用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 忙碌媽媽與補習(高小)
go

忙碌媽媽與補習(高小) [複製鏈接]

一二年級時我自己handle個女既學業,可能學既野尚淺,當時成績不俗

三年級我轉左工,比上份工忙左,加上又要時間照顧細仔,阿女就開始補習。三年級既分數比一二年級低了點,不過名次同二年級都係差不多

今年四年級,功課同評估都比三年級差左,有時我也好掙扎仲應唔應該繼續補習,但係我唔可以唔返工,又唔可以只顧大女學業而不理細仔

想請教下各位jm意見,謝謝(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

可能補开呢度唔適合,要重新物色……高小同低小係唔同補法既……

你無時間幫大女,又考慮唔補習,咁你打算放手比佢自己負責?

回覆樓主:

轉半職得唔得?高小要應付呈分試,而且難嘅程度拾級而上。我眼見有一個女仔4年班科科跌(一二年班級20,30的),五年班信心明顯冇晒。
如果一定要返全職,唯有轉補習社了。

Jane1983 發表於 17-11-9 12:02

佢既性格冇可能放手,三年級半放手過,結果日日手冊都有紅筆,依賴性太強

babywoman 發表於 17-11-9 13:08
轉半職得唔得?高小要應付呈分試,而且難嘅程度拾級而上。我眼見有一個女仔4年班科科跌(一二年班級20,30 ...

轉唔到半職,工作上冇得揀

有時都會諗可以點安排將自己時間安排得好啲,但放工返到去同佢相處只有三個鐘,又要食飯又要陪細仔,仲要溫習默書,都已經冇時間溫習其他野

回覆 iluvchun 的帖子

而家係功課班/group補,定係私補? 而家補的無效,不如試個新的,一對一私補。試吓親戚朋友問吓有無好介紹。
同埋你同亞女傾吓,佢覺得學習上有乜困難,睇吓點樣可以幫到佢。

回覆樓主:

大多數人講升小四係一個gap, 課程係會明顯深咗!我個情況同你差不多,小一至小三成績尚算平穩,級考十幾,但係今次小四第一次測驗,科科都跌,平均分比以往少咗十分,真係好擔心之後成績上唔番!

回覆樓主:

夜晚可由老公照顧細仔嗎,而你專心睇大女功課,否則你好難分身喎!

回覆樓主:

既然補習之後一直成績冇突破的話,我就會轉補習囉!

Jane1983 發表於 17-11-9 12:02

Jane1983 發表於 17-11-9 13:38

而家係功課班/group補,定係私補? 而家補的無效,不如試個新的,一對一私補。試吓親 ...

而家係私補,四年級開學換左新老師,我都感覺麻麻,不過又未有成績出黎,我都唔肯定佢係唔係補得唔好

朋友親戚冇介紹呀,呢個都係朋友介紹既中介公司搵番黎,又要就時間又要就地點,搵人私補都幾頭痛

aptcan 發表於 17-11-9 18:28
夜晚可由老公照顧細仔嗎,而你專心睇大女功課,否則你好難分身喎!

唉!我老公覺得我太緊張,佢覺得個女做哂功課就得,同埋阿女而家差極都仲有7、80分,好既科目仲仍然9頭,佢角度已經係成績好,但我知阿女未盡全力。如果叫老公湊細仔,我陪多些大女,慢慢又會變左嘈交

sina60 發表於 17-11-9 18:13

大多數人講升小四係一個gap, 課程係會明顯深咗!我個情況同你差 ...

我同你一樣想法,下年就呈分,今年唔發力來年要追就加倍辛苦,到時壓力仲大

iluvchun 發表於 17-11-9 13:15
佢既性格冇可能放手,三年級半放手過,結果日日手冊都有紅筆,依賴性太強
...

欠交?哪不是補習問题,是责任問题。

呢個就真係有問題 wor!日日都有紅筆欠交。自問細個都係大頭蝦,粗心大意,對學習唔太上心之人,都未至於日日欠交,最頻繁都係一個月一兩次。我會家課欄後面間一條,畀我 tick 完成邊一項,大 d 就改變,變左每項功課後面畫個正方形空格。呢兩個方法對好有用,雖然我學校當時日日功課非常多,但都只係試過因為本身漏寫而欠交。
有冇試過行獎罰制度?如果當日抄齊做齊,賞;抄漏而欠交就小罰,有抄而欠交就大罰。

1998Ruby1998 發表於 17-11-10 04:00

呢個就真係有問題 wor!日日都有紅筆欠交。自問細個都係大頭蝦,粗心大意,對學習唔 ...

呢個係必經之路,所以要硬住頭皮去放手;高小又話呈分唔放得手、初一又話人生轉捩點⋯⋯你要有取捨㗎

回覆樓主:

會不會是價錢低老師不用心 ?

我覺得你大囡可能想引起你地注意,你地是否因小的而有時忽略左大囡?
否則 ,女仔好少日日手冊 俾老師用紅筆寫。
私補再繼續試,反正四年班仲有時間。其實唔駛出成績 ,問囡自己就知,喜歡老師嗎?聽得明嗎?如果呢兩樣都唔得,即好極有限。

甘你女成績又唔太差, 岩岩先係4年級, 亞女可能未識應..我記我我大女, 岩岩升4年級時, 做數個份功課, 做咗 成個鐘, 平時食飯前, 會做曬功課, 個時岩岩升小4 , 食飯前, 先可做完數學.... 原因係深咗, 同要寫字....不過慢慢, 佢又做會快返....不要過份擔心....

男同女, 係有分別..我明你老公話你太緊張...但佢地唔明, 中間係有competition ...平均分差小小, 排名就可去到後面.. 唔使理佢的...但我唔認同你, 又要照顧大女, 又細仔甘.....點解佢唔可以照顧細仔? 細仔幾多歲? 你而家可能仲ok, 但你不是鐵人, 不可以樣樣你都要做, c6 唔識揍就可以唔揍....

你要知道明年, 你大女程分時, 你既壓力會大 d, 細仔又大一歲, 佢又會要求多d , 你到時, 時間就好難分配... 細仔因為痴慣你, 唔會采你 c6, 就算你c6 肯揍 ...所以到頭又係你, 一個頂曬....

‹ 上一主題|下一主題