用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

回覆 kwunpa 的帖子

謝謝賜教。我對猶太文化不認識。
中西之說,中乃中國文化,西泛指歐西主流文化。

唯有讀書高,或者猶太文化舉之,但似乎不是英美加德澳盛行的看法。

回覆樓主

本人由小學讀天主教女校到中學。就是由Bible教出來,亦係嗰個年代算是西化。其實local school 課程係無教中國傳統觀念,教academic 為主。International school 亦唔係無教中國文化, 會慶祝中秋節及新年。中國人觀念同文化係父母行出來, 唔係靠學校。

其實我父母個年代催谷我考入名校(小四先考入), 同我報N個興趣班, 同依家呢個年代啲父母做法一樣。我自己讀過名校,唔會對名校趨之若鶩, 反之, 更對國際學校趨之若鶩。因為若是對依家教育制度有啲理解,傳統模式有點認知, 就知道依家local school 教學模式不會培養出未來需要有的skill set 的人。我深信IS 模式會教到critical thinking, creativity, initiative to learning, exploration skills, open minded, planning etc. 之前有post 已經講過IS primary 係會train 呢啲。我阿女Year 2 已經讀同寫好多嘢。學會plan experiment, execute their plan, and write up observations and findings. 我去完Student Led Conference 感覺amazing! 我中學Phy Chem Bio 先有咁教。佢活潑好學完全係我想要develop嘅特質。反之, 我朋友及同事間的小朋友, 無聽到一個有興趣讀書, 個個都struggle 每天完成功課默書考試, 唔喜歡讀書。我倆公婆覺得俾佢細細個開始讀IS完全正確及worth。大咗先讀會Miss 咗好多好多嘢。

回覆 chumiguan 的帖子

淨係冇時間睇書已經好大影響, 莫講話其他.

torunpoland 發表於 18-4-5 09:17
回覆 kwunpa 的帖子

謝謝賜教。我對猶太文化不認識。

其實明你意思。猶太人雖然認爲知識至上,也會要求孩子背經典,但他們的教育都會培養孩子靈活思考、創意、批判精神;不像東亞學校,衹注重操操操、考試高分,培養奴才。

freespeech 發表於 18-4-4 21:33
我想問,你計左LS的補習費未?真的慳六年錢?

政府Ls 唔要交學費,私校5000-8000當你要補習每月最多補一萬幾已好足夠。IS 學費已15000-20000幾未計加埋補習,補IB 都要1000多per hr點計對都喺讀LS 慳好多.

chumiguan 發表於 18-4-5 11:49
本人由小學讀天主教女校到中學。就是由Bible教出來,亦係嗰個年代算是西化。其實local school 課程係無教中 ...

香港整個教育制度,目的係幫助英國去訓練出本地精英,係殖民時代服務英國來統治香港。整個系統設計並不要求任何創意,相反,跟足程序係最優先。

而國際學校由於係跟世界課程,無論係AL, IB 同AP等等,佢地本身要因應世界潮流,變更教育制度,與時俱進。所以小朋友所學的都是用來應付未來社會競爭。

香港教育制度就如8達通,佢有佢服務對象,但國際學校就如apple pay,你美國又用得,歐洲又用得,仲要同支付寶同google pay競爭,幾年就review下有冇野要變。

正如今日大公司已經用Youtube拍片招聘人才,但大部分家長仲係報紙請人。方法已經變左,好多技能已經過時。

回覆樓主

早排同我自己母校現有家長傾過。佢地問我幾錢個月。我話一萬多。佢「嘩!」。但隔離嗰個即刻話:「補習及課外活動加埋都差不多!」我keep住只是俾阿女一個課外活動,無额外。佢放學係屋企休息完就完全自由時間, 睇書, 寫下嘢, painting 自己作下歌仔 etc……… 佢嘅創作每次令我返到企都無限surprise, 如, 飄雪樂園, magic theatre, shopk’n shop, hair salon, music concert. 放空時間一點也不放空。我覺得Local primary 俾唔到呢啲空間將佢所見所聞整合。中文方面, 我有時同佢全廣東話(在朋友家人聚會及街上), 得我同佢兩個就girls talk 用英文。佢fully billingual. Accent 我自己並不concern 之前亦有人講過presenter 說話有內涵也可catch attention。過時過節一定慶祝及講節慶典故。每星期都見祖父母。清明重陽一定掃墓甚至回鄉探親。從來覺得中國傳統文化尊師重道仁義道德禮儀廉恥都是父母身教給予。

EconFather 發表於 18-4-5 16:19
香港整個教育制度,目的係幫助英國去訓練出本地精英,係殖民時代服務英國來統治香港。整個系統設計並不要 ...
I don't think it was the British who made it that way. If you look at the education systems in China and Korea and Japan you would find that they are not that different from Hongkong's, all are exam oriented systems where exam scores mean everything.

EconFather 發表於 18-4-5 16:19
香港整個教育制度,目的係幫助英國去訓練出本地精英,係殖民時代服務英國來統治香港。整個系統設計並不要 ...
英國本土咪一樣話AL要改革,美國(AP)本土又一樣不滿教育制度,有其他國家話要來香港學習本港制度,因我們PISA成績好吖。其實本地教育制度改革方向無問題,有部分似IB加入校內評核,但執行上做唔到。正如TSA, 本意係好,但又係執行出問題。我孩子参加International School Assesdment, 學校有整體成績表,每個學生有自己成績表,但不会出現如TSA操練情況

poonseelai 發表於 18-4-5 17:58
英國本土咪一樣話AL要改革,美國(AP)本土又一樣不滿教育制度,有其他國家話要來香港學習本港制度,因我們PI ...

PISA成績好沒有了不起,外國亦不用來港學習,因為一字咁淺:勤力操練。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-5 18:07
PISA成績好沒有了不起,外國亦不用來港學習,因為一字咁淺:勤力操練。
...

PISA數理成績好,但真係見唔到香港自己出左好多數學家科學家,而且入到大學再讀上去,就知外國數理最叻個班人係叻到幾利害,個D唔係操出來的。

poonseelai 發表於 18-4-5 17:58
英國本土咪一樣話AL要改革,美國(AP)本土又一樣不滿教育制度,有其他國家話要來香港學習本港制度,因我們PI ...

點解執行出問題?因為執行的人,都係填鴨式訓練出來的人。通識,我朋友話有課程綱要,但冇標準答案,所以唔識教。句號。

ACE2126 發表於 18-4-6 08:39
為什麼國際學校以外沒有啟發教育?

做啟發,要有對每個學生有師生對話,大班很難做到。老師應付一班30人, ...

但好像ESF也是差不多30人一班!

做啟發,要有對每個學生有師生對話,大班很難做到。老師應付一班30人, ...

不滿意本地教育,但要求中西合壁,心態上比較接近一般本地家長的需求很大,莫講直資私校,真正國際學校也有一些盯上這市場。它們便不可全盤西化教育。

人數不是一對十咁誇張,尤其中學,一對廿幾常見。

老師角色是什麼?以往傳授知識,今天一按Google已可輕易取得資料,老師变成一個facilitator, 引導學生去思考,求証。目前在主流學校可能無資源讓老師轉型,資源包括師生比例,老師培訓等等。同意現時應投放多些經費去基礎教育,唔做好基礎,只在大學打補針,成效有幾大?當然一定有同學在任何學制下都發揮得好,但要整體提升真有距離。有時想,本地資助大學十幾廿年無'加過學費(仍42000),即政府每年補貼更多,大學學費加少少,將資源放在基礎教育可行嗎?

behd 發表於 18-4-5 16:13
政府Ls 唔要交學費,私校5000-8000當你要補習每月最多補一萬幾已好足夠。IS 學費已15000-20000幾未計加埋 ...
要一萬來補習,我 寧願一萬來交1S學費!
而且lS 就算補習( 都唔係人人做) 都係臨尾兩年為主, 點似本地學生由細補到大, 條數又點計。

freespeech 發表於 18-4-6 15:50
要一萬來補習,我 寧願一萬來交1S學費!
而且lS 就算補習( 都唔係人人做) 都係臨尾兩年為主, 點似本地學 ...

其實E家本地is 家長都係由細補到大,尢期英文科,好多家長自己本身教唔到,就算好似我朋友eng lit grad都教唔到自己個仔。因為IS 同LS 個套writing style 同requirement 又唔同。冇理由睇住個小朋友追唔到,唯有出去補,比net 教小學700-1000/hr,中學要千幾per hr.  我估鬼仔先唔補習。所以計外補十學費,LS 點都慳(emoji)多

behd 發表於 18-4-6 16:18
其實E家本地is 家長都係由細補到大,尢期英文科,好多家長自己本身教唔到,就算好似我朋友eng lit grad都 ...

其實點解連英文都學校學唔到要再補,像phonics 好多學校自己都有教,唔明點解咁多人又要再出去學,可能想學快D? 但其實咁快做咩?在IS又冇測考不用鬥吧, 但我都見有人補(通常local 家庭)
‹ 上一主題|下一主題