用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺網 女B2 有何選擇
樓主: cc1028
go

油尖旺網 女B2 有何選擇   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-11-9 08:59
你覺得B2女有冇機會偷雞入到油真?
根據舊年經驗, 難.

王家爸爸 發表於 17-11-9 16:44
名唔同,叫 "Information & Open Day",12月9號。
同 QES 撞咗 ...

hkpapa852 發表於 17-11-9 13:30
可能我高估了坑真既受歡迎程度......
對九龍人嚟講, 係. 好多都問去坑真點解唔去油真.

os_ecu 發表於 17-11-10 17:02
對九龍人嚟講, 係. 好多都問去坑真點解唔去油真.
呀!

又打錯字..... 其實我係想講:

高估了油真既受歡迎程度

都話亂抄我D嘢, 好易中伏嫁啦!

講翻轉頭, 我認為問得出"點解去坑真點解唔去油真"呢個問題既, 其實都係唔理解現實既家長囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomcathui 發表於 17-11-9 17:07
中文小學的學生就算B1入油真都追英文幾吃力,B2就實在......
B2反而無問題,因為B1都未必入到油真,何況B2?!

os_ecu 發表於 17-11-10 17:00
同 QES 撞咗 ...
去比較鍾意嗰間。

hkpapa852 發表於 17-11-10 17:09
呀!

同我一樣,老人家,容易打錯字。

hkpapa852 發表於 17-11-10 17:09
呀!

我一早發現你打錯”坑”字,原來你吾知。

LLK 發表於 17-11-10 15:13
agree !

咁睇黎我低估左學校喇,好早已聽到話前兩屆的師兄師姐好叻是超班,咁14同16的Pre S1考得好!

kkhon 發表於 17-11-10 20:12
我一早發現你打錯”坑”字,原來你吾知。

可能,我想去“坑”人呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kkhon 發表於 17-11-10 20:16
咁睇黎我低估左學校喇,好早已聽到話前兩屆的師兄師姐好叻是超班,咁14同16的Pre S1考得好! ...

想問一下,5x-8x個班,有無人入到 九華,QES同St Mary呢?

hkpapa852 發表於 17-11-11 10:15
想問一下,5x-8x個班,有無人入到 九華,QES同St Mary呢?
咁就冇⋯⋯往年就有考70碌入九華,今年入的全部有去in過的。

kkhon 發表於 17-11-11 11:09
咁就冇⋯⋯往年就有考70碌入九華,今年入的全部有去in過的。

如果呢班人都有將我講個3間放乙1但完全無人入到,咁有機會係另一派位組別了!

hkpapa852 發表於 17-11-11 11:15
如果呢班人都有將我講個3間放乙1但完全無人入到,咁有機會係另一派位組別了!
...
但冇理由得30%咁低

kkhon 發表於 17-11-11 11:18
但冇理由得30%咁低

似乎,30%以後係B1C同邊緣人了,所以學校話60位內先穩陣,又不無道理

回覆 kkhon 的帖子

聽聞, 上次考得不太好,今年小六有個班主任都話,大概60以內Band1。今年的小六呢屆冇乜勁人走,而且好似水平比較高,希望到我仔嗰年band1 率高返啲。

babywoman 發表於 17-11-11 12:22

聽聞, 上次考得不太好,今年小六有個班主任都話,大概60以內Band1。今年的小六呢屆冇 ...
今年单數年,我地的PS1係吾会计,只作自己分班用。叫你仔自己努力最重要!

我仔是小五,不是會參考今屆小六考的?今屆小六的師兄姐考得好,唔係Band 1率會多啲?這兩星期會再參觀學校,希望仔有喜歡的學校後,有動力考好啲啦,佢自己暫時目標是考入前30內。不過,考試嘅嘢,好難講,盡力便算了

babywoman 發表於 17-11-11 13:36

我仔是小五,不是會參考今屆小六考的?今屆小六的師兄姐考得好,唔係Band 1率會多啲? ...
是的,取16同18年畢业的C兄姐PS1成绩。咁前30就最穩陣不过,加油!

kkhon 發表於 17-11-11 13:54
是的,取16同18年畢业的C兄姐PS1成绩。咁前30就最穩陣不过,加油!

就算之前師兄姊考得好咗, 唔代表一定會多咗B1位, 因為重點係要同其它人成績去比較

如果大家同期一齊成績升咗20%, 其實都係無分別

‹ 上一主題|下一主題