用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bromsgrove School 意見
樓主: elvisgloria
go

Bromsgrove School 意見 [複製鏈接]

amy90196618 發表於 17-11-15 14:19
請問學校出 offer 係通知可以考他們的校內試?或是已經正式收到入學信?{請問你們的子女有沒有考學校的試卷 ...

應該係收到學校錄取通知信, 可以交留位費, 學生 考完 唔可以 keep 番份卷 ga

amy90196618 發表於 17-11-15 14:19
請問學校出 offer 係通知可以考他們的校內試?或是已經正式收到入學信?{請問你們的子女有沒有考學校的試卷 ...

已考入學試,是收正式入學 offer

我女收喺正式offer, 已考試

佑心 發表於 17-11-15 22:06
我女收喺正式offer, 已考試
恭喜!我之前都有留意呢間學校,成績及各方面都好好,之前亦係我目標學校之一,不過最後唔打算報,因為我仔應該考唔到,會報間成績低過呢間既。

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝妳,我女其實考咗5間ranking參不多既學校,其中一間自己報,另外果d找agent報,其中兩間通知唔收,BROMSGROVE 喺第三間有消息,另外仲有兩間等緊result, 唔收果兩間都喺多人爭既學校,所以BROMSGROVE 收呀女都會讀,因為唔知其餘兩間會否都有offer及要等幾耐, 我都找咗好多資料知道BROMSGROVE 喺不錯既學校,考試呀女都話有點難,尤其英文科,其實你都可以一試,因為小朋友好難講,都要睇狀態,有時難既卷都未必考得唔好,我女之前都覺得BROMSGROVE 唔收,但結果都有offer, 反而妳小朋友鍾唔鍾意,如果想既又肯努力或許能考到都未定,加油!

kykyma2000 發表於 17-11-9 22:09
我們覺得是一間很溫暖的學校,不鼓吹競爭,但是著力一定的discipline; 學校老師很有心,學生有40多個國藉 ...
我也喜歡這校,請問lower six 和upper six的住宿是怎樣的,是share room定single room呢?謝謝!

TingTing 發表於 17-11-19 16:08
我也喜歡這校,請問lower six 和upper six的住宿是怎樣的,是share room定single room呢?謝謝! ...

Lower Sixth 多數雙人房,Upper Sixth 單人房

剛剛我個仔收到Bromsgrove sixth form的收生通知書, 需要在廿一天內回覆。在這裏看到你們的留言,想認識多一點這學校,可否分享一下。例如
1.  香港及國內學生比例
2. 奇宿的生活及課外活動
3.IB及A level 課程選擇....

請問讀Bromsgrove的話,買機票應該買 Heathrow 定係 Birminham 機場好一點?官網寫到兩個都得咁樣……

amukpapa 發表於 17-12-19 00:21
請問讀Bromsgrove的話,買機票應該買 Heathrow 定係 Birminham 機場好一點?官網寫到兩個都得咁樣…… ...

問了 guardians 意見,應該去 Heathrow airport, 因為學校有校巴接送

felix1029 發表於 17-12-11 22:34
剛剛我個仔收到Bromsgrove sixth form的收生通知書, 需要在廿一天內回覆。在這裏看到你們的留言,想認識多 ...

好學校,難入,校舍大,不過海外生算系多既,我所知有4成,當然因為海外生多,所以先會成績好。

我之前都有以呢間學校做目標,不過仔應該成績唔夠入Y10,另外學校主要運動系hockey Netball,仔擅長足球同越野。

你入Y12,我覺得系一個好選擇,畢竟主要目標系考大學。

yuyueng 發表於 17-12-19 09:07
好學校,難入,校舍大,不過海外生算系多既,我所知有4成,當然因為海外生多,所以先會成績好。
我之前都有 ...

學校注重學業和Discipline; 亦有不少活動,大仔在Sixth Form 亦有在學新樂器,參加樂團,打波和參加學校團契,是體驗英國寄宿學校和預備入大學讀書的好地方。介紹了朋友孩子都註冊了。

很可惜,我細仔沒有註冊,雖然我們大人很想他跟大仔,但是因為之前答應過他由他決定,便由他了,他說一來不想和哥哥被人比較,二來他比較喜歡多些英國同學一起住Boarding, 仔大了,就衹有祝福他。

回覆 elvisgloria 的帖子

I see, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題