用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在荃灣聖芳濟好不好?我想申請個仔入去讀 ...
go

現在荃灣聖芳濟好不好?我想申請個仔入去讀 [複製鏈接]

聽某小學老師講,有叻仔梗係唔好入聖芳濟。但係又有朋友講,如果小朋友小學唔係咁叻,讀聖芳濟畢業後會讀得好好,識得好好做人。信邊個好?
   1    0    0    0

回覆 BrilliantDad 的帖子

個人感覺, 依間唔太差, 我見奶奶隔離有個男仔畢業於依間, 雖不是狀元, 但也有大學學位, 而且對人有禮, 又孝順, 我好簡單, 我要一個乖仔, 孝順仔, 佢全都做到

twhkleung    發表於 17-11-9 11:54

聽說荃濟現任校長從前是港華的副校長,教學生很有辦法。學生各方面都進步咗,banding升緊咁話。最緊要係教到啲學生有規矩,我同學個姪係畢業生,入咗中大,讀書時做兼職賺夠自己用之餘仲識畀家用。都算難得。教細佬考得好唔難,教佢地做好人至難。但係學校細始終唔係咁好囉!

妹妹頭 發表於 17-11-9 11:48
回覆 BrilliantDad 的帖子

個人感覺, 依間唔太差, 我見奶奶隔離有個男仔畢業於依間, 雖不是狀元, 但也有大 ...

不是本校家長,上年有機會親身和荃濟高中生一齊做長者家居探防,老師不在場的情況下,仍斯文有禮,對長者關愛

BrilliantDad 發表於 17-11-9 11:45
聽某小學老師講,有叻仔梗係唔好入聖芳濟。但係又有朋友講,如果小朋友小學唔係咁叻,讀聖芳濟畢業後會讀得 ...
叻仔..~~~ 可圈可點喎 ! 點叻先, 如果是B1生, 真係無埋由自降Banding !
荃灣聖芳濟在荃灣一向隱打隱擇, 校風唔太差 !

現任校長是港華的前副校長, 他是一位好有HEART的校長.
大部分老師都是好有HEART的.

小兒今年是荃濟中二生,佢讀得開心

學校是細, 所以校長入職一年後2016已經入紙去政府部門申請停車埸改為PLAYGROUND想給學生多D空間, 但未知政府部份是否己批.
因為如果學生在停車埸玩時整傷保險係冇得賠償
好欣賞老師同校長為左學生有更多活動空間可以讓出佢地個停車埸

BrilliantDad 發表於 17-11-9 11:45
聽某小學老師講,有叻仔梗係唔好入聖芳濟。但係又有朋友講,如果小朋友小學唔係咁叻,讀聖芳濟畢業後會讀得 ...
老師同朋友既說話並無衝突:
老師:學校成績唔係咁好, 所以叻(成績好)既學生唔會入。
朋友:學校成績唔係咁好, 但係教出嚟既學生行為好好。

little_yolky 發表於 17-11-10 13:05
朋友:學校成績唔係咁 ...
老師講成績
朋友講操行

little_yolky 發表於 17-11-10 13:05
朋友:學校成績唔係咁 ...

樓上分析得好好,兩者確無衝突,兩者說法亦相信為事實之言。

因為荃灣聖芳濟學術成果並不出色,如果你係Band 1仔,你梗唔會以佢做首、次選擇,所以話叻仔既唔揀佢係正常不過。(而我認識既人,唔介意讀男校的Band 1仔,都會將荃聖作保險線。)

我同事中都有該校畢業生(約10年前畢業),雖未有大成就,但行為、舉止都正常,人也上進,相信學校亦給了他不少正面影響。

總括來講,如果係Band 2 - Band 1c 成績,又唔介意讀男校,荃聖係不錯的選擇。

我係荃灣聖芳濟畢業生。

朋友說上星期六在荃灣大會堂有荃葵青優秀學生選舉,聖芳濟在高中及初中都有優勝學生。荃濟的高中優勝學生還代表所有優勝者發言。看來這間學校真的升緊 Level喎!

我數年前有幸地認識幾位荃灣聖方濟學生,他們都很有禮貌,幾乖仔,又受教,印象不錯!

ABC-DAD 發表於 17-11-10 13:56
我係荃灣聖芳濟畢業生。

有冇參加濟籃塾四社聯賽?

回覆 Soundervolt 的帖子

校友?
我是博社的。

我那年代有女生念中六的。

ABC-DAD 發表於 17-11-13 13:34
回覆 Soundervolt 的帖子

校友?

只是家人讀荃灣聖芳濟,佢係誠社,由天佑小學升過去,當年係余sir帶籃球校隊。

ABC-DAD 發表於 17-11-10 13:56
我係荃灣聖芳濟畢業生。
我是誠社。

可惜今時在它區, 如仍在荃灣, 真想幫阿仔升中報返荃濟。

Soundervolt 發表於 17-11-13 13:43
只是家人讀荃灣聖芳濟,佢係誠社,由天佑小學升過去,當年係余sir帶籃球校隊。
...
我果年代, 荃濟籃球隊是.....超強的。

Soundervolt 發表於 17-11-13 13:43
...
余蛇打排球先係主項。我打籃球係仙遊左肥9帶隊。
‹ 上一主題|下一主題