用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

IYY 發表於 17-11-13 15:43
Daisy

唔好意思, 想問清楚你講要求高係邊間學校??  SJC 定 SPC ??
近年明顯調高學生"學術能力"要求, 其實只有DBS, 由以往50%比重, 上年開始上調至60%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 15:13
有我呢D厚多士係度, 咁D家長要諗吓點樣補強..... 睇吓可唔可以換吓強化玻璃保保個心
...

就係你搞到我要食佢!

王家爸爸    發表於 17-11-13 22:57
ANChan59    發表於 17-11-13 20:10
IYY    發表於 17-11-13 16:31

Soundervolt 發表於 17-11-13 16:29

就係你搞到我要食佢!

我衰囉

最多送多支  保心安油 俾你

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:50
事實上, 我認為SPC既增值力都係唔少嫁!

尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化 ...

「尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化咗"既直資學校」

好想知講緊邊間

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:50
事實上, 我認為SPC既增值力都係唔少嫁!

尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化 ...
邊間
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 17-11-12 13:25
你想知部分真相,我PM你吧!

貼出嚟,得罪好多友校家長網友!
PM 我
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

HappyYW 發表於 17-11-13 20:31
「尤其相比另一間中一收生水平婫美QC既男校, 同埋一D近年俾人"神化咗"既直資學校」

好想知講緊邊間:happy ...
有資格俾人"神化",間直資本身都要有番咁上下斤兩。

回覆 ANChan59 的帖子

陳先生:我也想知道真相,請也PM 我

Pls pm me

manmonster 發表於 17-11-13 11:22
回覆 IYY 的帖子

一直有看你的留言,十分難得的持平和客觀。

非常同意,我也想講這句好耐了

我雖然有睇ek,但已經比較少發言,偶爾舒發下⋯⋯在選校過程中,有一間和仔仔現讀的學校曾經在我腦中掙扎過,當然我選擇了現在這間,但心裏都曾經有少少留戀

但後來在ek見到某位此校家長一而再、再而三地為針對而針對,為反對而反對,完全非理性地緊盯著某人的回應⋯⋯漸漸地我也不再存有留戀了,反而慶幸自己現讀的學校,家長們的質素真的我好感恩我所接觸的,由小學到中學部的家長都十分好,我得到很多方面的幫助

我認識很多SJC的人和舊生。我認為這間學校最特別的地方,就是有一種能力把一大堆出身普通,甚至基層,沒什麼家底或者父母並非有錢的學生,培養成為將來在社會上非常有成就的人。有些會考是很差的,但將來都有一番成就。

不過,這間學校依家不是貴族學校(雖然佢塊地好值錢),裡面的窮人一定比另一間多很多。如果樓主想讀貴族學校,就要過九龍嗰間。

Pls PM me too. Thanks.

回覆 ANChan59 的帖子

May I know as well? Please PM me, thanks!

Chan Sir

Pls pm me

ballmui 發表於 17-11-9 14:22
DBS VS SJC 如何選擇?DBS DSE RESULT 係咪冇SJC 咁好?
兩校師資如何?可否分享一下校園生活如何?THANKS!

有 OFFER?

DBS 貴氣D。

在我來講兩間差唔多,一定係唔駛錢既SJC。

Soundervolt 發表於 17-11-10 17:57

又唔使咁睇唔開,學校都需要金錢去運作,只要學校唔係 ...

咁我估到邊個了。

IYY 發表於 17-11-11 15:14
True, SPC 只係水泡, 坊間說 band 1C 嘛 !

中西區SPC 點會係水泡?

水泡唔係咁解架。 乙二個鐵膽先係水泡。

RunningPig 發表於 17-11-11 17:44
可能因為 KC 同 QC 都有個皇字,好多人以為同級數。哈哈!

多年前,我哋老餅果代,話KC 勁過QC 喎。。。

retriever 發表於 17-11-15 09:12
中西區SPC 點會係水泡?

水泡唔係咁解架。 乙二個鐵膽先係水泡。
你似乎唔理解坊間家長近年對SPC既睇法......

如果唔叫水泡...... 咁可能要叫"雞肋"

陳Sir, 我也想知!唔該。
‹ 上一主題|下一主題