用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

DBS VS SJC 如何選擇?DBS DSE RESULT 係咪冇SJC 咁好?
兩校師資如何?可否分享一下校園生活如何?THANKS!

27    0    1    0

如果只睇DSE, 咁就係SJC

ballmui 發表於 17-11-9 14:22
DBS VS SJC 如何選擇?DBS DSE RESULT 係咪冇SJC 咁好?
DBS還有部份學生可以修讀該校IB課程

ballmui 發表於 17-11-9 14:22
兩間都好,擲毫決定。

IYY 發表於 17-11-9 14:41
如果只睇DSE, 咁就係SJC

同意! DBS好似從未公開過歷年DSE成績,唔似其它名校公開八大及三大入學率,可能學校過於追求體藝成績導致DSE成績唔理想。

elbar 發表於 17-11-9 15:04
DBS還有部份學生可以修讀該校IB課程
DBS嘅IB成績唔具有代表性,一級200幾個學生參加IB考試嘅學生幾十個。

golfwu 發表於 17-11-9 17:59
DBS嘅IB成績唔具有代表性,一級200幾個學生參加IB考試嘅學生幾十個。
幾十個當中仲要有外來生。

golfwu 發表於 17-11-9 17:57
同意! DBS好似從未公開過歷年DSE成績,唔似其它名校公開八大及三大入學率,可能學校過於追求體藝成 ...
其實DSE成績去到DBS既水平已經好好,再高啲可能要犧牲其他野,學校又未必想。

回覆 王家爸爸 的帖子

但道聽途說, 考得IB 的都是精英。幾十個精英都唔係少數目。

IYY 發表於 17-11-9 18:07
回覆 王家爸爸 的帖子

但道聽途說, 考得IB 的都是精英。幾十個精英都唔係少數目。
我都叫我仔去報佢哋既IB,不過小朋友自己唔想。其實試下無壞。

DBS係咪師資吾好?但每間都話師資吾好

b3410    發表於 17-11-9 19:42

ballmui 發表於 17-11-9 18:45
DBS係咪師資吾好?但每間都話師資吾好
師資應該很好吧,學校資源也應該非常充足。

DBS係全港最多老师加上行小班喎

golfwu 發表於 17-11-9 17:59
我覺得個比例已經唔算少! DBS嘅IB成績比DSE亮麗 (其實以男校計, 佢DSE嘅成績都已經好唔錯), 但去評論成績時, 卻硬要將IB成績撇除, 似乎唔係好公道喎!

睇番小朋友的性格, 如果比較自發同喜歡自己manage番自己學習進度的咁DBS會合適D, 小朋友可以海闊天空, 成就不可估量, 這是DBS的好處, 至於SJ, 學校對學術有一定的要求, 所以即使不是自發型的同學的成績是有保障

回覆 hoivy 的帖子

唔知你指嘅一級收生係邊度嘅數據,DBS中一收生有Band1、Band2、Band3,你唔係天真哋以為DBSPD上來嘅全係Band1學生。

王家爸爸    發表於 17-11-10 17:31

hoivy 發表於 17-11-10 13:56
小一入的千挑萬選。中學入的除非音樂/運動頂級,難道band2/3無特異公能入得到? 除非DBS小學本來就一定數量 ...
你唔係可以犀利到5歲人仔的學習能力可以決定到18歲嘅學習成就?每間小學都有三個組別嘅學生,差別在數量或者比例多少,PD都唔例外。小一面試其實很短時間,我相信係睇小朋友嘅即場反應能力多啲,學習能力根本睇唔到咩。

hoivy 發表於 17-11-10 13:56
小一入的千挑萬選。中學入的除非音樂/運動頂級,難道band2/3無特異公能入得到? 除非DBS小學本來就一定數量 ...

如果由小一開始揀學生就一定唔會變B3, 咁相信絕大部份所謂直資龍校都要反去閉門思過, 點解3322率做唔到90%至上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題