用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

撞鬼,DBS 係EK 原來咁差,我去咗平行時空

978212 發表於 17-11-10 12:49
回覆 hoivy 的帖子

唔知你指嘅一級收生係邊度嘅數據,DBS中一收生有Band1、Band2、Band3,你唔係天真哋以 ...
Band 3?! 除非特異功能組別,還要係表表者

hkpapa852 發表於 17-11-10 14:20
如果由小一開始揀學生就一定唔會變B3, 咁相信絕大部份所謂直資龍校都要反去閉門思過, 點解3322率做唔到90% ...
仲有大把小學叩門千挑萬選的學生全都吾會有B2,B3生?係的話就唔會一地眼鏡啦!

978212 發表於 17-11-10 14:13
你唔係可以犀利到5歲人仔的學習能力可以決定到18歲嘅學習成就?每間小學都有三個組別嘅學生,差別在數量或 ...

請容路人甲搭訕一句:孩子細個文武全才相當程度係父母誘導鞭策而成,一到青春期,打機拍拖踢波,誘惑多多,父母影響力下降,孩子 Band1 變 Band2,3 唔出奇。小女讀女校,女仔一般識諗少少,啲同學都有類似情水,男仔,估計應屢見不鮮吧!

回覆樓主:

DBS係唔可以剩係用數據去衡量嘅學校,佢以已經達到一個另類嘅境界。

artroboy 發表於 17-11-10 14:28
撞鬼,DBS 係EK 原來咁差,我去咗平行時空
我話佢係B1中學, 唔係B1A啫, 咁算唔算睇小佢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoivy 發表於 17-11-10 14:42
換個角度睇,依類直私坐擁豐富資源,可惜增值率不太理想。
讀書 講緊天份+勤奮缺一不可,其他都係其次吧。

hkpapa852 發表於 17-11-10 14:48
我話佢係B1中學, 唔係B1A啫, 咁算唔算睇小佢?
我係比其他人留言嚇親,唔係你哇。你用數據分析點同。

artroboy 發表於 17-11-10 14:55
我係比其他人留言嚇親,唔係你哇。你用數據分析點同。
申利先,如果DBS 收,我即飛去註冊

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-10 21:42

Soundervolt 發表於 17-11-10 14:46
DBS係唔可以用剩係用數據去衡量嘅學校,佢以已經達到一個另類嘅境界。
用數據衡量會打爛玻璃, 唔用數據衡量又會令人覺得唔客觀.

所以, 喜歡就繼續喜歡, 唔喜歡就繼續唔喜歡吧!

不過呢我唔係好認同成日有人話: 唔計IBDP班學生表現, 反映唔到學校情況.

其實IBDP同NSS, 根本就係兩樣嘢, 何本要拉埋嚟比?

讀IBDP考得好既學生, 一定可以係DSE都考得好嗎?

至於是否叻學生去選IBDP, 是學校策略, 還是學生選擇, 我們不得而知.

但最重要既係, 開辦得NSS, 不論修讀既學生水平如何, 學校就有責任去盡力協助佢地考好DSE. 否則, 不如一早安排其它出路俾佢地吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-10 15:11

YW, DBS, SPC ...三間老牌名直資,如果 大家都係sell bonding , 我揀DBS.

學校支援、補底確實重要過出狀元。

artroboy 發表於 17-11-10 15:24
YW, DBS, SPC ...三間老牌名直資,如果 大家都係sell bonding , 我揀DBS.
後兩者係sell bonding, 前者有sell過呢樣嘢咩?

hkpapa852 發表於 17-11-10 15:27
後兩者係sell bonding, 前者有sell過呢樣嘢咩?
有,好似KC, QC咁,低調d

artroboy 發表於 17-11-10 15:28
有,好似KC, QC咁,低調d
咁我諗, sell bonding好大機會只限中學部

DBS 奇人異仕都唔少,當中有讀書好叻或好渣嘅學生都有,有尐雖然讀書唔叻,體芸又並不出眾,但可能高中已考獲船主牌,識揸直升機!真係乜人都有....陳Sir喺另一帖透露有家長用八位數字買個學位俾囝仔到DBS讀書,咁您可想而知呢呢類學生就算成績麻麻,將來都可以用「實力」去讀世界級學府,所以呢間學校點可以用數據去衡量呢又?

ballmui 發表於 17-11-9 14:22
DBS VS SJC 如何選擇?DBS DSE RESULT 係咪冇SJC 咁好?
兩校師資如何?可否分享一下校園生活如何?THANKS!

兩間叮噹碼頭,無乜 St Joe 小學會報 DBS, 相反亦無乜 DBSPS 會無啦啦報 SJC

Soundervolt 發表於 17-11-10 15:35

DBS 奇人異仕都唔少,當中有讀書好叻或好渣嘅學生都有 ...
七位數字買學位?點買法?
‹ 上一主題|下一主題