用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 㨂左私校就要放棄自行同大抽獎
樓主: Monibaby
go

㨂左私校就要放棄自行同大抽獎 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

私小同EDB係"通報機制"only,EDB無要求,係私小自定某d policy
而到底私小如民生,可唔可以問到EDB 學生有無入紙自行,真係唔知,但so far所知就好似hkpapa講"自行成功+註冊咗",呢批學生資料係可以match 到

但我知好多民生家長話唔敢試
恐龍家

小曳人 發表於 17-11-10 10:06
私小同EDB係"通報機制"only,EDB無要求,係私小自定某d policy
而到底私小如民生,可唔可以問到EDB 學生有 ...

你估你無啦啦話同政庥府部門查詢"某某"人有冇由請過乜乜, 政府部門會點答你?

倒轉嚟諗, 私小(如民生)個份undertaking, 有冇講明連報自行都唔得先? 如果無, 就算佢知你有參加自行又可以點? 佢如果夠膽用呢個籍口去取消你個位, 你去告番佢轉頭佢仲大鑊..... 點解?

1. 佢有冇資料証明你有參加自行? 如果無, 唔駛講, 絕對理虧, 衰硬
2. 如果佢真係有, 咁仲幣, 一係EDB漏露學生私隠, 咁就拉埋EDB落水..... 你估EDB會唔會咁蠢被佢拉落水?
    如果資料唔係來自EDB (EDB唔認俾過的話), 咁即係間私小 "涉嫌以非法手段, 盜取他人私隠資料"......

到時好睇過太台劇集

小曳人    發表於 17-11-10 12:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

救恩講明、係interview現場都貼左:

“請家長特別留意,倘若敝校取錄貴子弟,而閣下替子女向直接資助計劃(直資)小學註冊、或替子女向‘自行分配學位’階段獲取錄之學校註冊、或申請參加‘統一派位’,學生將被列爲備取生。”

所以建議了解清楚每間學校政策。

hkpapa852 發表於 17-11-10 10:15
你估你無啦啦話同政庥府部門查詢"某某"人有冇由請過乜乜, 政府部門會點答你?

倒轉嚟諗, 私小(如民生)個份 ...

我也不明白家長點解咁驚

LTBGM 發表於 17-11-10 12:13
救恩講明、係interview現場都貼左:

“請家長特別留意,倘若敝校取錄貴子弟,而閣下替子女向直接資助計劃 ...
咪係囉, 學校都講明 "...替子女向‘自行分配學位’階段 獲取錄之學校註冊..."

即係預咗你會參加自行, 不過叫你抽中咗都唔好去註冊囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實大家要搞清楚, 大抽獎和自行是2個不同時間發生, 大部份私小都在自行之後出offer/註冊. 私小係無權唔比你參加抽獎, 但佢有權取消你既offer. 其實, 前面有家長講得好好, 每個小朋友只可以讀一個學位.
幾年前我小女一收到心儀私校的offer,我就回覆了教育局放棄大抽獎了. 自己少些煩惱, 又將個機會留給有需要的人. 後來小學搞了個迎新週, 有些家長比小朋友上完了迎新課才決定放棄學位, 實在是一個很自私的人. 呢幾年學位緊張, 很多家長為一個學位失眠成個月. 但亦有很多家長, 霸住很多學位. 即使你小朋友學術上再叻, 我都唔覺得佢地將來的人品會有幾好.     
‹ 上一主題|下一主題