用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS first round result out.
樓主: 222magmag
go

DGS first round result out.   [複製鏈接]

精英大師 發表於 17-11-8 17:03
回覆 mcl203 的帖子

二選一,唔比兩間都in

仲有時間安排,未必唔可以共存既~~~

ChingHinW 發表於 17-11-8 16:48
Force the applicants to choose before taking 1st interview!
HY簡介會當日, 副校講到明其中一個容許同學改面試時間日期既原因係 "友校" 既interview撞咗, 佢哋係預咗呢個情況的.

唔使咁快 give-up 既.

多餘,會兩敗俱傷!最後去德望,聖保羅男女 ..

222magmag 發表於 17-11-8 17:30
多餘,會兩敗俱傷!最後去德望,聖保羅男女 ..
有趣~有趣~呢个情况係very unlikely......

我女DGS試过改面試时间……撞左学界五区比賽~Send个傳真俾校長就批准改时间~

Yanamami 發表於 17-11-8 17:32
有趣~有趣~呢个情况係very unlikely......

我而家幫阿仔報直資,發覺有部分學校都係會撞的,星期六又不是又太多個,冇辦法的。。

cmchang0927 發表於 17-11-8 17:35
我而家幫阿仔報直資,發覺有部分學校都係會撞的,星期六又不是又太多個,冇辦法的。。
...
津校都会撞~

Yanamami 發表於 17-11-8 17:37
津校都会撞~

係呀
好彩得2個choices,選2間不會撞的啦。。
直資又audition又1st in 又 2nd in又要選左才決定咩日期時間,難預測好多呢

cmchang0927 發表於 17-11-8 17:40
係呀
好彩得2個choices,選2間不會撞的啦。。
直資又audition又1st in 又 2nd in又要選左才決定咩日期時間 ...
你無係EK八呢~~~两间津校都可以撞到正一正要二選-(如無得改時间)~

Yanamami 發表於 17-11-8 17:42
你無係EK八呢~~~两间津校都可以撞到正一正要二選-(如無得改時间)~

我津校以為入form前會知道日期呀。。。。因為之前家姐1月已settled 左,所以之後自行冇細心留意了。。

For first interview, should kids put on school uniform?

回覆 os_ecu 的帖子

如果協恩准改時間是對協恩有好大的好處。因為見Dgs而改時間的個批應徵者, 理論上經Dgs揀到出嚟去另一階段, 基本上已有一定的
,實力。暫當有400人計, 當有人因見Dgs而改時間, 就知呢批學生已有一定實力。又當Dgs 從中選了58個, 咁還300多人, 再從呢批人再選入協恩, 自已選再借Dgs 之力幫手選, 何樂而不為?
反正想入DGs的一定會入Dgs, 撞時間先知Dgs要邊個學生。

truthmr99 發表於 17-11-8 17:48
For first interview, should kids put on school uniform?

我女那時穿校服,見到大部分人也是穿校服。

孺子牛 發表於 17-11-8 17:52
回覆 os_ecu 的帖子

如果協恩准改時間是對協恩有好大的好處。因為見Dgs而改時間的個批應徵者, 理論上經Dgs ...

其實可唔可以咁講,好似有些前輩講,報下DGS可以幫阿女試水溫。因為阿女學校一向都冇名次,而佢成績亦唔係top嗰批,咁而家DGS比佢1st IN…係咪可以話代表佢應該係B1學生??

回覆 ms.bead 的帖子

協恩今年開放晒學位, 目的梗係想收多些校外精英無論是讀書音樂體育。咁最好的參考一定是DGS。大家位置相'近, 学界精英, 同是女校。 DGS睇得上眼已有一定實力。協恩要收百多人,Dgs 以前收一百, 現今58。收少42 人。呢42人你估協恩有冇興趣?

os_ecu 發表於 17-11-8 17:14
HY簡介會當日, 副校講到明其中一個容許同學改面試時間日期既原因係 "友校" 既interview撞咗, 佢哋係預咗呢 ...
HYS 幾大方!
我識得有兩個女孩上年註册咗DGS 但最後去咗HYS

os_ecu 發表於 17-11-8 17:00
呢個聽聞都可圈可點 ...
This is not rumor. I know who they are.  At least 9 girls.

請問"列有教育局分配的學生編號的學校文件副本"是否要向學校拿?

guhelen 發表於 17-11-8 20:06
請問"列有教育局分配的學生編號的學校文件副本"是否要向學校拿?
成績表上有学生編号?通常係出世紙no.?

回覆 Yanamami 的帖子

明白,Thx!
‹ 上一主題|下一主題