用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人accept 英藝PN offer
go

有無人accept 英藝PN offer [複製鏈接]

頭先交左留位費,二月有信通知交雜費同校服費。
媽媽係會 accept 定reject offer呢?
   0    0    0    0

回覆 rurikayuki 的帖子

我有將軍澳英藝的offer,但未決定比唔比留位費。你決定比小朋友入讀嗎?
點解揀英藝?

pcmice 發表於 17-11-9 10:32

我有將軍澳英藝的offer,但未決定比唔比留位費。你決定比小朋友入讀嗎?

網上見到九龍塘校comment有好有差,差既多數......有人讚語境好,又有人話有比較下都唔會take offer。當日面試所見,d net老師真係幾hea,無乜熱情同heart。

暫時In左兩間,其他學校都未in。細b唔知有無其他offer揀,點都要留左個位先。

rurikayuki 發表於 17-11-9 11:23

網上見到九龍塘校comment有好有差,差既多數......有人 ...

同路人,又係細B,又係暫時只有 kln tong zenith offer (暫時只in 咗zenith 同屋企樓下一間)
我又覺得面試當日D老師幾 nice wor
同埋我喺佢度上咗一堂 playgroup , 跟著個禮拜就 interview , 等in時個playgroup net 竟然認得我地,主動過來打招呼,都幾surprised
我見網上差評多,但又好似無乜好concrete 嘅例子講有幾差,大多只拋低一句佢係人都收,有得揀唔會讀
但我自己感覺又唔係直係咁差啫

loobeebee 發表於 17-11-9 11:37
同路人,又係細B,又係暫時只有 kln tong zenith offer (暫時只in 咗zenith 同屋企樓下一間)
我又覺得面 ...

我都會報名playgroup,親身感受下。

面試時本地老師ok 架。等見本地老師前,有個net 拎住個公仔好似作用係同小朋友玩,但感覺佢唔夠主動,好似企向度拎住隻公仔講英文咁,唔似係同小朋友玩

我打算週六面完其他兩家之後再決定交不交留位費。
其實英藝給我印象也是蠻好的,學校位置也好,只是好奇怪,為什麼人人都有offer?

可能一個個老師啦,我見排我女之前果個小朋友狂喊,果個攞住公仔嘅外籍男老師都有嘗試tum佢
反而我之前去greenfield interview, 個外籍女教師見我女無咩反應,都放棄了,最後2個項目都唔bother 鼓勵下佢做, just said u dun have to do it if u dun wanna do it, 就收埋d 野lu
其實佢又無講錯嘅,都系唔想勉強個小朋友,不過如果可以鼓勵多少少,唔好咁趕收工我感覺會好dd la (我個女排最後 individual in)

回覆 gretagugu 的帖子

我覺得佢咁早派offer其實系策略黎,就好似飛機超賣咁,佢預d家長如果未有其他offer都會交留位費先,尤其我依d 細b , 所以果$970可以話系實食無黐牙

loobeebee 發表於 17-11-9 13:48

我覺得佢咁早派offer其實系策略黎,就好似飛機超賣咁,佢預d家長如果未有其他offer ...

我都覺得係策略,專收細b。

其實我知有人無offer, 所以都唔係個個收

回覆樓主

恕我直言,其實「係人都收」點解會係唔accept offer嘅criteria?有人無offer,咁有offer嘅家長會覺得間學校好啲?觀乎當日6百幾人in,有無可能收哂?
Sorry我見「係人都收」老是常出現,覺得有啲無謂

shadow2017    發表於 17-11-18 11:34
hppa    發表於 17-11-16 11:25

回覆樓主

人人都收咪好囉,爭餐死收到reject我相信冇人覺得開心掛?
大b係人,細b都係人,而家社會現象就好似攪到細b想讀書都難過人,由N班已經咁competitive,為咩呢,我唔見得「人人都收」個問題係邊度,就算係策略,私校要營運要出糧燈油火蠟全部都係錢,都係好合情合理啦。
家長角度,「人人都收」唔應該係揀唔揀間學校既原因,況且收到offer點計都唔係壞事,佢大多數分校都真係大同埋課室多capacity自然高啲。
以前local家長就驚咁樣會好多雙非小朋友讀者,而家都冇雙非啦,咁最多咪多啲細b一齊讀,咁冇咩好擔心啦。

回覆樓主

其實我囡囡都有greenfield同英藝兩間am offer。

兩間既面試俾我既感覺係:
Greenfield 我係普通話老師面試,佢叫我囡玩玩具,但我個囡拎住唔肯放手,個老師好似冇乜耐性,叫我幫手叫阿囡做,咁最後我個囡都做哂老師既要求,但我感覺唔到老師既愛心。
英藝interview時,老師冇逼阿囡玩玩具,反而係同佢傾下計、玩下咁,結果係我個囡主動要表現俾老師睇,主動咁指住要玩果啲玩具,最後也全部做到老師既要求。
單睇面試,我會比較喜歡英藝。後來去了greenfield openday ,老師又好詳細好有耐性咁介紹佢地自己出品既課程,見到啲教材我都好滿意。我聽到校方有職員話佢地大概27人一班,每班有net、普、本地助教。會分月份組班,如一、二月出生一班,三、四月出生又另一班,所以家長不用擔心小孩是細b,我仲聽到佢地話仲收緊學生,如果夠人數再開一班也會加開。所以點解咁多學生都收。但我覺得冇所謂丫,反正有教無類,大家都有書讀。單睇教材和當日openday既情況,我就交左留位費了。
英藝冇openday,了解唔到間學校,雖然阿囡好鍾意間學校,但聽說英藝是用oxford套書,我屋企有oxford tree,唔知係咪同一套,如果係,果套野我可以屋企同佢睇,唔駛俾八萬蚊等老師教。另外英藝有好多負面新聞,我又唔太想阿囡讀讀下書會有記者守門口,嚇親佢,所以有offer都要諗下。

回覆 tifwanyee 的帖子

想問有咩負面新聞? 我女有o f f e r,考慮中,佢9月時有open day 另外我朋友打去約話想參觀,佢都有主任帶你tour ard

Nana12 發表於 17-11-10 18:02
回覆 tifwanyee 的帖子

想問有咩負面新聞? 我女有o f f e r,考慮中,佢9月時有open day 另外我朋友打去 ...

我都係呢度forum睇過有幾單野,本來都好想俾阿囡入,但現在猶豫,報既時候知佢英普,有net做班主任,而greenfield都一樣,所以就greenfield交左留位費了。
果啲負面評論,我未經證實,但有人咁講囉,你seach番佢學校名,有好多新聞,我未証實唔想亂講啊。

OK,thx!

因為近屋企個間有offer,所以放棄英藝。

tifwanyee 發表於 17-11-10 18:48
我都係呢度forum睇過有幾單野,本來都好想俾阿囡入,但現在猶豫,報既時候知佢英普,有net做班主任,而gre ...

啲新聞其實係已經幾年前,當時阿囡仲未入學,睇到的確好擔心,而且好深刻,的確好猶疑,諗好多野,不過,都係明顯地有人特登有目的去做,咁我有睇返校方點樣去處理,學校報左警同埋承諾每間課室都安裝cctv,而學校之後係的確做得到。我個人覺得學校係有回應呢件事同埋有去積極處理,呢個處理方法我個人黎講係可以接受既。

我小朋友n班唔係讀英藝,當時另一間學校有同班小朋友有事,完全只係能夠有老師一面之詞,小朋友又唔可以完全表達到,咁家長可以點。其實有事發生冇人想,作為家長,校方既處理同埋交代係好重要。

underline 發表於 17-11-9 22:54
恕我直言,其實「係人都收」點解會係唔accept offer嘅criteria?有人無offer,咁有offer嘅家長會覺得間學校 ...

啲講係人都收嘅人咪又係人云亦云,又唔係親身數過

回覆樓主

交左英藝留位費了。英藝你約時間去,是可參觀學校,會有人同你一起,同答你問題。睇完後感覺都唔錯
‹ 上一主題|下一主題