用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 17-11-10 02:16
唔但衹英語水平、口音、mindset, 仲有一個文化認同問題。
如果細細個就讀 IS, 明明本身系土生土長的中國人 ...

毋忘初衷!

IS 課程設計,是給在港的外國人學生,及在港有外國護照的港人學生就讀,目的是培育世界公民。

只是近年多了一班沒外國護照/居留權的本地學生入讀,也完全不是問題。

但絕不可因為這關係,改變國際學校原本成立的用意!

回覆樓主:

其實去到接近青春期先嚟轉校,仲要學校文化背景咁唔同,真係要關心吓小朋友係咪埋到堆囉。

Activehealth 發表於 17-11-10 08:52
毋忘初衷!

IS 課程設計,是給在港的外國人學生,及在港有外國護照的港人學生就讀,目的是培育世界公民。 ...

對!

little-pig-pig 發表於 17-11-9 18:59
其實我覺得口音都其次,最唔同係mind set。一個小朋友自細係IS讀書,佢思想時(包括自言自語時)係用英文, ...

我好大個才到英國讀書,無 native 說話能力,但我講英文絕對不會在腦中翻譯。甚至會發英文夢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Activehealth 發表於 17-11-9 20:29
完全同意。

你睇Miss HK十優麥小姐喺YouTube 嘅英文訪問就正正反映呢個問題。

不完全同意。 Obama 可能是史上最好的 public speaking president. 但講野一樣有大量 pause.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Activehealth 發表於 17-11-9 20:29
完全同意。

你睇Miss HK十優麥小姐喺YouTube 嘅英文訪問就正正反映呢個問題。

對對對!

Activehealth 發表於 17-11-9 21:18
我嘅意思唔係單只口音,最重要係語法,用中文諗野,講英文時要中譯英問題,英文變咗Chinglish...
There is no free lunch in this world, when someone thinks first and foremost in English, may be he/she won't speak Chinglish, but might speak Englese.
Most Hongkongers seem to mind Chinglish but not Englese, so I guess despite all the discussions about how important Chinese is, at the end of the day there is still a preference :).

FattyDaddy 發表於 17-11-10 11:03
There is no free lunch in this world, when someone thinks first and foremost in English, may be he/s ...

I think in Chinese when speaking Chinese, and in English when speaking English.  Most dreams in Chinese but some dreams in English.

what does that make me?   Definitely not Englese, may be a bit Chinglish?

大家對IS的印象還停留在十年前,以為讀IS中文一定很差,其實我之前都是這樣以為。小女都讀IS,還是很少香港人選的IS,因為本校中文課很少,程度也不深。令我詫異的是,一次生日會上問起大家的課外活動,原來小女有很多金頭髮的同學都有去學中文,反而自己的女兒是少數沒有去學的人之一,因為小女之前讀本地幼稚園,寫中文都可以,我就沒有那麼緊張,但之後也幫小女報了中文課。我想帶出的主題是,中文好不好很大程度上看家庭重不重視,而且小女呢代IS畢業生同十幾年前的IS畢業生的中文程度又不可同日而語,因為多了很多人重視中文。

Koala0000 發表於 17-11-10 19:32
大家對IS的印象還停留在十年前,以為讀IS中文一定很差,其實我之前都是這樣以為。小女都讀IS,還是很少香港 ...

對呀!
而家is中文課部分學校用繁體字,老師來自台灣,國內,但大都係外國修讀完來港教,師資不容置疑。
而且照樣有默書,考評,只是冇左閱讀理解,一樣照教人感句,人動句,擬人句,排比..........

skmibb 發表於 17-11-10 20:47
對呀!
而家is中文課部分學校用繁體字,老師來自台灣,國內,但大都係外國修讀完來港教,師資不容置疑。
...
同local 还是有很大距離就像first and second language 的分別,

73662710 發表於 17-11-10 22:09
同local 还是有很大距離就像first and second language 的分別,

夠用就可以了。
在家中都係以中文為主,睇書照睇返合年紀嘅書,例如寓言故事(指初小),大都會自己讀。其實讀唔讀國際,在家中都係咁教咁睇。又有公公婆婆同佢講中文,阿嫲更唱「上海灘」,粵曲之類。小朋友無拿拿都會唱兩句。出街照樣認讀餐牌,路牌。

在我角度嚟講,學會致用好過做堆啲無謂練習。

skmibb 發表於 17-11-10 22:23
夠用就可以了。
在家中都係以中文為主,睇書照睇返合年紀嘅書,例如寓言故事(指初小),大都會自己讀。其 ...

同意,我們對於英文也是抱有同樣心態。

73662710 發表於 17-11-10 22:29
同意,我們對於英文也是抱有同樣心態。

所以家長讓子女讀國際,根本不是想英文好,擁有外國口音,最重要係個教育模式,雖然初小學得淺,但卻學得好深入,根基學得好扎實。到高小就能發揮所學,靈活運用。

可能我做呢個選擇比較容易⋯⋯我個仔一出世就輸左(8月),無IS都唔知邊度收留佢。魚與熊掌不可兼得,我們只想小孩自由發展,如果他不喜歡中文就隨便他吧,反正有很多不懂中文的海外華人都很出色,我又不覺得Chinese一定要叻中文喎~

Activehealth 發表於 17-11-10 08:52
毋忘初衷!

IS 課程設計,是給在港的外國人學生,及在港有外國護照的港人學生就讀,目的是培育世界公民。 ...

其實,我剩系想問,有無人識 D 國際學校畢業生有文化認同問題?

即系,自己明明土生土長,但係又好似同其他香港人唔同。自己唔系外國人,但系又唔系好似香港人?

kwunpa 發表於 17-11-11 04:04
其實,我剩系想問,有無人識 D 國際學校畢業生有文化認同問題?

即系,自己明明土生土長,但係又好似同 ...

如果連廣東話也不會説,去茶餐廰也叫不到野食的我覺得會。但一般廣東話流利的,地道過地道,語言不止用作溝通,也是帶你走入文化圈子的一條key。我見很多6/7歲的IS小孩,父母都説孩子上小學後開始不説母語,我看見的都是那些父母不消第三句自己又説回英文(還要是港式),不夠堅持。反而我見父母自己英文冇咁好,堅持説中文的,很多孩子長大了都中英文流利,這個對他們在香港成長和將來生活會方便很多。朋友的先生是IS大的香港人之後去外國,朋友投訴他連自己叫人來處理家中維修都處理不到,因為完全不懂廣東話。

964000 發表於 17-11-11 07:37
如果連廣東話也不會説,去茶餐廰也叫不到野食的我覺得會。但一般廣東話流利的,地道過地道,語言不止用作 ...

所以幾時都係話家庭教育比學校重要。

Koala0000 發表於 17-11-10 19:32
大家對IS的印象還停留在十年前,以為讀IS中文一定很差,其實我之前都是這樣以為。小女都讀IS,還是很少香港 ...

最後都糸家長自己教同外補,同學校中文程度沒係

964000 發表於 17-11-11 07:37
如果連廣東話也不會説,去茶餐廰也叫不到野食的我覺得會。但一般廣東話流利的,地道過地道,語言不止用作 ...

自己有無文化認同問題就不清楚,但與學校(esf)老師校長多次溝通,他們都對對回家不講中文講英語的中國家庭表示出極不欣賞,多次強調回家要講母語不能放棄。
‹ 上一主題|下一主題