用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st Stephens girls
樓主: brima
go

st Stephens girls   [複製鏈接]

daisy17772 發表於 17-11-12 21:45
sorry 插咀講句。spss 入3大,無一半,佢 report 寫入3大約一半的base, 應只係指入本地degree programme  ...
SSGC近年入三大都低於3成,早幾年的annual school report有水份,並不可直接計算到入三大人數,所以有mis-interpreatation,以致令人覺得高於3成。自從轉校長後,school report寫得清楚好多。

小豬脾 發表於 17-11-12 22:54
SSGC近年入三大都低於3成,早幾年的annual school report有水份,並不可直接計算到入三大人數,所以有mis-i ...

我沒有詳細記住, 不過我有印象, 前三、四年的數據 ,他們亦有 四成入到3大。 不過我的印像未必準確。

呢間學校 會主動叫band2尾band3嘅學生,自行填返自己學校, 用面試來入中學 ,我估全港都冇乜邊間 傳統 名校 會咁做。 咁呢樣嘢, 有教無類 ,真係值得讚賞, 但係對於果啲學生 就唔一定係好事。 勉強未必會有幸福。 我個女嗰間 一定唔收band 3, band two成績比較差嘅, 入到 ,都讀得唔好, s1 真係要留班.

SSGC近年入三大都低於3成,早幾年的annual school report有水份,並不可直接計算到入三大人數,所以有mis-i ...
True

LingChiBaBa 發表於 17-11-12 18:05
因為保留位就一定要收揀乙一嘅直屬小學Band1&Band2學生。基本上會有約9成上中學(有少部份跳船及很少部份Ba ...
都係你心水清, 明白所謂只收到40%-50%小學部學生既"問題"

聽番嚟既資料, 大家要用心加少少分析, 唔好只係人云亦云就算

SSGC中一全級~180人, SSGCPS小六近年一級都只係得~100人

就算收晒100%小學部既學生, 仲有至少80個街外位 (當中有54個自行, 2個甲部, 10個重讀位, 其餘統一)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

近年能透過DSE有50%學生入到3大既學校, 每年都大約10間, SPSS, SSGC, SH都唔會名單中

以成績計, 港島區女校, 名顯較出色既其實只有呢4間:

SPCS, BPS, MSS, YWGS

其餘既, 大致可分呢兩級:

SH, SSGC, SC, TLHK

SFCS, CC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-13 09:29
近年能透過DSE有50%學生入到3大既學校, 每年都大約10間, SPSS, SSGC, SH都唔會名單中

以成績計, 港島區女 ...

請問Spss呢?

eli_leung 發表於 17-11-13 11:07
請問Spss呢?
你想問乜?

hkpapa852 發表於 17-11-13 11:09
你想問乜?

我諗佢想問跑馬地聖保祿(津校)
同呢幾間港島女校dse三大成績比較

LinusYip 發表於 17-11-13 11:24
我諗佢想問跑馬地聖保祿(津校)
同呢幾間港島女校dse三大成績比較
DSE成績, 同坑真, 聖提女子(有公佈成績既科目)差不多

至於入3大率, 正常B1B水平:

畢業年度

3大比例

2012-2013

33.92%

2013-2014

~27.26%

2014-2015

<=37.23%

2015-2016

37.62%

2016-2017

<=33.48%

SSGC近年入三大都低於3成

又係邊度嚟既流料呢? 過去4年, SSGC只有1年入3大率低過30%

畢業年度

3大比例

2012-2013

31.91%

2013-2014

30.96%

2014-2015

40.45%

2015-2016

27.87%

2016-2017

未公佈

其實入3大率多少, 根本不能直接反映學校既成績.

SPCS今年入3大率係3年新高, 但DSE成績郤係3年新低, 有好既的選科策略, 只要學生/家長配合, 要"谷"高個3大率, 其實唔難

fcatherinehk    發表於 17-11-14 23:10

hkpapa852 發表於 17-11-13 09:26
都係你心水清, 明白所謂只收到40%-50%小學部學生既"問題"

聽番嚟既資料, 大家要用心加少少分析,  ...
SSGC 舊年收哂附小學生,但因附小都有同學跳船,所以都差不多有半數的位供外校小六生申請。

小豬脾 發表於 17-11-13 12:53
SSGC 舊年收哂附小學生,但因附小都有同學跳船,所以都差不多有半數的位供外校小六生申請。 ...

SSGC 舊年收哂附小學生

唔...... 坦白講, 我唔太相信SSGC會用自行既位收番個少許份B3學生, 所以就算無人跳船, 都一定唔會收得晒

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:44

唔...... 坦白講, 我唔太相信SSGC會用自行既位收番個少許份B3學生, 所以就算無人跳 ...
SSGC是否捈揀人見? 咁自行街外生是否比較難?

hkpapa852 發表於 17-11-13 13:44

唔...... 坦白講, 我唔太相信SSGC會用自行既位收番個少許份B3學生, 所以就算無人跳 ...

你可以選擇唔信,但這個係事實。早兩年確實試過冇收哂,但之後再,又收番多喲。

deleted

HM168 發表於 17-11-13 14:10
SSGC是否捈揀人見? 咁自行街外生是否比較難?
學校講明會用自行+叩門來收返小學band2~3學生,不過人數不是太多,應該大概10個吧。 乙部收返晒小學band1~2學生後,校外生仍有很大機會抽中的

中學部簡介會只說了3322率是87.5%及3大分佈率。除了某些神科, 我個人認為三大率參考值一般,因為某D科目三大反而不是強科,例如音樂,放射,物理治療,設計等。以我個人為例,我是修音樂的,一定會揀APA,無理由迫我去入3大音樂系,除非APA唔收。

簡介會提到某D成就: 有3個學生獲得卓越獎學金,其他有1個地理獎,1個科學獎,世界學者盃香港區冠軍,另外有D音樂獎(德國,意大利)和體育獎。

關於入3大率, 有寫得咁清楚咩?  中西區間間的data 都吾清吾楚喎

反而我都想知道佢地某D科的5+率,但搵唔到,從中學部學生口中得知英文科,英文文學,通識,Chem,Phy 成績比較好。

我睇返bps,mms,ywgc的dse result, ywgc的無bps和mms咁好,只有一科Eng Lang.5+率高過50%,其他科都低過50%,2016年無一科高過50%。

fcatherinehk 發表於 17-11-13 15:12
反而我都想知道佢地某D科的5+率,但搵唔到,從中學部學生口中得知英文科,英文文學,通識,Chem,Phy 成績比 ...

要5+以上有50%..... 其實最top的B1A中學, 都可能只有5科有呢個水平

聖提女子近年有講過中文和英文既5+比例, 不過有時只係話較全港平均高, 有時有實際數字

數學同LS就只有2+

至於其它科目, 同聖心一樣, 無向街外人公佈過

‹ 上一主題|下一主題