用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

回覆 lawsonmoon 的帖子

應該點講, um..... 或者再說清楚一些, 我感恩, 那個audition 讓孩子上了很札實的一課, 改變了一些僥倖心態的思維。
第一, 我們真的見識了神校水平。那天很多出色的孩子都來了, 那堆孩子根本已可組成一支很好水平的樂團。仔仔當天跟我說, 比校際還要利害。那天的試煉是一個很好的經驗, 眼界開闊了, 明白什麼是一級水平。

第二, 那天的確輸了, 很結實的輸了。他沉寂了兩三天, 正當我們思考如何令他復原之際, 他無聲無息地極速復原, 並尋找敗因, 挑出當天做得不好的地方 (原來係好多, hahaha)。他花了額外的時間去改善, 雖然最終還是有很多地方改進不大, 不過他吹奏那首歌時已比以前流暢了。老實講, 首歌吹得比以前好, 我沒有什麼感覺。令我開心的是孩子成長了, 已有能力自己處理一些不愉快的狀況。

第三, 經此一役, 他 solo 時更自在了, 比以前更厚面皮, 因他覺得自己已經歷了糟糕的狀況, 佢話: 應該唔會咁貼地喇卦。

前後幾個月, 大個仔了。如真的學懂放下, 再起步, 我想他將來應該是個快樂的人。對我來說, 已經滿足。

DBS 絕對值得男孩們爭相入讀, 是一個極高質素的訓練場, 讚

angiecarl    發表於 17-12-1 14:23
saiwanho    發表於 17-11-13 20:24

回覆 daisy17772 的帖子

SJC 要請教王家爸爸, 他是資深會員加用家。
SJC 比 SPC 高, 個人覺得。如果追求成績, 你要考慮下。

功課量, 不懂跟SJC 比較, 因不熟。只係見現在功課量比小學少, 仔仔做功課的時間比以前少, 而花在課外活動的時間多好多, 因為他為自己安排了很多活動。由於見佢少左溫書, 多左打機同玩課外活動, 所以話佢 hea。

亦可能因為是中一 honey moon, 所以 hea 少少。將來應該會忙少少。聽說 F.5 同 F.6 都忙。

daisy17772 發表於 17-11-12 02:54
多謝你分享。我也有興趣俾阿仔報名spc,不過係出年嘅事 。我都覺得同dbs 有點距離, 好叻嗰啲真係好鬼叻。 ...

兩者音樂水平有距離, 形成壓力不同。
SPC 的老師好 nice, 唔 strict。係學校d 規矩有d strict。

d 仔, 有活潑的, 亦有文靜的。有老師在場時, 通常都斯文d。

....

artroboy    發表於 17-11-12 11:49

somoon 發表於 17-11-12 04:42
我見DB 的小學生比任何男校都真係非一般的醒目, 為何中學在EK評語會咁?
我唸主要係DSE成績。聽聞有一年CU 醫科收10個DBS同學,其中8個係考IB,只有2個係考DSE

somoon    發表於 17-11-12 17:21

b3410 發表於 17-11-12 10:11
我唸主要係DSE成績。聽聞有一年CU 醫科收10個DBS同學,其中8個係考IB,只有2個係考DSE ...

都係個句,考頭幾十除左幾個外都選擇入晒 IB。IB 考得好而 DSE 考得比較遜色是好正常。

daisy17772 發表於 17-11-12 02:58
其實我印像中sjc 都算幾free, 唔strict, D仔好玩得。 我去過spc open day , 我覺得嗰啲男仔好似斯文啲, ...
我講水泡係:因為net 11band 1仔選擇不多,而大部分頭一批會以KC, SJC 為目標,但大抽獎係全部band 1去抽,難免令人有壓力,而相信呢班仔並非想入st.louis、RC , 就有跳船去spc 結果。但上年開始spc 收少咗band 1b-c/無得interview  ,收生條件上升。

IYY 發表於 17-11-12 01:46
回覆 artroboy 的帖子

仔仔不勁, 只是平均。
叻唔係用成績計,心態最重要。IQ高無乜用,EQ才有用。我同仔都有排學

王家爸爸    發表於 17-11-12 22:29

daisy17772 發表於 17-11-12 02:58
其實我印像中sjc 都算幾free, 唔strict, D仔好玩得。 我去過spc open day , 我覺得嗰啲男仔好似斯文啲, ...
Sjc 深,雖然全民皆可interview, 但interview 既內容⋯都唔少野,反而spc 比較輕鬆,佢哋一貫作風係分幾個方面去考慮收生,包括小朋友個人特質,但上年開始學業比重加重咗,同少咗本區生有得int.

你覺得sjc 班仔ok 輕鬆, 應該係因大部分係小學升上去既關係。

最近看到派回來的intergreted science test paper.

雖是multiple choices. 但英文水平與分別力也包含在內

相信spc對兒子來說已夠好

工課量不多也利他多思考

artroboy 發表於 17-11-12 10:54
我講水泡係:因為net 11band 1仔選擇不多,而大部分頭一批會以KC, SJC 為目標,但大抽獎係全部band 1去抽, ...
你講得啱,SPC真係收生條件上升咗,我哋學校往年都收好多,但到上年突然少咗好多同學可以interview,由此可見SPC收生收緊了,學生質素和成績也不斷上升,唔可以再話佢係水泡了

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-12 11:58
你講得啱,SPC真係收生條件上升咗,我哋學校往年都收好多,但到上年突然少咗好多同學可以interview,由此可 ...
次次見到貼文都覺得幾攪笑, 又係宙斯之下論諸神, 有宇宙最強SPCC在這區, 全部都變係凡夫俗子.

jessimm 發表於 17-11-12 12:20
次次見到貼文都覺得幾攪笑, 又係宙斯之下論諸神, 有宇宙最強SPCC在這區, 全部都變係凡夫俗子. ...

DBS 收生有點奇怪,成績好的學生都唔收,當年亞囝的同學,考全級第一,一口流利英語,中英數俱佳,囊括全港比賽無數獎項,又是小小太空人的得獎者,去過美國太空總署,見慣大場面,唔會怯場,竟然考DBS都冇Offer, 最後SPCC收左,成績是該校尖中之尖。

iceberg222 發表於 17-11-12 12:37
DBS 收生有點奇怪,成績好的學生都唔收,當年亞囝的同學,考全級第一,一口流利英語,中英數俱佳,囊括全 ...

會唔會太串
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IYY 發表於 17-11-12 03:28
回覆 lawsonmoon 的帖子

應該點講, um..... 或者再說清楚一些, 我感恩, 那個audition 讓孩子上了很札實的 ...

你及孩子明白上了寶貴一課,知道什麼是天外有天,是十分難得的經驗,不少人只會投訴什麼不公平,不了解什麼是高水平的比拼!

孩子當年運動及數學在小學及比賽都頗出色,去到真正高水平,便是平庸。就算小學學術上是前三名,去到都只是中上,要自己調整心態及期望,我經常都講,學校幫助學生好快找到自己的特點及位置。

阿仔暑假畢業了,去到社會工作,他好自然找到自己的位置,懂得什麼時候要謙卑及發揮團隊精神,什麼時候要 show quality,他都覺得終身受用!

saiwanho    發表於 17-11-13 21:05
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-12 13:08
會唔會太串

應該是唔夠寸就真,因為所讀的小學,沒有呈分,無法參加派位,成績勁丶又有得讓學生報考的中學選擇唔多,而且考DBS時仲未有SPCC的offer, 所以豈敢寸呢?

somoon 發表於 17-11-12 04:42
我見DB 的小學生比任何男校都真係非一般的醒目, 為何中學在EK評語會咁?

你想知部分真相,我PM你吧!

貼出嚟,得罪好多友校家長網友!

iceberg222 發表於 17-11-12 13:23
應該是唔夠寸就真,因為所讀的小學,沒有呈分,無法參加派位,成績勁丶又有得讓學生報考的中學選擇唔多, ...
The said primary school has students admitted into DBS before?

The track record is significant.

jessimm 發表於 17-11-12 12:20
次次見到貼文都覺得幾攪笑, 又係宙斯之下論諸神, 有宇宙最強SPCC在這區, 全部都變係凡夫俗子. ...
You mean god of book worms  

ANChan59 發表於 17-11-12 13:25
你想知部分真相,我PM你吧!

貼出嚟,得罪好多友校家長網友!

想知呀!陳Sir, 請pm我
‹ 上一主題|下一主題