用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有間二線直資申請表要埋父母近照⋯
樓主: lololala
go

有間二線直資申請表要埋父母近照⋯ [複製鏈接]

mother904 發表於 17-11-10 09:01
即係邊間?俾些少貼士

你係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537767&extra=page%3D4 入去申請表睇, 你會見到張報名表.

提示: 由最底向上數, 10名以內嘅直資

純個人感覺, 只不過貼兩張父母相, 如果我真係心儀間學校, 我覺得無咩野所謂, 只係覺得怪怪的, 有啲攪笑啫

王家爸爸    發表於 17-11-10 10:59
mother904    發表於 17-11-10 10:14

小時了了 發表於 17-11-10 09:07
你係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537767&extra=page%3D4 入去申請 ...

原來係呢間

對我嚟講太遠, 我從來無留意, 亦唔希望要考慮佢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lololala 發表於 17-11-9 20:10
中一申請表上居然要貼埋父親近照+ 母親近照
其實要面試小朋友之餘,要見埋父母,我絕對無異議。 但要埋父母照片,我有D反感! 俾著你,會唔會因此而唔申請?

真係純個人意見, 報名時俾兩張家長相而已.

如果到小朋友有機會面試時, 好似呢間直資咁 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3383242&fromuid=1539350 除咗1st interview 要考中, 英, 數, 2nd interview 又要大庭廣眾下才藝表演, 如果家長心態係 "嘩! 做咩野要我小朋友表演呀, 游水點表演?" 又或者好似名校直資  https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3382044&extra=page%3D2 又要 skill test - 音樂測試, sports test.... 家長如果只不過想搵間合適中學俾自己仔女, 又唔係諗住考狀元, 又唔係諗住求學校求學位, 洗唔洗面試咁樣攪自己仔女? 真嘅, 睇吓家長用咩野眼光及心態去面對及處理

只不過兩張相吧! 如果個心唔舒服過唔到自己心理關口就報少一間直資好了.

如果我真係心儀呢間,又唔會因為要貼父母近照而放棄,不過真係覺得好搞笑

小時了了 發表於 17-11-10 10:10
真係純個人意見, 報名時俾兩張家長相而已.

如果到小朋友有機會面試時, 好似呢間直資咁 https://www.edu-ki ...

國內百度有個網上工具, 可用根據照片上網搜尋類似既資料..... 如果家長真係曾經"揚威Youtube"或者"網上揚名", 真係有機會搵到出嚟, 所以俾相人要小心諗諗自己有冇被人拍過片

http://image.baidu.com/?fr=shitu

小時了了    發表於 17-11-10 10:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 lololala 的帖子

會唔會怕同名同姓, 收錯人, 您爸爸又叫李嘉X? 係唔係果個呢? 校長開心左一陣, 為免收錯就麻煩,費事比人知學校收生原來為.........

hkpapa852 發表於 17-11-10 09:11
原來係呢間

呢間英中、係米收吾少band 3生嫁?

其實要面試小朋友之餘,要見埋父母,我絕對無異議。  ...
二線直資都可以有要求架, 唔同個個都想有要求咩

hkpapa852 發表於 17-11-10 09:11
原來係呢間

同你一樣,我都無留意有呢間學校。

hkpapa852 發表於 17-11-10 10:19
國內百度有個網上工具, 可用根據照片上網搜尋類似既資料..... 如果家長真係曾經"揚威Youtube"或者"網上揚 ...
Google 都有:https://images.google.com/

回覆 lololala 的帖子

張表格得兩版, 學生資料, 成績, 活動佔一版,
家長/家人資料佔一版.比重都有D奇怪,

好攪笑,邊間?好想知 x 2

cheuklokmom 發表於 17-11-10 11:50
好攪笑,邊間?好想知 x 2
CLICK 21# 條LINK,裡面個表,喺兩「輝」之間。

Moonhui    發表於 17-11-10 19:33

有無九菜

回覆 Lucifer3960 的帖子

非常合理的推斷!

Hoining 發表於 17-11-10 09:07
二線直資?趕客嗎

我覺得呢間連二線都無

其實要面試小朋友之餘,要見埋父母,我絕對無異議。  ...

我仔考中学時,就是見有一間中学是要父母近照,我覺得好唔專重人,所以無申請果間中学!

醒目開學勳章

真係唔明點解要父母相片? 仲要兄弟姐妹的出世紙副本呀.

回覆樓主

好奇怪

兄弟姐妹資料都要 ?
‹ 上一主題|下一主題