用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又開心,又成績好的幼稚園
go

又開心,又成績好的幼稚園 [複製鏈接]

我好迷惘,可以幫下我嗎?請問Happy school = 冇功課/唔要求高的學校嗎?
我想阿囡讀一間開心的學校,但又想佢有能力上到間成績好的學校,沒有適應的問題,世上有冇呢間學校?是否一定要取捨?
例如SC, KV, KM, York 係咪就屬於happy School,又可以上到一間心儀的小學?
小朋友如要每天外補,她們開心嗎?
唔該各位指教下我,謝謝
   3    0    0    0

回覆樓主

我覺得好難2全其美, 如果你target 係學術強的小學,讀好happy唔谷的幼稚園,好彩地抽中派入理想的學校當然好啦,但萬一派唔到要去叩門時,
阿囡要考入一間學術好的學校,就要靠囡囡既能力去考! 同極多小朋友竸爭(如係熱門學校)當時你囡囡既學術能力就好重要啦!

當然如果你唔係追求學術好勁的小學既話! 我覺得讀邊類型既幼稚園都冇咩影嚮既!

不過最重要都要睇小朋友適合咩類型學校!
(純粹個人意見,不喜勿插)

回覆樓主

我自己的孩子年紀還少. 還未到可分享的階段.
要不我給你說個我和母親的故事.

母親學歷不高, 小時候夢想是老師, 喜歡讀書. 但無機會讀大學. 作為長女的我, 便成為她重點培養的對象.

記得幼稚園時, 一份抄㝍功課寫寫擦擦十幾次是平常事. 小學老師成日問我為什麼手腳都是傷痕,因為少一分 衣架打一下. 幼稚園轉了二間, 小學跳了三間, 終於中學升到一間地區英中名校. 然後她陪我讀中學 大學 碩士 博士.

記憶裡 媽媽從沒朋友行街 不去飲茶 不做facial 不看電影. 她每天早上5時起床, 煮三菜一湯給我和弟弟吃, 然後7時幫我們溫習測驗考試.

我小時候, 會抱怨自己好慘 無玩樂的時間 有時都會想換過一個媽咪 換一間學校. 我現回想, 讀書哪有不吃苦便學富五車呢?

姐妹你有看過韓劇師任堂嗎? 女主角在做研究時受盡欺負, 忍氣吞聲, 欲哭無淚. 我在讀博士的第五年便遇過差不多的情節. 半夜在沒開燈的客廳, 兩母女抱著一起哭... 一起禱告.

也許沒有一所最開心的學校, 只有最有愛心最盡心的媽媽. 你可以去選最心怡最有名氣的學校, 但對不起說, 不是每個孩子都是會讀書的材料. 也許他/她能從商,  能表演, 他/她有無限可能.

聽我媽說: 我能讀書是因為我從小記性好, 理解力強 和能吃苦. 被打完 被駡完 眼涙擦擦便繼續溫習.

在學習的旅程中最大的快樂不是活動教學 不是唱遊堂. 而是在被眾多困難打撃過後 流著淚的喜極而泣. 這最開心....

我好像說遠了... 我信樓主是個好媽咪.

我最心怡的是樓下的普通幼稚園, 讓我想想什麼時候可以煮愛心早歺俾bb... 放學排第一去接他, 然後多點時間教他做功課 一陣陪著他.... 便是我最開心的幼稚園.

blueaqua    發表於 17-11-7 17:05
newtonau    發表於 17-11-7 16:07
garlicsalt    發表於 17-11-7 10:21

bearfoot 發表於 17-11-6 19:20
我好迷惘,可以幫下我嗎?請問Happy school = 冇功課/唔要求高的學校嗎?
我想阿囡讀一間開心的學校,但又 ...

龍校可能比較岩你,沒那麼大壓力。但如果幼稚園時期太happy,上到小學很難適應的,尤其成績好的本地小學。除非你選國際學校。

maomaofafa 發表於 17-11-6 21:19
龍校可能比較岩你,沒那麼大壓力。但如果幼稚園時期太happy,上到小學很難適應的,尤其成績好的本地小學。 ...

龍校一樣會勸退能力不足/ 上堂唔乖的學生。有朋友的女兒讀龍幼不專心,被老師投訴,最後轉了一間活動教學的幼稚園,考入一線直資讀得好開心。

揀幼稚園要睇下你想入咩小學,同埋小朋友性格。

Mrscatcatfung 發表於 17-11-6 20:14
我自己的孩子年紀還少. 還未到可分享的階段.
要不我給你說個我和母親的故事.

你和你媽媽實在太大壓力了...
那麼你現在回想,有討厭媽媽給你咁大壓力嗎?定還是感謝媽媽給你的催谷,才有今天的成就啊?

孟母3000 發表於 17-11-6 21:43

龍校一樣會勸退能力不足/ 上堂唔乖的學生。有朋友的女兒讀 ...

請問邊間學校系活動教學啊?

同你諗法相同,要開心但又要學術
所以選私校,而家k1 學得幾好暫時冇外補
會有非學術既興趣班

水皮仔 發表於 17-11-6 23:10
同你諗法相同,要開心但又要學術
所以選私校,而家k1 學得幾好暫時冇外補
會有非學術既興趣班 ...

例如邊幾間私校?

回覆樓主:

樓主,兩者其實可以並存,學術强嘅幼稚園並不等如一定多功課,但父母一定要跟足d,俾多d guidance。除靠學校,培養小朋友愛閱讀亦很重要。

bearfoot 發表於 17-11-6 23:14
例如邊幾間私校?

SC, LH 都係學術強嘅happy school

認同樓上

回覆樓主

sc York LH

成日聽其他媽咪講, 無/少功課默書唔谷既幼稚園 = Happy school
我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy
我認為性格喜愛主動學習, 喜愛群體的小朋友, 如在一間有愛心和熱心教育的學校, 就是happy :) 所以 還是會選學術型的, 一來我相信小朋友能力, 亦相信自己會和小朋友一起努力學習, 二來我不想他小學追得辛苦, 我認為我們要培養小朋友能力, 無論是家長或小朋友, 過程是必需下苦功的, 但亦可以苦中作樂, 因為小朋友還小, 所以我們作為家長的就是要在苦的過程中扭轉過來, 給小朋友支持 鼓勵, 讓他知道, 學習是一件愉快的事, 並與小朋友共同進退

好多家長話, 想小朋友有個開心既童年, 所以幼稚園不想著重學術, 但小朋友要下苦功讀書是遲早的事吧..大家亦知道世上沒有不勞而獲, 要成功必需下苦功, 何不早點與小朋友一起適應? 難度作為家長的責任就是為小朋友選一間 沒壓力沒功課的 "happy school"然後大家輕輕鬆鬆渡過3年幼稚園就完事了? 還是家長就是需要一直從旁引導小朋友如何愉快積極, 處理困難及享受學習的過程?

muimui125 發表於 17-11-7 10:05
其實我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy
我認為性格喜愛主動學習, 喜愛群體的小朋友, 如在一間有愛 ...

非常認同

回覆樓主

我小朋友讀英藝,算係一間谷嘅happy school

老師唔會擦擦擦佢嘅功課,都係鼓勵多。學術係讀深一年

校舍大,每日有40分鐘喺playground 玩,有一日放假,我喺playground 附近平台望入去(落地玻璃),見到我小朋友玩得非常開心,真係玩足40分鐘

我知道喺EK好多家長唔喜歡英藝,不過我作為用家係好滿意,小朋友成日屋企唱返學左嘅歌,每朝好期待返學

成日聽其他媽咪講, 無/少功課默書唔谷既幼稚園 = Happy school
我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy ...

講得好

豬嘜仔 發表於 17-11-7 00:14
SC, LH 都係學術強嘅happy school

Agee
My son studies in LH
Has learnt a lot but he enjoys school a lot

從來無人覺得KV, KM係happy school, 呢啲應該係屬於最嚴謹果類添啦

樓主的問題其實係: 可唔可以唔太勤力讀書, 但成績要好
答案係得既, 如果你個小朋友夠醒

我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy ...

超認同,講得好好。
我覺得小朋友似海棉,吸收能力好強,你肯教,佢肯學。大前提係學校、家長要有方法引導,從遊戲、群體中學習。Lh K3會教space, water cycle, deforestation,好多人會大嗌痴線,但老師真有方法令佢哋明,呢啲係學校功力。好多乜都反嘅家長,只求happy,其實係真心想小朋友happy定係自己happy?可以乜都唔理
利申,本人係反對為深而深,不斷重覆抄寫嘅教育方法

水皮仔    發表於 17-11-7 14:55
‹ 上一主題|下一主題