用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st Stephens girls
樓主: brima
go

st Stephens girls   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-13 15:21
要5+以上有50%..... 其實最top的B1A中學, 都可能只有5科有呢個水平

聖提女子近年有講過中文和英文既5+比 ...
難怪佢都想轉直資揀學生
從中學部家長口中得知,chem的成績大部分係4~5*,但少5**

fcatherinehk 發表於 17-11-13 15:12
反而我都想知道佢地某D科的5+率,但搵唔到,從中學部學生口中得知英文科,英文文學,通識,Chem,Phy 成績比 ...
From 2015-16 school report of SSGC:
5+ Percentage

Chi : 24.8%
Bio : 22% (5* or above)
Chem : 37%
Phy : 67%

daisy17772 發表於 17-11-12 23:05
我沒有詳細記住, 不過我有印象, 前三、四年的數據 ,他們亦有 四成入到3大。 不過我的印像未必準確。

...
學校好強調中小幼一家的概念,old girls 的bonding亦好好。好多old girls的女兒亦返去讀。

小豬脾 發表於 17-11-13 20:27
From 2015-16 school report of SSGC:
5+ Percentage
Thank you so much for your sharing!
另外上年簡介會有顯示Eng Lang. 5+率 above 50%

小豬脾 發表於 17-11-13 20:33
學校好強調中小幼一家的概念,old girls 的bonding亦好好。好多old girls的女兒亦返去讀。 ...

係喎,Open day見好多Old girls帶埋一家大細返學校,唔同國藉都有。同埋我見幾乎所有學生都充滿笑容,感覺無咁死板

fcatherinehk 發表於 17-11-13 20:45
Thank you so much for your sharing!
另外上年簡介會有顯示Eng Lang. 5+率 above 50%

2015 DSE 5+
Physics: 81.3%
English: 57.9%
Liberal St: 48%
BAFS: 43.8%
ICT: 33.3%

2016 DSE 5+
Visual Arts: 50%
English: 51.2%
Physics 66.7%
History 54.5%
M2 75%
Music  50%
Geography 33.3%

Bluegene 發表於 17-11-13 22:40
2015 DSE 5+
其實有直小SH SPSS SSGC dse 各有各強 ,overall表現 也差不多。

Bluegene 發表於 17-11-13 22:40
2015 DSE 5+

成績都唔錯喎!
協恩Phy都係8×%,Eng 52.8%,
BPS Phy 47.8%,Eng 58.2%,但Chem有72.4%
MSS 的Phy Chem Bio無一科over 80%,不過Eng,M1 有7×~80%,
YWG Eng. 51~52%

LingChiBaBa 發表於 17-11-12 18:05
因為保留位就一定要收揀乙一嘅直屬小學Band1&Band2學生。基本上會有約9成上中學(有少部份跳船及很少部份Ba ...

其實除左比較成績外,請問這間學校嘅校風如何呢?校內讀書氣氛濃厚嗎?學校會不會緊張學生成績?佢地重視全人發展,多不多機會給學生發揮?

suzuki12 發表於 17-11-14 00:23
其實除左比較成績外,請問這間學校嘅校風如何呢?校內讀書氣氛濃厚嗎?學校會不會緊張學生成績?佢地重視 ...

頭3個問題我相信與其他傳統女校分別不大,不過學校相對自由。

個人認為All round Education 同 Globalization 是Band 1學校大勢所趨。

fcatherinehk    發表於 17-11-14 12:48

brima 發表於 17-11-8 19:06
我校今年收左6個,應該全部自行入,因為不同區,所以應該不只級10內,我校男生比女生多好多。
...

你說得對,頭10名內的女似得4個,果D女有D不是入ying wa, 所以你说得對
:-D :-?

fcatherinehk 發表於 17-11-13 20:45
校長提及過上年是特別好成績的一年

crazyhippo 發表於 17-11-14 23:37
校長提及過上年是特別好成績的一年
上年有6科的5+率達50%或以上
今年3322率比上年更好,等睇report再睇5+率

crazyhippo 發表於 17-11-8 19:55
佢地睇咩真係吾知, 當年有人級名次吾前, 又無特異功能, 都收!!  一地爛眼鏡. ...

‹ 上一主題|下一主題