用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學
go

英國留學 [複製鏈接]

一心諗住比亞女去英國讀書, 已有學校收, 亞女都好想去讀書. 可惜家人極力反對, 認為15歲去英國讀GRADE 10太早同太細, 心智咪成熟. 壞處多過好處. 我其實完全唔認同佢地既講法. 雖然亞女平時內向, 但我深信佢會好快溶入學校生活. 下星期五已經係最後通知學校. 以家唔知點好. 堅持自己決定還是按家人意見???? 哎.........
   1    0    0    0

回覆樓主

家人係咩家人? 堅持己見有咩影響?

heilok 發表於 17-11-7 11:57
家人係咩家人? 堅持己見有咩影響?

你女兒現在讀 Form 2? 是否女兒的祖父母反對?

家人係咩家人 - 我家姐同妹
堅持己見有咩影響 - 有機會因為咁而面阻阻. 萬一亞女去到英國學習無進步學壞或有咩問題就怪我當時唔聽人講

del.......

回覆 ricenoodle 的帖子

亞女今年讀中三啦, 出年去讀YEAR 10 (中4). 係我家姐, 我爸同妹反對

回覆樓主

如果對家人各方面無影響eg 俾少家用,而決定亦得到丈夫支持及深思熟慮,我諗唔到點解要改變這個決定。

要比亞女知道去英國讀書, 家人 (爸同妹反對)極力反對,的原因, 等亞女作出承諾

unchu 發表於 17-11-7 12:03
家人係咩家人 - 我家姐同妹
堅持己見有咩影響 - 有機會因為咁而面阻阻. 萬一亞女去到英國學習無進步學壞或 ...

如果阿女好想、好願意、好期望去,而你兩公婆亦冇問題的話,我只有一個字既意見:去。

但要同阿女講清楚,要俾心機,好好珍惜呢個機會,盡力而為就得。將來點?算把啦!盡左力,問心無愧就可以喇!

呢啲說話亦係我同兩仔講既一樣,我只要求佢地盡力就得。

回覆樓主:

揾1間細校
有得全寄宿
鄉郊地區
多英國本土人讀

慢慢適應,你會發覺嗰女,次次回來,都有好改變。

我仔14歲10個月大過英國中四,1年半後,他有感而發說,在英國上學,不單祗英語進步了,係成個人都感覺進步了。

我都明白佢地反對原因亞女心智唔成熟, 怕無人照顧, 但唔可以成為理由. 去到一個人就會本能去識, 同時有同學一起做, 更加容易. 我同我老公已經離婚好多年, 所以作出決定之前我都有同亞女講過留學問題, 起初亞女好唔想去留學, 後來亞女覺得係香港讀書太辛苦, 功課多EXAM多, 遇唔到好老師, 好心淡. 所以決定去留學. 我比咗D學校佢, 佢有一間自己好鍾意既學校, 原因間學校強理科. 仲收埋亞女. 家人其實一早諗住讀完中五, 中六先過去讀, 學費都會係家人比. 我自己諗與其中六去點解唔中4去呢, 早D去謫認生活, 有可以連接到學校課程. 以呢2年GRADE 10 & 11我會自己比學費.  不過聽完你地講既意見更加肯定自己無決定錯, 就係堅持自己決定: 去

當年我女兒也是讀完中二去英國的,她在學香港讀的一間很tpo的中學,成績也很好,但我們決定送她去英國,讓她獨立自信(當然不一定會的),今天我女兒轉眼四年,完全脫胎換骨,完全投入英國生活。
主要是你和先生及女兒想不想去英國讀書,其他人的意見真的不要理,畢竟是自己的女兒,她的前途是你們來支持及決定的。

回覆 db7mu23 的帖子

我都係咁諗, 我個女英文唔係特別好, 都係一般. 留學就係想佢更加好. 收佢間學校係英國NORTH面, YORKSHIRE, 近 LEEDS/BRADFORD機場

unchu 發表於 17-11-7 13:26
我都明白佢地反對原因亞女心智唔成熟, 怕無人照顧, 但唔可以成為理由. 去到一個人就會本能去識, 同時有同學 ...

完全明白,阿大當年15歲去讀中四,依家讀緊中七,佢之前同我讀,如果再早啲去英國仲好,因為老師好好,香港既冇得比。而阿細就舊年13歲去讀中二。

unchu 發表於 17-11-7 13:40
回覆 db7mu23 的帖子

我都係咁諗, 我個女英文唔係特別好, 都係一般. 留學就係想佢更加好. 收佢間學校係英 ...

阿仔早兩年英國南部上學,佢話想去不同地方見識下,所以今年在北部上學,都係Yorkshire.

我都明白佢地反對原因亞女心智唔成熟, 怕無人照顧, 但唔可以成為理由. 去到一個人就會本能去識, 同時有同學 ...

如果費用係家人俾,老實講,當除非你諗住全程都係自己俾,否則approach 學校前應該同佢地商量好先。呢個情況,你無辦法堅持己見。

女女既然想去,就應該盡力說服家人,等你唔好咁難做,同埋費用佢地將來都有份畀,都要佢地畀得心服口服。

我 18 歲先去,父母都擔心我心智未成熟,自理能力又唔算高,頭一個禮拜日日 Skype 我問我食咩訓得好唔好,有冇思鄉。點知我自己煮飯豐富過屋企,日日訓 10 個鐘有多,完全唔掛住屋企。一個人要離開家先至獨立到。係香港,下下都有人照顧,咩都咁方便,唔洗煮飯,唔洗洗衫,自自然然就會覺得仔女咩都唔掂。人生存能力好強。

女女可以一個一個咁說服,先說服你家姐同妹,話留係香港見唔到希望,老師對我唔上心,讀到心淡。自己心儀英國學校,而好多用家都話間學校老師好扶持學生。與其留係一間令我心灰意冷嘅學校,倒不如我去一間願意培育我強項開學校。我想讀書,都想早日學會獨立自理,寄宿中學有校監嚴格管理,只要我凡事小心謹慎,一定唔會有問題。依家去的話,會銜接得更好,更有信心攞到好成績。然後到你爸爸,講同一番說話,希望你爸爸成全。

不過英國寄宿學校經常放假,好快又返香港見面

多謝咁多位比既意見🙇‍♀️🙇‍♀️

unchu 發表於 17-11-7 16:24
多謝咁多位比既意見🙇‍♀️🙇‍♀️

祝你成功

Deleted

‹ 上一主題|下一主題