用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

....

ANChan59 發表於 17-11-12 13:25
你想知部分真相,我PM你吧!

貼出嚟,得罪好多友校家長網友!

想知,可否pm我?謝謝!

ANChan59 發表於 17-11-12 13:23
你及孩子明白上了寶貴一課,知道什麼是天外有天,是十分難得的經驗,不少人只會投訴什麼不公平,不了解什 ...
對, 要正面地面對比併及困難。
不要怕輸就不參與,什麼都不試就永遠不會學懂。參加得遊戲就要盡自己努力, 而不是問輸贏。

我希望仔仔能記住以上的得著, 上進的動力才會源源不絕, 快樂地尋找自己的人生。

請 PM. 謝謝。

想知呀!請PM, 謝謝!

IYY 發表於 17-11-12 03:47
回覆 daisy17772 的帖子

SJC 要請教王家爸爸, 他是資深會員加用家。

謝謝你回覆。我朋友嗰仔,前年s1,由小學部上,完成中一,決定全家回流外國。我朋友話老師要求都高,科 科都要有好成績,連音樂都有要求。但我朋友嗰仔係幾科不合格,咁可能老師希望佢合格番啫。所以想了解多D老師要求係米好高。

artroboy 發表於 17-11-12 11:08
Sjc 深,雖然全民皆可interview, 但interview 既內容⋯都唔少野,反而spc 比較輕鬆,佢哋一貫作風係分幾個 ...

見spc近呢兩年dsc嘅成績, 同埋入三大嘅比率好好喎, sjc嘅數據少,  唔多知道佢入三大情況 ,但據聞今年好好多,多咗人入medi。 早幾年 sjc 好似dsc成績跌了, 唔知拍唔拍得住spc呢?  咁我個人都希望sjc好 , 我個仔係佢小學部.

daisy17772 發表於 17-11-12 23:10
見spc近呢兩年dsc嘅成績, 同埋入三大嘅比率好好喎, sjc嘅數據少,  唔多知道佢入三大情況 ,但據聞今年好好 ...
我嘅睇法係SPC收嘅外校生肯定係band 1生,甚至係band1頭,兩間小學部都會有band2生,SPC 收嘅band1生總數有機會多過SJC, 但我覺得兩間暫時唔差太遠。

見spc近呢兩年dsc嘅成績, 同埋入三大嘅比率好好喎, sjc嘅數據少,  唔多知道佢入三大情況 ,但據聞今年好好 ...
The former principal of SJC had been on leave for a long period of the time due to her health condition. This caused some disruption to school operation as well as its DSE results. The situation has been much improved after the new principal Mr. Ching on board last year.
Regarding its DSE results, SJC distinction rate (5*and 5**) at 22.7% is already very good. Hopefully, we can see some improvement in the 73.1% credit rate ( above 4) in the coming years.

SJC既DSE成績其實好公開喎? 年年4+同5+既各科比例都有登上校網

反而SPC只公佈少許表現較好既科目

以DSE成績去睇, SJC上年止跌回升, 但水平仍未能重上3年前(2013-2014年)既水平

SPC近年有進步, 如能繼續保持, 應該會係SJC係成績上既主要競爭對手 (不過佢開咗GCE-AL, 之後如果DSE成績差咗又會有人有多個籍口了!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Daisy

SJC的DSE成績公佈得很詳盡, 你可在校網看看4+同5+ % 各科比例, 非常好。以男校計, 相信只有LS 同QC 可以好過佢。雖然沒有入3 大% 這個亮點, 但4+ 同 5+ % 已是有力證明該校仍處於相對較高水平。而且你兒子讀 St Jo 小學, 入此名校機會亦看高一缐, 你放棄學位, 出面大把人多謝你。

至於SPC, 他公佈成績的幾個科目確實表現亮麗, 成績亦真的在強勁反彈中, 尤其是英文科更是表現出眾, 4+%之高以男校來說實在不俗。但是他仍未能詳列所有科目的成績, 相信有些科目並未達標。主科肯公佈 4+% 的只有英文 (91.6%) 及數學 (84.6%), 中文與通識是大 ? 號。假設中文與通識的 4+% 各為50%, 那麼SPC 的主科平均  4+% 為69%, 未過 7 成。

因此如只計DSE, 我相信 SJC 仍比SPC 高。

回覆 IYY 的帖子

一直有看你的留言,十分難得的持平和客觀。
我仔仔在 SPCPS 讀,很慶幸中學部家長有這樣的胸襟和質素。很怕一些鐵粉,遇到不中聽的便緊貼著人家窮追猛打。喜歡學校,便更應客觀看待學校表現,努力做好自己,不斷改善。

謝謝你。

ajfamily 發表於 17-11-13 07:27
我嘅睇法係SPC收嘅外校生肯定係band 1生,甚至係band1頭,兩間小學部都會有band2生,SPC 收嘅band1生總數有 ...
事實上, 近年依然好多家長當SPC係水泡, 就算佢收番嚟既B1生, 應該係B1中和B1尾較多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:25
事實上, 近年依然好多家長當SPC係水泡, 就算佢收番嚟既B1生, 應該係B1中和B1尾較多

...
HKPAPA852,

如果SPC 只能收B1中和B1尾的孩子, 我當你係讚緊SPC 的增值能力, 哈哈。

你知啦, 有D 學校收得幾高下, 在大抽獎及自行中亦係熱門, pre-S1 又得.... 但係 6 年後........

IYY 發表於 17-11-13 11:46
HKPAPA852,

如果SPC 只能收B1中和B1尾的孩子, 我當你係讚緊SPC 的增值能力, 哈哈。
事實上, 我認為SPC既增值力都係唔少嫁!

尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化咗"既直資學校

My I know, please PM me too

係唔係掉轉咗學校名?

IYY    發表於 17-11-13 15:26

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:50
事實上, 我認為SPC既增值力都係唔少嫁!

尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化 ...

隨著升B1難咗,直資學校被神化既程度,未來只會有增無減。

王家爸爸 發表於 17-11-13 15:11
隨著升B1難咗,直資學校被神化既程度,未來只會有增無減。

有我呢D厚多士係度, 咁D家長要諗吓點樣補強..... 睇吓可唔可以換吓強化玻璃保保個心

kkhon    發表於 17-11-13 16:35
IYY    發表於 17-11-13 15:41

daisy17772 發表於 17-11-12 22:58
謝謝你回覆。我朋友嗰仔,前年s1,由小學部上,完成中一,決定全家回流外國。我朋友話老師要求都高,科 科 ...
Daisy

唔好意思, 想問清楚你講要求高係邊間學校??  SJC 定 SPC ??

‹ 上一主題|下一主題