用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧 vs st. Hilary interview 二揀一
樓主: loobeebee
go

明慧 vs st. Hilary interview 二揀一   [複製鏈接]

shelliemaymayma 發表於 17-11-14 22:08
我知道每個家長都鐘意名小名幼, 但如果小朋友讀得開心, 夾硬要佢轉好似有d慘, 我自己覺得要以小朋友感 ...

相信不少父母,包括我自己在內,都係想小朋友讀得開心,培養品得為先的心態,但現實係每當升小面試或扣門時,又後悔曾經冇谷下個小朋友的父母也不少,心情矛盾。
當個好爸爸

sweetbride119 發表於 17-11-14 19:22
我都在思考中,是不是要把小朋友做超大B去考名幼的N, 可是他已經在SH讀緊N了,而且進度唔錯,不過SH真的太 ...

想問SH pn班一班有幾個老師同有冇功課?喺自理能力教育上ok嗎?

boyboobee 發表於 17-11-15 12:00
相信不少父母,包括我自己在內,都係想小朋友讀得開心,培養品得為先的心態,但現實係每當升小面試或扣門 ...

但 SH都唔錯呀, 升小成績ok,  語境都ok,  又培養到小朋友自信同閱讀習慣, 佢小朋友又鐘意, 就算名幼都唔一定guarantee入到名小, 所以我覺得唔值得夾硬轉, 除非龍幼有offer。

sweetbride119 發表於 17-11-16 02:05

雙班主任制,英普班--net teacher + 純正普通話老師 ...

謝謝意見!師生比例如何?
囡仲有嘉得麗offer, 仍考慮中

boyboobee 發表於 17-11-15 12:00
相信不少父母,包括我自己在內,都係想小朋友讀得開心,培養品得為先的心態,但現實係每當升小面試或扣門 ...

不如唔好叫谷,叫著意栽培得唔得?
係好好幫佢準備適應未來20年嘅讀書生涯
我朋友個女就係,過咗三年very happy 嘅幼稚園生涯,今年一升小學就大大鑊,晚晚喊住做功課做到9點10點 (佢係津校,我朋友話依間已經出名少功課),唔單止細路,大人都好辛苦, 我朋友話後悔,個細仔一定會谷D
所以你話想小朋友愉快成長,比你happy 頭幾年又如何?之後要適應要追佢仲辛苦,除非你諗住幾歳就入IS 或去外國,又或者你過到自己果關,唔迫佢做功課溫習,完全等佢自由發展,欠交考第尾都無所謂最緊要佢無壓力下成長
如果唔係你都要無奈接受香港嘅遊戲規則
咁倒不如等佢從小習慣,潛而默化仲好
況且,mw and SH, 爬post d 用家分享大部分小朋友都係開心地返學嘅,你大人覺得深但學校又有辦法教得識佢地,依D錢咪就係要比人賺 lor

sweetbride119 發表於 17-11-16 09:33
去到12月先同班大約17個學生,大約1:8 -1.9左右,10月剛返學時才8個學生左右。同whatsapp group的12月返學 ...

咁都算小班,老師容易照顧小朋友

sweetbride119 發表於 17-11-17 02:48
據聞SH K2好谷!不知是不是跟CCKG的課程是一樣吧?

係都唔錯呀,神級幼稚園 wor
其實如果學校學術唔夠,咪又係焗住你要去外補 (if target 直私)

sweetbride119 發表於 17-11-19 23:07

學術應該夠的,品德教育好嚴格,小朋友每日返學一定 ...

好嚴咁喎,小朋友會唔會有D驚老師呢 ?
其實嚴D都好,細個唔教大個就好難教

‹ 上一主題|下一主題