用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

964000 發表於 18-4-6 16:38
其實點解連英文都學校學唔到要再補,像phonics 好多學校自己都有教,唔明點解咁多人又要再出去學,可能想 ...

好似phonic,每個小朋友吸收能力唔同,有d一點就明,有d需要慢些。當老師同家長講你小朋友仲未拼到字,要家長幫佢,咁我諗好似我從小冇學過又點教,咪最後逼住錢去補。有時唔係要鬥或學左先,係老師話你追唔到,已經要去補,同埋老師唔會比extra 時間為左你在班上補。而且都唔想影响班上進度。所以我明不是個個 IS 家長為補而補。真係有需要

behd 發表於 18-4-6 16:58
好似phonic,每個小朋友吸收能力唔同,有d一點就明,有d需要慢些。當老師同家長講你小朋友仲未拼到字,要家 ...

......

behd 發表於 18-4-6 16:58
好似phonic,每個小朋友吸收能力唔同,有d一點就明,有d需要慢些。當老師同家長講你小朋友仲未拼到字,要家 ...

這和lS的可貴之處背道而馳。lS的可貴之處是尊重孩子自我的發展進程,唔係太離譜,不會干涉。學業標準定得寬鬆。

回覆 behd 的帖子

唔係好明,國際學校沒有分組上課嗎?我以為大部分國際學校都會將學生按能力分幾組上課,叻嘅可以學快d,能力平均嘅就慢慢學......

ACE2126 發表於 18-4-6 15:10
Shadeslayer兄,然則何謂正確心態?全盤西化?

正確心態

我應該無提過正確心態。因為心態難言正確不正確。我係話本地教育心態。我哋不能說本地教育心態是正確還是不正確。只有相對的好坏處。

全盤西方教育

即西方教育學制,expat 老師管理層執行西方教育理念,收學生的家庭價值觀比較 in tune。 少為香港環境調節教學。例如 Kellette, Harrow.

甚麽國際學校不是全盤西方教育?所有希望中西合壁,找到平衡的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chumiguan 發表於 18-4-5 11:49
本人由小學讀天主教女校到中學。就是由Bible教出來,亦係嗰個年代算是西化。其實local school 課程係無教中 ...

未讀過真係feel唔到佢嘅好...
我仔入IS kinder後變得開朗活潑,像脫胎換骨。學英文也遠比我當年輕鬆,單靠日常對話和睇電視已能學懂簡單英語對答,grammar也正確,不需像我們一樣背幾百個tense, prepositions但仲係會錯。我也欣賞IS重視閱讀的風氣,可成就終身學習。像我和身邊的local school graduates,十個有九個都做不到,大家考晒大學畢業試就一本書都沒再看過了。

mandy_ng207 發表於 18-4-6 17:50
回覆 behd 的帖子

唔係好明,國際學校沒有分組上課嗎?我以為大部分國際學校都會將學生按能力分幾組上課, ...

低年級英文堂沒有分組,只有math and Chinese 有。可能間間IS 不同

回覆 behd 的帖子

謝謝回答,我報名前都問清楚先。

其實點解連英文都學校學唔到要再補,像phonics 好多學校自己都有教,唔明點解咁多人又要再出去學,可能想 ...

Is 上個d不是純英文、好多時包critical thinking and reading.

lui 發表於 18-4-6 18:52
Is 上個d不是純英文、好多時包critical thinking and reading.

但老師不是應該上堂時巳教授,或老師都旨意學生會外補所以求其教

回覆 ACE2126 的帖子

其實做香港人食全西餐是要有冒險精神的。即使金錢問題可以解決,孩子能否適應外國生活也是未知數,回港的話又要有一定中文水平。不過食得鹹魚抵得渴,揀得西餐就要正宗,怕肥就唔好食西餐啦。

mandy_ng207 發表於 18-4-6 20:04
回覆 ACE2126 的帖子

其實做香港人食全西餐是要有冒險精神的。即使金錢問題可以解決,孩子能否適應外國生 ...

食開全西餐,點會水土不服。中文當然要考慮。

因為咁,做成香港和内地有大量要求中西 fusion 菜的食客。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 18-4-6 19:55

但老師不是應該上堂時巳教授,或老師都旨意學生會外補所以求 ...

但事实真糸,個几間著名的,入去除了IS,就系个几間top local 的。

lui 發表於 18-4-6 20:52
但事实真糸,個几間著名的,入去除了IS,就系个几間top local 的。

其實我只是覺得現在的人會不會太依賴補習,反而沒有了自學能力。我小時候覺得上課不足,會自己去找課外書,自己摷其他學校書單找參考書,自己研究下隔離個同學點解咁高分偷下師(講緊高小咋),但如果只是靠補習,沒有自學能力,補到入牛津都冇用,第日出來做野好快現形。

964000 發表於 18-4-6 21:17
其實我只是覺得現在的人會不會太依賴補習,反而沒有了自學能力。我小時候覺得上課不足,會自己去找課外書 ...

IS小學補習,好多係無需要。小朋友時間多,父母錢多,又期望高,就想幫小朋友提升。補唔補,補邊科,點補法,有無意思,如人飲水冷暖自知。

我小朋友而家零補習,但有朝一日有個曠世名師,可以啟蒙到佢,幫佢打通任督二脉,升足幾個level……都咪話唔tempting  

現在多左local 家庭把仔女去IS,就會多左人補。I但其實讀得1S,好少見人話補習。

Jane1983 發表於 18-4-6 22:15
IS小學補習,好多係無需要。小朋友時間多,父母錢多,又期望高,就想幫小朋友提升。補唔補,補邊科,點補 ...

That’s my point, 如果有「用」老實說我都唔執輸。但講緊IS幼稚園初小,好似k2 phonics, IS學校都有教,出去補只是學快一點? 公文「操數」自己買本練習計下都可以吧,而且只是操運算,本人覺得運算不是真正的數學。有這樣疑問因為身邊不同IS的local小朋友都補緊phonics/數etc, 我稔緊我是否missing something ?

964000 發表於 18-4-7 10:29
That’s my point, 如果有「用」老實說我都唔執輸。但講緊IS幼稚園初小,好似k2 phonics, IS學校都有教, ...

除非小朋友真係好差,跟唔到課程,提唔起興趣,屋企又教唔到,咁補習可能係無辦法中的辦法。

但你話補習可以提升好多,可能有呢d好老師,但我暫時唔識。

回覆樓主

大家成日講中西合璧,bilingual,但就係好難取到平衡。
有個問題想問,耀中係咪似中餐多D?
但又加咗外國廚師,在煮的過程用咗西方模式,但食客又怕太多中國人在餐廳內,最後感覺會唔會兩頭唔到岸?
不如食番LS全中餐算了,而且平D!

‹ 上一主題|下一主題