用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

Band5 發表於 17-11-11 10:29
每次一二百,加埋過千。
咁我兩個比較愛校。

王家爸爸 發表於 17-11-11 10:58
咁我兩個比較愛校。

記住除番2 ~~~

ANChan59 發表於 17-11-11 10:22
補充一點,挿班 IBDP ,不一定來自名校,是地區學校的 top boy ,全級頭五名!可以考慮一下,份卷都幾有挑 ...
Lpc = 梨煲春?

IYY    發表於 17-11-11 12:20

RunningPig 發表於 17-11-10 23:43
Um.. QC 係低調,而 KC 同呢道提及的幾間完全不同一個級數。
吓⋯⋯KC 唔同級數⋯⋯

artroboy 發表於 17-11-11 11:15
Lpc = 梨煲春?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 17-11-11 10:18

嘩!仲九位數字兩位添,咁我收返話鄭校長比上一任好嘅 ...

又唔可以以收幾多捐款定一個校長好與壞,好多舊生或我地家長都覺得鄭校長比上任好好多。

saiwanho    發表於 17-11-13 20:39

RunningPig 發表於 17-11-11 12:36
又唔可以以收幾多捐款定一個校長好與壞,好多舊生或我地家長都覺得鄭校長比上任好好多。
...

講下笑啫,無需認真。之前我都有講無論世界各地嘅名校(包括大學)都會用offer而接受捐款,令到學校有更好發展,其實冇乜出奇,只要唔好商業化同門檻太低就冇問題。其實外國名牌學校(包括大學)校長其中一項主要工作就係籌款,搞教育,錢亦係十分重要嘅元素。

BTW,Ronnie真係好好多!

鄭基恩校長給人非常良好的感覺, 我覺得他會帶領DBS 更加進步。

可惜仔仔未夠班入此神校。

artroboy 發表於 17-11-11 11:15
吓⋯⋯KC 唔同級數⋯⋯
如論 DSE 成績, KC 的確同 LS / QC / SJC 不同級數。

之前由於要為孩子揀升中學校, 我們去了不同中學聽講座。英皇曾是我們以為成績很好的中學, 初時我們擔心KC 程度高, DSE 成績好, 收生要求很高。

後來發現, KC 成績比起黃大仙張永慶都有點距離, 有點訝異。

IYY 發表於 17-11-11 14:01
如論 DSE 成績, KC 的確同 LS / QC / SJC 不同級數。

之前由於要為孩子揀升中學校, 我們去了不同中學聽講 ...
KC收生要求係高嫁, 不過Output不似預期啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IYY 發表於 17-11-11 14:01

之前由於要為孩子揀升中學校, 我們去了不同中學聽講 ...
無諗過會咁,老實說,基本11區band 1仔一定㨂KC , 而spc 係水泡,如果只諗官津校,頭幾名更加唔係揀qc, sjc 就係KC打底, 假假地都係大熱首選喎⋯⋯點解DSE 成績會跌

IYY 發表於 17-11-11 13:43
鄭基恩校長給人非常良好的感覺, 我覺得他會帶領DBS 更加進步。

可惜仔仔未夠班入此神校。 ...
我覺得呢間係收好多奇人異士,非睇單一成績取錄。同DGS,SPCC,唔同。

RunningPig 發表於 17-11-11 12:36
...
好呀鄭校長,梗係好過上一任啦,又靚仔D...又有型D...我好膚淺架咋

saiwanho    發表於 17-11-13 20:40

IYY 發表於 17-11-11 13:43

可惜仔仔未夠班入此神校。 ...
我仔都好恨入呀,不过冇本事攀吾入啫。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-11 14:20
好呀鄭校長,梗係好過上一任啦,又靚仔D...又有型D...我好膚淺架咋
我就係聽完佢個talk,的起心肝申请。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-11 16:11

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-11 14:20

咁妳應該好like林峰校長

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-11 16:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我知佢自行收生高。

但 open day KC 本書仔詳列成績圖, 我聽到有D 家長話: 乜咁架。

老實講, 真係 unexpected, 冇諗過保一會高佢一截。未去兩校 open day 前, 在我心目中, KC 高D, 我甚至以為KC 同 SJC 係同級數。點知...... 這麼近, 那麼遠。

去 open day, 學校多數會disclose 多D 資料。

artroboy 發表於 17-11-11 14:15
無諗過會咁,老實說,基本11區band 1仔一定㨂KC , 而spc 係水泡,如果只諗官津校,頭幾名更加唔係揀qc, sjc ...
True, SPC 只係水泡, 坊間說 band 1C 嘛 !

回覆 artroboy 的帖子

去DBS audition 時, 我地支管係 $ 3千幾蚊, 人地支管係 $3 萬蚊。

我地諗見識過就算了。

IYY 發表於 17-11-11 15:14
True, SPC 只係水泡, 坊間說 band 1C 嘛 !

SPC呢個水泡,令好多人又愛又恨
‹ 上一主題|下一主題