用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 塵埃落定的 K1 interview ~ 一齊傾下等消息 (P.1不斷更 ...
樓主: HKYB
go

塵埃落定的 K1 interview ~ 一齊傾下等消息 (P.1不斷更新)   [複製鏈接]

Q4 發表於 17-11-7 14:13
為甚麼荊冕堂咁受歡迎??

有學券,仲一星期四至五日有net

雖然未in哂,但已經開始心急個結果

回覆樓主:

今日in左學之園。。。應該無機 second in。。。呀囡係英文房咩都唔肯做。。。直情唔彩個miss

大家等result其實會唔會訓唔著架?

哇,樓主咁快已經IN晒..好羨慕
我囡仲有3間要IN...唉..11月細B 好難爭

Dk331 發表於 17-11-13 15:13
哇,樓主咁快已經IN晒..好羨慕
我囡仲有3間要IN...唉..11月細B 好難爭
未唷~ 我仲有3間丫

回覆樓主:

同樓主有三間學校相同。1,5,7士德,卓思同聖多默。
加油。
其實各間考的問題也吾難,最難係家長怎樣控制到小朋友情緒,令佢可以發揮到,答到問題。
三間學校小小意見,
卓思,安排幾好,不用等太耐就可以見。老師問小朋友問題是三間最多。亦有問家長。老師好有笑容,小朋友in得都好開心。
士德,等左加埋成30分鍾先有得in ,聖堂10min,課室10min,課室枱10min.小朋友冇耐牲要玩老師隻bearbear,問左幾次都冇人理。老師冇笑容,好似趕收工咁。
聖多默,in前介紹會安排好錯。小朋友發晒巔,好多大叫大喊周圍走……聽完intrrview,小朋友情緒已經不行,in時已經大打折扣。

所以interview都好睇彩數.

renee313 發表於 17-11-13 16:28
同樓主有三間學校相同。1,5,7士德,卓思同聖多默。
加油。
其實各間考的問題也吾難,最難係家長怎樣控制到 ...

renee,聖多默比我嘅感覺同你差不多,最初幾鍾意呢間學校,因為校舍大,教學中有話劇元素,覺得小朋友會好開心~ 但interview嘅安排令我覺得佢地好混亂~ 明明兩位家長出席,點解唔可以安排一位聽簡介會,另一位同小朋友interview呢?! 要小朋友一齊去簡介會,校長仲講到好似好明白小朋友會無耐性,話如果小朋友扭計,可以帶去玩玩具 = = 咁點解唔一早比一位家長同小朋友去in呢????

入到課室interview,4枱人,每枱4舍小朋友+4個家長,仲未計老師,嘈到根本好難聽清楚老師問乜,小朋友講野更加細聲!我小朋友有答老師,但個老師擰轉左頭聽唔到囉!

HKYB 發表於 17-11-13 17:25
renee,聖多默比我嘅感覺同你差不多,最初幾鍾意呢間學校,因為校舍大,教學中有話劇元素,覺得小朋友會 ...

聖多默安排真的好差,interview環境好嘈。因為好多小朋友之前已經喊or大叫。我也聽不到老師問乜,試問小朋友点聽到。我請那老師坐近小朋友,但她說,她不是考小朋友,是要看反應,她會大声一点,不肯坐近。
呢間可能考既野係即興,因為呀女玩緊收銀機,考左認數字,我覺得算難,好彩之前有溫習。

renee313 發表於 17-11-13 17:51
聖多默安排真的好差,interview環境好嘈。因為好多小朋友之前已經喊or大叫。我也聽不到老師問乜,試問小朋 ...
無錯~ 真係好即興~ 老師問我女嘅野,我覺得好求其~ 問佢玩緊咩.............你鍾唔鍾意乜乜乜呀.............呢個咩黎架................但真係好嘈~

HKYB 發表於 17-11-13 14:16
大家等result其實會唔會訓唔著架?

我在等待放榜期間會去小學版睇下,就會發現長路漫漫,呢個只係一個開始,叫自己放鬆。

angelhi 發表於 17-11-13 18:47
我在等待放榜期間會去小學版睇下,就會發現長路漫漫,呢個只係一個開始,叫自己放鬆。
...

good!!!!!! thanks!!!!

聽聞基督恩臨 同 荃灣聖母 有派彩啦 好緊張

回覆 angelhi 的帖子

我都有去小學版睇下,
對我揀幼稚園都有一點提醒

hkgra 發表於 17-11-15 15:36
回覆 angelhi 的帖子

我都有去小學版睇下,

係呀…我都有去學下野,都有d啟發。個邊情況仲緊張,局外人如我都感受到個重壓力。

angelhi 發表於 17-11-15 17:40
係呀…我都有去學下野,都有d啟發。個邊情況仲緊張,局外人如我都感受到個重壓力。
...
我上年先同個大既玩完考小遊戲, 今年同個細玩考K1遊戲而且一D都唔緊要, 比起考小, 考幼稚園更加講運氣

尋日收到offer (第1個post 已updated)
係『基督恩臨』~ 係開心嘅,始終係第一個result 不過當初報呢間時,諗住當係"腳",因為唔係咩出名學校,應該唔多人爭,網上評論雖少,但都話老師校長有愛心。
但係經過親身去報名同埋interview之後,呢間係我10間裡面...排第9囉 希望繼續有好消息!大家一齊集氣加油!

又過左一個星期嘞~ offer無變,暫時都係得一間恩臨,剛過去嘅星期六in左天主教領報,感覺幾好

回覆 HKYB 的帖子

我暫時一間OFFER都無,希望今個星期有好消息~^^
‹ 上一主題|下一主題