用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st Stephens girls
樓主: brima
go

st Stephens girls   [複製鏈接]

fcatherinehk 發表於 17-11-10 23:21
明天我去ssgc中一入學簡介會,聽完睇下有咩資料分享

請問簡介會有沒有講面試日期?

I think they mentioned March 3rd and March 10th...

high 發表於 17-11-11 21:56
請問簡介會有沒有講面試日期?
有講,3月,但我無寫低邊一日。我記得自行分配學位會分2日進行面試,其中一日好似响3月10日,另一日唔記得,可以打電話問一問學校確實日期。 今日老師話申請表格已經可以在學校網頁內download.

meejh 發表於 17-11-11 22:47
I think they mentioned March 3rd and March 10th...
Thanks for your sharing & kind reminder

fcatherinehk 發表於 17-11-12 00:35
有講,3月,但我無寫低邊一日。我記得自行分配學位會分2日進行面試,其中一日好似响3月10日,另一日唔記得, ...

謝謝你

s583057a 發表於 17-11-11 12:09
DSE成績較其他名校差, 主要原因是三分一學生在中四退學到外國讀書!

SSGC DSE成績較其他名校差, 我認為原因是中學收了約9成直屬小學學生,其中的band2尾至band3學生,在初中往往是留級或補考升班的。

SHCC情況也差不多,直屬小學跳船比SSGC嚴重。

要極速改善DSE成績,可能要學九龍區2女校,不過人地唔係津校喎。況且,這未必是這2校的宗旨。

zitaeric 發表於 17-11-11 14:48
我吾知有冇記错,上年簡介会校長叫在場家長放心,那個數字只預測中學部全收全部小學部學生剩餘的學位。但 ...

如果中學衹收45-50%直屬小學學生,咁SSGPS咪有一半Band3學生

anthony010103 發表於 17-11-10 22:24
但Ssgc 實力不多公開,科目強項難以參考,其實有公開資料嗎?

SSGC不像SHCC般在校內完全公開資料,衹能在學校報告找到丁點數據。

我也衹在細女中三選科時與學科負責老師了解多一些。

LingChiBaBa 發表於 17-11-12 13:35
如果中學衹收45-50%直屬小學學生,咁SSGPS咪有一半Band3學生
因為有人跳船,ssgps 直屬保留位夠收晒全部想直上中學的學生。但因為保留位只比 Band1,2嘅學生,中學要用自行位收Band3學生。所以每班小六都有幾個要去中學面試先至收番。

Bluegene 發表於 17-11-12 14:06
因為有人跳船,ssgps 直屬保留位夠收晒全部想直上中學的學生。但因為保留位只比 Band1,2嘅學生,中學要用自 ...

呢個我清楚,當年我細女話俾我聽佢有friend收信,學校叫班Band2尾至Band3學生記得交自行張form。

所以我意思係嗰位網友資料不乎。

LingChiBaBa 發表於 17-11-12 14:00
SSGC不像SHCC般在校內完全公開資料,衹能在學校報告找到丁點數據。

我也衹在細女中三選科時與學科負責老 ...
份年報顯示冇一半人3大、我有些意外,反而spss dse 不算標青也有約一半人入三大,真r頭、我可能不會分析報告內啟示!

anthony010103 發表於 17-11-12 16:01
份年報顯示冇一半人3大、我有些意外,反而spss dse 不算標青也有約一半人入三大,真r頭、我可能不會分析報 ...
因為太多中產或以上,若早期成績不符理想就F3跳船出國。若留考DSE則視乎可否入心儀的大學及科目,否則亦係揀出國。

LingChiBaBa 發表於 17-11-12 13:35

上年有家長擔心太少位所以問,我自已筆錄,我同行朋友同聽到,或者年年吾同
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 17-11-12 17:03
上年有家長擔心太少位所以問,我自已筆錄,我同行朋友同聽到,或者年年吾同
...

因為保留位就一定要收揀乙一嘅直屬小學Band1&Band2學生。基本上會有約9成上中學(有少部份跳船及很少部份Band3上唔到),如果話45-50%,我諗係直屬小學學生佔S1嘅比例。

Bluegene 發表於 17-11-12 14:06
因為有人跳船,ssgps 直屬保留位夠收晒全部想直上中學的學生。但因為保留位只比 Band1,2嘅學生,中學要用自 ...
對,其實學校都好念學生之情,用自行位+乙部儘量收返晒自己學生

Bluegene 發表於 17-11-12 16:32
因為太多中產或以上,若早期成績不符理想就F3跳船出國。若留考DSE則視乎可否入心儀的大學及科目,否則亦係 ...

好多讀完中三/中五走去英國讀書,或轉國際學校。不只成績差的會轉,以往有top tier學生都會轉。
某雜誌曾訪問一位聖士提反女生,由小學讀到上中三後,轉讀Island School,之後用IB 高分成績報jupas入了CUHK醫科。
去年和前年都有學生照考DSE入醫科,不過人數當然無神校咁多啦!

fcatherinehk 發表於 17-11-12 19:03
好多讀完中三/中五走去英國讀書,或轉國際學校不只成績差的會轉,以往有top tier學生都會轉。
某雜誌曾訪 ...

I read similar article from Smart parents vol 388 ,she was admitted to  cuhk mbbs.

回覆 anthony010103 的帖子

Thanks for your reminder! I mixed up~

fcatherinehk 發表於 17-11-12 19:03
好多讀完中三/中五走去英國讀書,或轉國際學校。不只成績差的會轉,以往有top tier學生都會轉。
某雜誌曾 ...
轉IS或到外國的,主要是逃避DSE中文科。

anthony010103 發表於 17-11-12 16:01
份年報顯示冇一半人3大、我有些意外,反而spss dse 不算標青也有約一半人入三大,真r頭、我可能不會分析報 ...

sorry 插咀講句。spss 入3大,無一半,佢 report 寫入3大約一半的base, 應只係指入本地degree programme 的女仔。

其實過往ssgc 雖然入本地degree 人數比例不算高,但該人數入三大率就不俗。上年數據未睇,所以不清楚。
‹ 上一主題|下一主題