用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 反思升小世襲制
樓主: sze0203
go

反思升小世襲制   [複製鏈接]

不如屋企附近,5間選1間。拎區議會投票個分區去行,唔好煩。

adriantai 發表於 17-11-9 14:28
宗教5分只要你信就有, 舊生5分人人都有, 其實有乜咁吾公平(emoji)

舊生的分不是人人都有,小學被殺校冇,轉了直資冇,父母不在香港小學畢業冇。

回覆樓主:

又係喎

係教育局既角度,你邊個入邊間佢係who's fxxking care.
佢只係希望盡量減少錯配既情況。用常理講,父母兄姐係畢業生,咁父母起碼熟悉自己母校既要求風格先,錯配既機會一定比未讀過既父母低。宗教分道理一樣,有相同信仰,家校就更能互相,教育小朋友應該係事半功倍。
當然全部咁樣收生又唔得,變左讀名校既就之後都名校,讀寶校既就一路寶校落去。而家咁樣一半一半,其實已經做左平衡。你真係唔鐘意靠血緣或運氣既,可以用實力去考直私。就算運氣唔好抽唔到甲一乙一,仲有十分一左右扣門位比你去考。
對學校黎講,自行果一半係有經驗或關係既父母,出事機會少,而叩門果十分一係自己揀既,理論應該係最叻果幾個。最不確定既係抽獎入既人,而家控制係一半以內,管理上就易D。

cwmmike 發表於 17-11-10 00:11
係教育局既角度,你邊個入邊間佢係who's fxxking care.
佢只係希望盡量減少錯配既情況。用常理講,父母兄姐 ...

父母熟悉學校風格?莫講20-30 多年前小學校長已經by by 左,連校懂會成員都已經另一批,咁講太remote 了。另外有人說父母分可能曾經幫過學校,呢個理論也很荒謬,當時社會幫了幾多?幫了甚麼?當時能捐得幾多?有無邊個邊個學生憑證?

回覆樓主:

我仍有幫我的小學,如果我的小孩用我的舊生分而入我的母校,我覺得理所當然。

教育不單是父母的事,更是學校的事。當然大部分用舊生分的都冇幫母校,但對於學校來説,舊生分確實對凝聚舊生有幫助。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所見,舊生家長的確比較熱心去幫手做野/捐錢

以前响私校,PTA選舉,一樣有人上到台自我介紹係xx年畢業舊生
而e+呢間就更加係多old boys,

而好似樓上講,又的確有d old boy/girl畢業後都一路有幫母校搞活動
所以,呢班舊生家長對學校嚟講,係有好處嘅
恐龍家

回覆樓主:

好有心機回覆(emoji)(emoji)

老實講, 你小朋友係得既, 洗怕世襲咩?
我由前年開始係度講世襲唔係問題, 問題你同你子女有冇本事!
尼啲人同仇富冇分別, 點解佢一個鐘可以搵咁多錢? 我搵咁少錢??
好唔公平啊.!!!

成日講到學校冇咗D舊生會冧咁! 其實持續地會為母校貢獻/服務嘅到底有幾多人? 問心啦, 計%, 我諗零頭都冇!再講, 舊生分對某D人嚟講係與生俱來, 但對某D人嚟講係你呢一世點努力都唔會得到嘅嘢(原因樓上以有舉例). 淨係呢個point, 已經令舊生分好富爭議性. 如果咁都叫公平公道, 咁呢個世界應該再冇唔公平!?

回覆樓主:

你講到舊生對母校貢獻不大,我估你冇機會見識D名津小的舊生對母校有幾落力。

Felix223    發表於 17-11-10 16:47

ok3 發表於 17-11-10 15:19
成日講到學校冇咗D舊生會冧咁! 其實持續地會為母校貢獻/服務嘅到底有幾多人? 問心啦, 計%, 我諗零頭都冇!再 ...
EDB既責任,係保障全港合資格既適齡兒童,可以免費有書讀,無話要追求公平既方法喎?

追求"公平"係邊個既要求?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RunningPig 發表於 17-11-10 15:23
你講到舊生對母校貢獻不大,我估你冇機會見識D名津小的舊生對母校有幾落力。
...
一般小學一級有幾多學生? 閒閒地百幾人 (我地D老餅年代係閒閒地二百幾). 就當間小學有40屆畢業生(你口中嘅名津小好多都有一百幾十年歷史), 每年有150人畢業, 即係有6,000個舊生. 當中只要有10%恆常為母校服務, 都有600人. 何其壯觀......

世界一直都唔公平,有時間去深究原因,不如好好裝備自己去面試

hkpapa852 發表於 17-11-10 15:26
EDB既責任,係保障全港合資格既適齡兒童,可以免費有書讀,無話要追求公平既方法喎?

追求"公平"係邊個 ...
所以我有時都好奇怪, D香港人成日話班高官有特權, 然後班高官又要解話一輪. 其實駛乜同你班人講咁多, 班高官只要簡單一句 "呢個世界邊有公平? 係邊個嘅要求?". File closed!

ok3 發表於 17-11-10 15:19
成日講到學校冇咗D舊生會冧咁! 其實持續地會為母校貢獻/服務嘅到底有幾多人? 問心啦, 計%, 我諗零頭都冇!再 ...
唔係講笑,有些校舍係listed,維修費好金,無額外捐款真有可能會冧

MrBeast 發表於 17-11-10 15:56
唔係講笑,有些校舍係listed,維修費好金,無額外捐款真有可能會冧
好似官津校如果要全校都裝到冷氣, 無舊生會幫手贊助, 應該無可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

呢D咁嘅post,只係等如立法會直選,提出爭議而令某部份人去支持自己嘅團體,不值一提。但想講舊生貢獻方面,有人提出大多舊生對母校冇貢獻,我相信呢班人肯定對自己母校唔慌有貢獻就真,愚味到所謂貢獻係咪都未識分別。除咗出錢出力幫母校之外,名校之所以係名校,除咗成績,體育,藝術,各方面長期有突出嘅result,呢D成績係邊個做出嚟?唔通係妳?此外,佢地出咗社會做事之後,在各界別嘅地位,對社會嘅貢獻,亦係對母校名聲嘅貢獻。即係葉問唔可以教自己個仔先,一定要同妳個仔抽籤,分分鐘要搞到佢個仔係第度學,咁就叫公平?

MrBeast 發表於 17-11-10 15:56
先唔討論你呢個case, 有幾多%嘅舊生會捐錢, 無咗呢筆捐款, 校舍係咪真係會冧 (其實我真係唔信冇咗呢筆舊生捐款, 校舍就會冧). 宏觀D去睇, 喺香港小學畢業, 而又持續會為母出力嘅人, 你覺得個%有幾高? 一個政策嘅制定, 總唔能夠只為服務或回饋一少撮人.
‹ 上一主題|下一主題