用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 住hall
樓主: clarawuwu
go

住hall [複製鏈接]

clarawuwu 發表於 17-11-6 16:31
如有,會唔會住?

住!可以多認識不同年級、不同學系的同學,某個人可能成為你終身伴侶、也有些可能成為你life long friends!  

回覆樓主:

贊成住hall,怕情侶相對時間長咗,又情不自禁下,在hall就容易出事,有二個朋友孩子是1個畢業就要结婚,另一個畢業就有孫抱。。因太早怕難長久

阿囡有時朝早上一堂課, 到下午才上第二堂, 或晚上才上活動, 住hall就方便些,又有很多hall activities可以參加,又可以與同學一起煮野食,都幾開心, 佢住單性女生hall.

回覆樓主:

住hall冇藉口唔上堂,唔住就可因交通問題番不到學不用扣分…孩子留學時一罐罐頭+陽春面食7歺;非常冇營養,如住hall真係好擔心,今曰孩子做義工,一早出門好彩放定蛋糕仔佢做早歺,否則可能空肚出街

ivantissue 發表於 17-11-11 09:17
我仔以往嘅習慣模式,基本上是夜晚whatsapp最後上線時間就是瞓覺時間,亦習慣早上邊食早餐邊用手機,所以 ...

乖仔

ivantissue 發表於 17-11-11 09:17
我仔以往嘅習慣模式,基本上是夜晚whatsapp最後上線時間就是瞓覺時間,亦習慣早上邊食早餐邊用手機,所以 ...

住hall, 無王管,生活容易放縱,特別是由中學轉到自由的大學,但也是學會自律的地方!

brother4 發表於 17-11-11 16:03
贊成住hall,怕情侶相對時間長咗,又情不自禁下,在hall就容易出事,有二個朋友孩子是1個畢業就要结婚,另 ...

也不一定,因人而異,我老公都係hall到認識,我畢業了6-7 年才結婚

chun媽 發表於 17-11-12 18:26
也不一定,因人而異,我老公都係hall到認識,我畢業了6-7 年才結婚

brother4 發表於 17-11-11 16:03
贊成住hall,怕情侶相對時間長咗,又情不自禁下,在hall就容易出事,有二個朋友孩子是1個畢業就要结婚,另 ...

我同仔講過,唔好早婚,冇28至30歲都唔好結婚,前車可鑑,活生生嘅例子喺你面前(講緊佢爸爸),我唔想你太早有家庭經濟負擔,養兒育女、供書教學。。。
Discuz!

回覆樓主:

大學有五件事(拍拖,上莊,住hall,讀書,parttime)自己最反對上莊,其它都可接受,拍拖但不早婚,原因以上…

ivantissue 發表於 17-11-13 08:42
我同仔講過,唔好早婚,冇28至30歲都唔好結婚,前車可鑑,活生生嘅例子喺你面前(講緊佢爸爸),我唔 ...

反面教材佢应該全部訊息收妥~(佢会唔佢觉得自己成為你地负担?)
我都係禁同女講……要ready先好有BB, 生得出責任好大,预左要犧牲自己(包括身材、精神、时间、金錢、嗜好……生完之後未自己去过旅行、入親戲院就係卡通片、去玩就係主題公園、动物園,日日做阿四、秘書、司机、訓導主任、娛樂組長、健康及理財顧问、補習老師……天啊~~唔知边日先做得番自己),真係世上只有媽媽好

brother4 發表於 17-11-13 09:02
大學有五件事(拍拖,上莊,住hall,讀書,parttime)自己最反對上莊,其它都可接受,拍拖但不早婚,原因以 ...
我仔有上莊呀,其中一個原因是為咗year 2繼續有hall住,因為住得遠,唔想花太多時間在交通上。暫時上莊的得着對佢來講係正面的,近兩星期正忙於練beat,今日開始正式dem beat了。
Discuz!

住hall 最重要找到合拍的roommate, 否則整年都幾麻煩

ivantissue 發表於 17-11-13 09:36
我仔有上莊呀,其中一個原因是為咗year 2繼續有hall住,因為住得遠,唔想花太多時間在交通上。暫時上莊的得 ...

good,最怕是hkust secrets-上莊可以話係我人生一個汚點…

brother4 發表於 17-11-13 09:47
good,最怕是hkust secrets-上莊可以話係我人生一個汚點…
願闻其詳!鈡意听故仔……

我仔有上莊呀,其中一個原因是為咗year 2繼續有hall住,因為住得遠,唔想花太多時間在交通上。暫時上莊的得 ...
我地上次去HKUST都係有個YR 2男仔話要上莊/幫HALL做野先可以繼續有得住,咁橋佢都係同我地一樣住元朗,所以睇黎第日無可避免要洗濕下個頭呢 (入到大學既話)

呀仔之前話唔想住HALL,但去完睇左環境後就話好想第日住HALL

Yanamami 發表於 17-11-13 09:15
……天啊~~唔知边日先做得番自己........

我的兩位老闆都去左住hall, 終於有番二人(老人)世界

silvia_ng 發表於 17-11-13 10:43
我地上次去HKUST都係有個YR 2男仔話要上莊/幫HALL做野先可以繼續有得住,咁橋佢都係同我地一樣住元朗,所以 ...
甩繩馬騮無皇管边个唔like?

Yanamami 發表於 17-11-13 11:00
甩繩馬騮無皇管边个唔like?
直頭放養可能到WEEKEND都唔想返屋企添....

我又覺得上莊沒有大問題,上莊真係學到野,叫人變得成熟同有責任感,還是老調子,只要小心管理自己的時間就可以了!
‹ 上一主題|下一主題