怕

但睇完大家的意見,我對呢間學校都有點改觀

醒目開學勳章

我一枱四個,兩個係考K2,冇諗過會放埋一齊in.兩個大的做得好快,兩個細的追不上。我那組是最遟開始最快完成!只可說無緣了!

樓上有人提及閲讀龍虎榜,我也因此榜覺得此校非我杯茶。一年七百多書,是重質還是重量的閱讀?不太理解!

MissMissMiss 發表於 17-11-10 13:38
你都講得啱,我都認同心急嘅小朋友係有可能需要延遲滿足。但唔似我個case,因為老師根本望都無望到我小朋友 ...

宣道既面試我又幾滿意喔。我遇到個老師係會每一條問題都逐個俾小朋友回答,所以我覺得個個小朋友既機會都係平等的,有某個小朋友唔多識時,老師都俾足時間同耐性引導,我又覺得好好,雖然我仔都係全組反應最快同答得最快既,但我仍然欣賞佢有耐心對待其他表現冇咁突出既小朋友。

回覆樓主

其實點解你唔即時投訴,係呢度講真係冇咩意義!反正你咁唔鐘意呢間學校,有offer 千其唔好簡,好多細B會多謝你!

candiceLingLing 發表於 17-11-11 16:41
我一枱四個,兩個係考K2,冇諗過會放埋一齊in.兩個大的做得好快,兩個細的追不上。我那組是最遟開始最快完 ...

閱讀龍虎榜,係鼓勵小朋友每年閱讀70本書,不是你所講的700本。

醒目開學勳章

Ann201403 發表於 17-11-11 17:59
閱讀龍虎榜,係鼓勵小朋友每年閱讀70本書,不是你所講的700本。
我指的是最終出通告上榜的,一年讀了七百多本書而給表揚,但到底讀到七百多本書是怎樣做到?一天兩本新書,沒有重看,只是讀了便完?

既然不鐘意宣幼就不要去就好了,大把的家長鐘意,個人感受并不能代表全部,我仔in時感覺宣道安排很好,老師都有愛心。

Ann201403 發表於 17-11-11 17:59

學校是想鼓勵閱讀。 基本上只要每年讀70本已有(emoji)項。 家長每天和小朋友閱讀2到3本書,其實唔太誇張!況且大部分童書可以在圖書館借。至於重質還是重量,就每人不同。有小朋友鐘意重覆睇同一本書,有的喜歡新鮮感。我不覺得學校鼓勵閱讀有什麼問題⋯⋯如果怕閱讀,不如讀樓下,求其一間,happy school, 玩下玩下又一日。何必辛苦小朋友,2千幾人爭個13x個位呢?

candiceLingLing 發表於 17-11-11 16:41
我一枱四個,兩個係考K2,冇諗過會放埋一齊in.兩個大的做得好快,兩個細的追不上。我那組是最遟開始最快完 ...

請問你點知其他人考k2?  因為我冇諗過有k2既會一齊考

回覆 Ann201403 的帖子

哦 學校公布左有2000 幾人報?

我面試過程覺得老師唔錯
係唔好運 同組遇著過把聲極大又比老師更多野講既怪獸家長
令我感到很好煩 覺得個小朋友本來好叻但可惜大人咁唔識做

回覆樓主

其實大家都明白本身小朋友叻,都有好多因素影響結果。例如:生病,遇著同組有曳既一齊變曳,老師偏心,時間撞著訓覺時間。所以媽媽應該take it easy la

醒目開學勳章

manlyb 發表於 17-11-11 21:40
請問你點知其他人考k2?  因為我冇諗過有k2既會一齊考
佢K1考生同K2考生唔同label的,當時一次叫十多個K1考生,數個K2考生,大家出去排隊上課室,排隊沒有跟籌號,然後到課室就跟排隊次序4個4個一組。坐下時我也有些奇怪怎會和k2考生一起,不過學校要這樣安排也沒辦法。

Ann201403 發表於 17-11-11 17:58
其實點解你唔即時投訴,係呢度講真係冇咩意義!反正你咁唔鐘意呢間學校,有offer 千其唔好簡,好多細B會多 ...
因為我正式寫信俾校長投訴,我唔即時出聲,第一,我個仔都知個個係老師,我即時開佢波係好差既身教,第二,我一個我睇唔到自己有能力潑婦罵街咁對起碼10個老師,或者你以為我特登講衰間學校無人會選咁我個仔易上啲,唔好無聊啦,如果父母種意間學校人地講兩句就動搖,你就諗吓自己係咪咁種意間學校,而且我講過,九龍塘我最少考過5間,呢間係唯一一間我大開眼界既學校。根據當日我仔既表現,我完全唔覺佢會有offer,所以唔會存在選擇與否既問題

Ann201403 發表於 17-11-11 17:58
其實點解你唔即時投訴,係呢度講真係冇咩意義!反正你咁唔鐘意呢間學校,有offer 千其唔好簡,好多細B會多 ...
講多句,睇你既回應,我好懷疑你係其中既老師或家教會,如果係麻煩你同校長或主任講聲,辦學有愛心同尊重係好重要架,麻煩曬!

islychiang 發表於 17-11-11 23:03
講多句,睇你既回應,我好懷疑你係其中既老師或家教會,如果係麻煩你同校長或主任講聲,辦學有愛心同尊重係 ...

我唔覺得學校冇愛心喎!你自己都寫咗投訴信啦,唔洗我幫你啦!

candiceLingLing 發表於 17-11-11 22:50
佢K1考生同K2考生唔同label的,當時一次叫十多個K1考生,數個K2考生,大家出去排隊上課室,排隊沒有跟籌號 ...

我覺得冇可能K2, K1一齊考,我建議你打返學校問清楚,如果係揾錯,睇下學校可否個別安排重新面試。

回覆樓主

個老師畀晒三個小朋友睇書show 個apple, 淨係冇比我個女睇 haha
‹ 上一主題|下一主題