用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教如何查看中大/港大某学系的IB平均收生分数? ...
go

請教如何查看中大/港大某学系的IB平均收生分数?

英美大学有寫,但中大港我找不到,可以如何查看呢?

lui 發表於 17-11-9 03:31
英美大学有寫,但中大港我找不到,可以如何查看呢?

要去大學information day該學系講座,綱上無公佈,可試下在EK出post問,睇下有無家長聽完可分享

poonseelai 發表於 17-11-9 07:33
要去大學information day該學系講座,綱上無公佈,可試下在EK出post問,睇下有無家長聽完可分享
...

謝謝你。想了解心理學系IB平均收生分數。

lui 發表於 17-11-9 08:06
謝謝你。想了解心理學系IB平均收生分數。

咁啱這科八到,朋友孩子今年入港大心理系,IB conditional offer 36, 但我知他 PG40+, 另一個入中大,CO同樣36, 但這個PG唔知

poonseelai 發表於 17-11-9 09:12
咁啱這科八到,朋友孩子今年入港大心理系,IB conditional offer 36, 但我知他 PG40+, 另一個入中大,CO同 ...

多謝你!已叫阿女明年留意各大的information day.!

咁啱這科八到,朋友孩子今年入港大心理系,IB conditional offer 36, 但我知他 PG40+, 另一個入中大,CO同 ...

你好,請問知不知道CO36,計不計EE &TOK?

lui 發表於 17-11-9 09:13
多謝你!已叫阿女明年留意各大的information day.!

朋友話information day都無正式公佈,有D科如医科,法律,工程会講清楚。港大無直入心理系,可能因此CO同入social science 相近,第二年才選major,港大雖無subject requirement, 但会用到biology知識,有修会適應快D。中大有分直入心理系,要求可能要40+, CO36不是直入心理系,第二年才選

poonseelai 發表於 17-11-9 09:34
朋友話information day都無正式公佈,有D科如医科,法律,工程会講清楚。港大無直入心理系,可能因此CO同 ...

明白。見到HKU subject requirement is good grade in maths (心理系)。阿女有修Biology.外國U 幾乎全要Bio + Maths (有d 要HL).

港大心理系俾CO予36分既IBDP學生, 參考你朋友既例子, 或者可以考慮用以下既估算方式:

港大心理系, 其實應該係港大Soical Science (心理學係呢個科其中一部份主科), JUPAS code 6717.

2016年, 呢科既Best 5 DSE收生平均分係27, 4C+2X 平均分要求係 30

再用UCAS既換算, DSE 5級 = IBDP 6級

咁IBDP既收生要求,
- 對照4C+2X既要求, DSE 30分 (平均各科攞5級), 即 IBDP 要各科平均攞6級, 即約36分 (未計TOK, EE)
- 對照DSE Best 5, 27分即係平均各科攞5級再高一點, 即 IBDP 也是要各科攞6級, 即約36分 (未計TOK, EE)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BBHHO 發表於 17-11-9 09:26
你好,請問知不知道CO36,計不計EE &TOK?

36/45

poonseelai 發表於 17-11-9 10:08
36/45

thanks for the info

hkpapa852 發表於 17-11-9 09:40
港大心理系俾CO予36分既IBDP學生, 參考你朋友既例子, 或者可以考慮用以下既估算方式:

港大心理系, 其實應 ...

DSE5=IB6, 是已IB HL計,因此IB36包括TOK&EE, 是合理的,對嗎?其實TOK真係等如謮多一科

poonseelai 發表於 17-11-9 10:40
DSE5=IB6, 是已IB HL計,因此IB36包括TOK&EE, 是合理的,對嗎?其實TOK真係等如謮多一科
...
只係一個建議既計算方式啫!

咁鬼香港D大學, 對NJ既要求, 透明度咁低, 真係吓吓好似要買海觧咁咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

想多口問建築學系知唔知?thanks

poonseelai 發表於 17-11-9 10:08
36/45

36/45就不是超難。UCL糸38-40。

hkpapa852 發表於 17-11-9 09:40

港大心理系, 其實應 ...

Thanks

回覆樓主

請問有 Law 的資料嗎?School counselor 話要求分數不太高。

Chole 發表於 17-11-10 11:34
請問有 Law 的資料嗎?School counselor 話要求分數不太高。

有聽過今年港大法律conditional offer 38/42

poonseelai 發表於 17-11-10 13:51
有聽過今年港大法律conditional offer 38/42

I see.  Thank you!

poonseelai 發表於 17-11-10 13:51

/42 何解?

我去 BBA + LLB double degree , 佢地話 min 38.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.