用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 反思升小世襲制
樓主: sze0203
go

反思升小世襲制   [複製鏈接]

總之呢個世界有班人,自己肯定係零貢獻,但又唔會理其他人有冇貢獻,就係一定要同人有平等機會,呢D咪共產主義者囉⋯⋯

monodad 發表於 17-11-10 16:05
呢D咁嘅post,只係等如立法會直選,提出爭議而令某部份人去支持自己嘅團體,不值一提。但想講舊生貢獻方面 ...

好多人唔係唔想有貢獻, 喺想獻都冇得獻. 你講得啱, 只能怪自己冇出色. 如果可以捐返10億8億俾母校, 等佢可以起返個一流校舍, 再請D一流明師教學, 或者佢唔駛死

ok3 發表於 17-11-10 16:31
好多人唔係唔想有貢獻, 喺想獻都冇得獻. 你講得啱, 只能怪自己冇出色. 如果可以捐返10億8億俾母校, 等佢可 ...

咁又唔駛捐10億8億嘅,只要有關心母校嘅心,多D返去做義工,多了解母校嘅情況,多提供正面有益嘅意見俾學校,可能閣下嘅母校今日都係人人趨之若鶩嘅名校呢?但如果個個都覺得自己母校唔掂,夾硬要自己子女去讀別人的母校,又唔抵得别人因對母校有貢獻而獲得些少優先機會入讀。舊生人人係咁,咁閣下嘅母校一定今非昔比。

monodad 發表於 17-11-10 16:37
咁又唔駛捐10億8億嘅,只要有關心母校嘅心,多D返去做義工,多了解母校嘅情況,多提供正面有益嘅意見俾學 ...

多謝意見! 不過你講嘅呢D, 應該對保留我母校冇乜作用, 攪到我要貪戀人地嘅嘢

其實, 有時唔一定要出錢出力. 舊生KEEP住自己行正途, 唔做錯事, 唔一定要高官要職, 幫忙KEEP住學校的聲譽, 已經是一種無形的貢獻.

粟米沙律 發表於 17-11-10 16:47
其實, 有時唔一定要出錢出力. 舊生KEEP住自己行正途, 唔做錯事, 唔一定要高官要職, 幫忙KEEP住學校的聲譽,  ...
其實舊生對學校有冇貢獻關D外人乜事呢?

只要學校認為舊生有貢獻, 願意繼續俾著數舊生子女, 又唔係犯法咁又關路人甲乙丙乜事?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

就算畢業了咁多年, 我哋舊生都keep住為學校籌款.

ok3 發表於 17-11-10 16:47
多謝意見! 不過你講嘅呢D, 應該對保留我母校冇乜作用, 攪到我要貪戀人地嘅嘢
...

咁要入別入的母校亦唔係冇渠道喎⋯⋯仲有統一派位嘛,好多人冇參加過小一派位,憑努力同凖備一樣入讀到別人的母校㗎......

monodad 發表於 17-11-10 17:09
咁要入別入的母校亦唔係冇渠道喎⋯⋯仲有統一派位嘛,好多人冇加過小一派位,憑努力同凖備一樣入讀到別人 ...
喺現有嘅制度之下, 亦只能如此啦!

ok3 發表於 17-11-10 17:16
喺現有嘅制度之下, 亦只能如此啦!

咁一分耕耘 一分收穫,世事本應如此,此乃真公平也,亦係正常人希望見到嘅社會狀況,同意嗎?

ok3 發表於 17-11-10 16:21
先唔討論你呢個case, 有幾多%嘅舊生會捐錢, 無咗呢筆捐款, 校舍係咪真係會冧 (其實我真係唔信冇咗呢筆舊生 ...
某網友話齋,誇張少少先吸引。
anyway,若果要捐得多先有分,咁咪變成學店?(事實上捐款打關係是有發生)又係咪你想見到的呢?

MrBeast 發表於 17-11-10 17:34
某網友話齋,誇張少少先吸引。
anyway,若果要捐得多先有分,咁咪變成學店?(事實上捐款打關係是有發生) ...
Good point! 所以一起始我就覺得用捐款作為"舊生有貢獻而加分"做例子, 唔太妥當!

monodad 發表於 17-11-10 16:30
總之呢個世界有班人,自己肯定係零貢獻,但又唔會理其他人有冇貢獻,就係一定要同人有平等機會,呢D咪共產 ...

完全認同。
一間學校之所以成為名校,唔係啲舊生嘅努力同表現,唔通係路人甲乙丙丁令佢成為名校的?舊生嘅下一代因此有多少少機會入讀都唔合理?
再者,唔考慮名校唔名校,家長自己係一間學校讀了6年書,或多或少都會有感情,亦會有好多回憶,想自己嘅小朋友入番都正常,又可以同小朋友分享番自己細個嘅秩事,本身都合情合理。

回覆樓主:

香港教學制度攪到咁,根本好難去改,點改都有人嘈。
計分,至少減少雙非入熱門學校機會。
現在又有自行,又有派位,又有直私,各取所需囉。
講到尾,叻嘅,有舊生分你都想入直資神校啦
想好似外國咁,又活動學習,又開心,又少功課,又近屋企,可能要等下世投胎移民。
‹ 上一主題|下一主題