用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文作文
go

英文作文 [複製鏈接]

小三英文寫作差
怎麼辦 ?
大家有咩心得 ?
   11    0    0    0

差係點差?學校作文要求如何?

The problems may be:

* Grammar
* Vocabularies
* Sentence construction
* Creative thinking

AndrewHo_FB 發表於 17-11-9 14:54
The problems may be:

* Grammar

主要系 creative thinking
怎樣教呢?

你意思係咪仔仔英文其實都 OK,但係唔夠諗頭,作文主題比較普遍,唔夠突出(例如 作文一篇關於 Surprise,會寫「朋友瞞著你搞生日」呢類好大路多人寫嘅野)?

可以多睇電影。我教小朋友作文,有時候會要佢地寫關於本書嘅情節。例如睇完三隻小豬的話,我畀嘅作文題目可能係:Imagine you are working for a newspaper company, you hear about the 3 little pigs' story, write a newspaper article about them。如果睇完 Matilda,我個題目可能係:Imagine you are Matilda, write about your first day at school 之類,延伸故事情節,激發一下思考。So far 學生反應都 OK,如果仔仔唔太抗拒寫作的話,可以試試。

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 15:07
你意思係咪仔仔英文其實都 OK,但係唔夠諗頭,作文主題比較普遍,唔夠突出(例如 作文一篇關於 Surprise, ...

好 ! 我試試
thx

baby-town 發表於 17-11-9 14:58
主要系 creative thinking
怎樣教呢?
I do think the creative thinking is the most difficult part. It is about how the kid responses to a composition topic, and if his writing can attract the readers or the teachers.

The kid should read more story books, which he can copy the idea fm various. Talk more, and think more.

It takes time to do well. No short cut.

另外都可以睇多 d 故事書、電影,咩電影圖書都得,只係為攞靈感。例如我睇完 Lilo and Stitch,會諗如果史迪仔最尾畀班外星人捉返去受審,會點樣。前幾年睇完“衝上雲霄 2”,如果陳法拉最後要 Cool 魔/法拉因為空難過身,結局會點?

如果仔仔唔想寫,都可以口頭匯報,只求佢肯用下小宇宙,爆發一下。習慣左天馬行空諗野,自自然然作文就冇咁頭痛,諗極都唔知點寫。

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 15:07
你意思係咪仔仔英文其實都 OK,但係唔夠諗頭,作文主題比較普遍,唔夠突出(例如 作文一篇關於 Surprise, ...
我個剩係creative thinking得, 點算? 佢一篇文真係grammar又錯, 最慘係字都唔識多隻, 成日串錯字, 點算?

回覆 little_yolky 的帖子

Careless mistakes 係冇得救,要等大個 除非你用罰錢制度(兩姐妹都罰,然後年尾攞黎平分)。
串錯字,代表語感不足,要多睇英文書補救一下。

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 16:54

Careless mistakes 係冇得救,要等大個  除非你用罰錢制度(兩姐妹都罰, ...
衰既仍然只係阿妹, 家姐無乜問題。我依家就日日陪佢睇一本英文書仔至瞓覺咁, 希望睇得多, 好少少。有時佢自己都會主動攞英文書睇, 不過就只攞勁淺果D。

家姐真係標準好女兒好學生,人人求之
阿妹肯睇總好唔睇,唔睇你仲激氣。

老師會用扣分法對付 wrong spelling, 直到沒有串錯字為止.

Follow the Oxford Reading Tree, and look at the Levels.

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 15:19
另外都可以睇多 d 故事書、電影,咩電影圖書都得,只係為攞靈感。例如我睇完 Lilo and Stitch,會諗如果史 ...

睇得多會唔會寫野太離地?

果日行山,細路跟某同學同行,走到邊都話發現 SECRET PASSAGE。

回覆 retriever 的帖子

又唔會 wor,我同咁多個小學生作文,冇試過離地,幾創意下。我有 d 題目係:Imagine you're Wilbur from Charlotte's Web, write a letter to Charlotte and ask her how to cope with your problems、Imagine you are Heidi, write a diary entry about your first day in Clara's house。通常呢 d 書入面會有根據,我都會話睇返書,提醒返佢地 be loyal to the plot but be creative as can be。
有一次我叫個小一妹妹寫「有一日起身,發現自己唔係一個人,而係....」,作為暑假測驗,睇下如果自己起稿理解題目,兩個月時間進步有多少。通常大路會寫貓貓狗狗、鳥兒(其他小朋友寫變做袋鼠、狗、狐狸、熊貓、獅子都有)。但係呢位小朋友寫自己變成個水煲,一日到晚都係度煲水,笑到我同佢媽媽收唔到聲。 不過又真係睇得出觀察能力好高,早上煲水同細佬奶樽消毒,下午媽媽煲水飲茶,夜晚媽媽煲水洗碗,50 分鐘內一口氣寫左 200 字。

話說行山/冒險,發現 Secret Passage,樹屋系列幾鍾意用呢類劇情。Secret Passage 唔緊要,主菜係出口之後見到咩。再唔係,下次寫跌落個洞到,發現左個地下迷宮/王國。

1998Ruby1998 發表於 17-11-14 08:10

又唔會 wor,我同咁多個小學生作文,冇試過離地,幾創意下。我有 d 題目係:Imagin ...

茶煲妹妹真係觀察力唔錯。

D 仔睇太多老鼠記者,樹屋,底褲隊長果D。。。 寫既野都係奇奇怪怪,唔驚無創意,反而說故事既組織欠奉。

有無 岩仔言情D 既小說?

我細路睇得多奇幻攪笑既書,連中文作句,都有點語不驚人誓不休既感覺。

問水煲妹妹點解咁多野寫,非要寫水煲?佢話時間短促,唔知寫咩好,就寫水煲。

組織欠奉係咩情況?主配菜份量顛倒?主菜雜亂無章,雜菜一堆?我自己慶幸讀書作文從未遇過呢個問題,不過通常小朋友如果唔識落筆/ideas 大雜燴一碟過,我都會先督住佢地起稿,甚至幫佢地起稿然後要佢地分清楚如果 word limit 係 130-150,呢度咁多樣野,會邊樣排先後主次。
言情故事我比較少睇,多數睇歷史小說,中文書就睇得更少,近乎文盲。要適合初中前男仔的話,何紫得唔得?多數描述 70 年代同學仔之間嘅趣事,故事唔女仔,樸實而感情深厚。草房子都 OK,講個幾個小學男仔嘅成長經歷,同樣樸素而溫情。

請問你看那些英文圖書, 啊女喜歡看英文書, 但我唔知那些適合2年級小朋友。謝謝

kelly6688 發表於 17-12-4 18:34

請問你看那些英文圖書, 啊女喜歡看英文書, 但我唔知那些適合2年級小朋友。謝 ...
不要用我的做參考, 我兩個英文程度比較低。小朋友喜歡看的, 咪係合適既程度LOL。
‹ 上一主題|下一主題